Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1997. gada 2. decembra noteikumus Nr. 399 "Noteikumi par pārtikas produktu un preču, kosmētikas līdzekļu un rotaļlietu atbilstības novērtēšanu".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 87

Rīgā 1994. gada 12. aprīlī (prot. Nr. 19 9. §)

Par pārtikās produktu un preču, parfimērijas izstrādājumu un rotaļlietu obligāto sertifikāciju

Izdoti saskaņā ar likuma «Par patērētāju tiesību aizsardzību» 30. pantu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā sertificējami pārtikas produkti un preces, parfimērijas izstrādājumi, kosmētikas līdzekļi un rotaļlietas līdz laikam kamēr likumā noteiktajā kārtībā tiks izveidota nacionālā akreditācijas sistēma.

2. Nacionālā pārtikas sertifikācijas centra funkcijas veic pārtikas sertifikācijas laboratorija (tālāk tekstā - «sertifikācijas centrs»), kuras vadītāju apstiprina labklājības ministrs un kas atestēta atbilstoši starptautiskajām prasībām.

Nacionālais pārtikas sertifikācijas centrs organizē starptautiskām prasībām atbilstošu atestētu un akreditētu testēšanas un sertificēšanas laboratoriju tīkla izveidi, lai nodrošinātu šo noteikumu izpildi.

3. Obligāti sertificējami produkti un preces (saskaņā ar pielikumu), kas tiek ražoti vai realizēti Latvijas Republikā un kuru normatīvi tehniskajā dokumentācijā reglamentēti rādītāji, kas garantē drošību un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai un veselībai, kā arī videi {tālāk tekstā - «obligāti sertificējamie produkti»).

4. Obligāti sertificējamo produktu sertificēšanu veic sertifikācijas laboratorijas saskaņā ar Labklājības ministrijas izdotu instrukciju.

5. Sertifikācijas centrs izsniedz šādus dokumentus:

5.1. sertifikātu par produktu un preču atbilstību rādītājiem, kas garantē drošību un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai, veselībai un videi (tālāk tekstā - «atbilstības sertifikāts»);

5.2. pagaidu atļauju, kas dod ražotajam tiesības izsniegt ražotāja deklarāciju par atbilstību standartiem vai citiem normatīvajiem dokumentiem (tālāk tekstā - «ražotāja deklarācija»).

Atteikumu izdot atbilstības sertifikātu vai pagaidu atļauju izsniedz rakstveidā, un tam jābūt motivētam.

6. Ja saņemts atteikums izdot atbilstības sertifikātu vai pagaidu atļauju, var griezties Labklājības ministrijā un, ja tās lēmums neapmierina, atteikumu pārsūdzēt tiesā.

7. Ar 1994. gada 1. jūniju importēto, obligāti sertificējamo produktu realizācija ir aizliegta bez importētājvalsts izsniegtās ražotāja deklarācijas vai atbilstības sertifikāta.

8. Latvijas Republikā ražoto un vietējā tirgū realizējamo pielikumā minēto obligāti sertificējamo produktu sertifikāciju nodrošina sertifikācijas centrs pakāpeniski ar 1994. gada 1. jūniju, un šo produktu realizācija ar 1995. gada 1. janvāri bez ražotāja deklarācijas vai atbilstības sertifikāta ir aizliegta.

9. Importētājvalstu izsniegto un Latvijas Republikā atzīto atbilstības sertifikātu sarakstu apstiprina, papildina un publicē Ekonomikas ministrija pēc sertifikācijas laboratorijas un uzņēmēju iesniegtajiem priekšlikumiem.

10. Kārtību, kādā izmantojami vai utilizējami pārtikas produkti un preces, parfimērijas un kosmētikas līdzekļi un rotaļlietas, kas neatbilst šo noteikumu prasībām, nosaka Labklājības ministrijas izdota instrukcija.

11. Spirta un alkoholisko dzērienu sertificēšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 1994. gada 25. janvāra noteikumi Nr. 37 «Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu».

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

 

PIELIKUMS
noteikumiem Nr. 87 «Par pārtikas produktu un preču,
parfimērijas izstrādājumu un rotaļlietu obligāto sertifikāciju»

Obligāti sertificējamie pārtikas produkti un preces, parfimērijas izstrādājumi un rotaļlietas

(Latvijas preču kombinētā nomenklatūra, SIA KOMIN, 2. izdevums, Rīga, 1994)

2. grupa Gaļa un subprodukti

3. grupa Zivis un vēžveidīgie, moluski un citi ūdens bezmugurkaulnieki

4. grupa Piens un piena produkti; putnu olas; dabiskais medus; dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti, kas citā vietā nav minēti

7. grupa Dārzeņi, daži pārtikas sakņaugi un bumbuļaugi 8 grupa Ēdamie augļi un rieksti, citrusi un ķirbjaugu mizas

9. grupa Kafija, tēja, matē un garšvielas

10. grupa Graudaugu kultūras

11. grupa Miltrūpniecības produkcija; iesals; ciete; inulīns, kviešu lipeklis

12. grupa Eļļas augu sēklas un augļi, dažādi graudi, sēklas un augļi; augi rūpniecības un medicīnas vajadzībām; salmi un lopbarība

15. grupa Dzīvnieku vai augu izcelsmes tauki un eļļas; to sašķelšanas produkti; sagatavoti pārtikas tauki; dzīvnieku vai augu izcelsmes vasks

16. grupa Gaļas, zivju vai vēžveidīgo, molusku vai pārējo ūdens bezmugurkaulnieku izstrādājumi

17. grupa Cukurs un konditorejas izstrādājumi no cukura

18. grupa Kakao un kakao izstrādājumi

19. grupa Labības, miltu, cietes un piena izstrādājumi; miltu konditorejas izstrādājumi

20. grupa Augļu, dārzeņu, riekstu vai pārējo augu daļu pārstrādes produkti

21. grupa Jaukti (dažādi) pārtikas produkti

22. grupa Bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, etiķis (Izņemot alkoholiskos dzērienus)

23. grupa Pārtikas un garšvielu rūpniecības atliekas un atkritumi; gatavā (lop)barība dzīvniekiem

25. grupa Sāls; sērs; zemes un akmens apmešanas materiāli; kaļķi un cements (No 25. grupas tikai 2501 00 Sāls (ieskaitot galda un denaturēto sāli))

33. grupa Ēteriskās eļļas un rezinoīdi; parfimērijas, kosmētikas un tualetes līdzekļi

34. grupa Ziepes, virsmaktīvās organiskās vielas, mazgāšanas un eļļošanas līdzekļi, mākslīgie un gatavie vaski, tīrīšanas un pulēšanas sastāvi, sveces un analoģiski izstrādājumi, veidošanas pastas, plastilīns, «zobu ārstēšanas vasks» un sastāvi uz ģipša pamata zobārstniecībai

95. grupa Rotaļlietas, spēles un sporta inventārs; to daļas un piederumi (No 95. grupas tikai rotaļlietas)

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs O. KEHRIS

29.04.1994