Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt 2006. gada 11. maija likumu: Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likums.
Ministru kabineta noteikumi Nr.158

Rīgā 1994. gada 16.augustā (prot. Nr. 41 3. §)
Par ierēdņu disciplinārsodiem
Izdoti Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā
I. VISPĀRĪGĀ DAĻA

1. pants. Noteikumu subjekti

Šie noteikumi attiecināmi uz valsts civildienesta ierēdņiem un ierēdņu kandidātiem, kas Latvijas Republikā vai ārzemēs izdarījuši šajos noteikumos minētos disciplinārpārkāpumus.

2. pants. Disciplinārpārkāpums

(1) Disciplinārpārkāpums ir ierēdņa (ierēdņa kandidāta) ar nodomu vai aiz neuzmanības izdarīta prettiesiska rīcība (darbība vai bezdarbība), kas minēta šo noteikumu Sevišķajā daļā, ja tā izdarīta saistībā ar ierēdņa (ierēdņa kandidāta) amatu un viņš tajā ir vainojams.

(2) Ierēdņa (ierēdņa kandidāta) prettiesiskā rīcība, kas minēta šo noteikumu Sevišķajā daļā, ārpus valsts civildienesta ir disciplinārpārkāpums tikai tad, ja tā būtiski kaitē vispārējai cieņai un uzticībai valsts civildienestam.

3. pants. Cietušais

(1) Cietušais disciplinārlietā ir fiziska persona, kurai ar disciplinārpārkāpumu ir nodarīts morāls, fizisks vai materiāls kaitējums, kā arī juridiska persona, kurai ar disciplinārpārkāpumu ir nodarīts morāls vai materiāls kaitējums.

(2) Cietušajam ir tiesības iepazīties ar disciplinārlietas materiāliem, iesniegt savus paskaidrojumus un lūgumus. Cietušais savas tiesības var izmantot ar sava pilnvarotā pārstāvja starpniecību. Pilnvarotais pārstāvis var būt jebkura persona ar pilnu rīcībspēju.

4. pants. Prettiesiskums un vaina

(1) Ierēdņa (ierēdņa kandidāta) rīcība ir prettiesiska tad, ja viņa rīcība (darbība vai bezdarbība) ir pretrunā ar tiesību normām, dienesta instrukcijām vai konkrētiem dienesta rīkojumiem.

(2) Ja ierēdnis, saņemot prettiesisku dienesta rīkojumu, ir rīkojies atbilstoši likuma «Par valsts civildienestu» 19. panta prasībām, viņa rīcība (darbība vai bezdarbība) nav atzīstama par prettiesisku.

(3) Ierēdņa (ierēdņa kandidāta) vaina var izpausties kā nodoms vai kā neuzmanība.

(4) Rīkojumā par soda uzlikšanu jānorāda konkrētā tiesību norma (dienesta instrukcija, ieteikumi vai dienesta rīkojums), ar kuru ir pretrunā ierēdņa prettiesiskā rīcība, kā ari vainas forma.

5. pants. Kaitējums valsts civildienestam

(1) Būtisks materiāls kaitējums valsts civildienestam šo noteikumu izpratnē ir īpašuma vērtības zaudējums, ja tas piecas reizes pārsniedz valsts noteikto iztikas minimumu attiecīgajā laikposmā.

(2) Morāls kaitējums valsts civildienestam šo noteikumu izpratnē ir kaitējums Latvijas Republikas vai citu publisko tiesību institūciju juridisko personu vai amatpersonu cieņai un uzticībai, arī disciplinārpārkāpuma izdarītāja cieņai un uzticībai, kā arī kaitējums svarīgām valsts vai sabiedrības interesēm. Būtisks morāls kaitējums šo noteikumu izpratnē ir nodarīts tad, ja, likvidējot attiecīgā pārkāpuma

tiešas sekas, nav iespējams likvidēt pārkāpuma radīto cieņas un uzticības zaudējumu vai kaitējumu svarīgām valsts vai sabiedrības interesēm.

6. pants. Disciplinārsodu veidi

Par disciplinārpārkāpumiem var piemērot šādus disciplinārsodus:

1) piezīme,

2) rājiens,

3) amatalgas samazināšana uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas,

4) pazemināšana amatā uz laiku līdz trim gadiem,

5) atlaišana no amata,

6) atlaišana no valsts civildienesta.

7. pants. Disciplinārlietas ierosināšana

(1) Ja valsts civiliestādes vadītājam klust zināmi fakti par disciplinārpārkāpuma izdarīšanu, viņam ir jāierosina disciplinārlietā. Viņš šo lietu jebkurā laikā var nodot izskatīšanai Valsts civildienesta pārvaldei. Valsts civildienesta pārvalde var pati ierosināt un izmeklēt jebkuru disciplinārlietu, uzdot to darīt valsts civiliestādes vadītājam vai pārņemt jebkuru disciplinārlietu. 6. panta 6. punktā paredzēto disciplinārsodu ierēdnim (ierēdņa kandidātam) uzliek tikai Valsts civildienesta pārvalde. Disciplinārlietas pārņemšanas gadījumā Valsts civildienesta pārvalde izmeklē disciplinārlietu un uzliek sodu šo noteikumu noteiktajā kārtībā.

(2) Disciplinārlietā jāierosina nekavējoties, bet ne vēlāk kā vienu mēnesi pēc tam, kad ir kļuvuši zināmi fakti par disciplinārpārkāpuma izdarīšanu. Disciplinārlietu ierosina ar rakstisku lēmumu.

(3) Disciplinārlietā nav ierosināma, ja kopš disciplinārpārkāpuma izdarīšanas vai pabeigšanas brīža ir pagājis viens gads, bet ja izdarīts disciplinārpārkāpums, par ko ir paredzēts sods — atlaišana no amata vai atlaišana no valsts civildienesta —, ja pagājuši divi gadi.

8. pants. Disciplinārlietas izmeklēšana un soda uzlikšana

(1) Pēc lēmuma pieņemšanas par lietas ierosināšanu valsts civiliestādes vadītājs vai cita pilnvarota amatpersona, kura izmeklē disciplinārlietu, konstatē visus nepieciešamos faktus. No ierēdņa (ierēdņa kandidāta), attiecīgos gadījumos arī no cietušā, tiek pieprasīts rakstisks vai mutisks paskaidrojums, un viņu pienākums ir sniegt minēto paskaidrojumu. Ja tiek iesniegts mutisks paskaidrojums, sastāda protokolu.

(2) Valsts civiliestādes vadītājs vai amatpersona, kura izmeklē disciplinārlietu, izvērtē konstatētos faktus un ne vēlāk kā mēneša laikā pēc lietas ierosināšanas izdara slēdzienu, vai ir izdarīts disciplinārpārkāpums. Šis slēdziens tiek atzīmēts disciplinārlieta. Pēc motivēta lēmuma disciplinārlietas izmeklēšanas termiņu var pagarināt uz laiku līdz vienam mēnesim. Izmeklēšanas termiņā neieskaita laiku, kad ierēdnim (ierēdņa kandidātam) ir pārejoša darba nespēja vai viņš ir atvaļinājumā.

(3) Pēc tam valsts civiliestādes vadītājs vai cita pilnvarotā amatpersona, pamatojoties uz slēdzienu, ar rīkojumu uzliek šajos noteikumos paredzēto sodu vai pieņem lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu, par to nedēļas laikā paziņojot ierēdnim (ierēdņa kandidātam), par kuru bija ierosināta disciplinārlieta, un cietušajam.

(4) Ja par ierēdņa (ierēdņa kandidāta) prettiesisko rīcību pēc tās rakstura saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem ir paredzēta kriminālatbildība, tad valsts civiliestādes vadītājam vai Valsts civildienesta pārvaldei par to ir jāpaziņo prokuratūrai.

9. pants. Atstādināšana no amata

Disciplinārlietas izmeklēšanas laikā valsts civiliestādes vadītājs ierēdni (ierēdņa kandidātu) ar rakstisku rīkojumu var atstādināt no amata pildīšanas, bet ne ilgāk par četrām nedēļām, saglabājot šajā laikā tiesības saņemt pilnu atalgojumu.

10. pants. Disciplinārsoda piemērošana

(1) Piemērojot konkrēta disciplinārsoda veidu katrā disciplinārpārkāpuma gadījumā, kas minēti Sevišķajā daļā, jāņem vērā, cik smags ir izdarītais pārkāpums, kāds ir nodarītā kaitējuma apmērs, apstākļi, kādos tas izdarīts, ierēdņa (ierēdņa kandidāta) vaina, viņa iepriekšējā valsts civildienesta vērtējums atbilstoši valsts civildienesta gaitas aprakstā izdarītajiem ierakstiem.

(2) Par katru disciplināro pārkāpumu var uzlikt tikai vienu disciplinārsodu.

(3) Disciplinārsoda uzlikšana neizslēdz ierēdņa (ierēdņa kandidāta) materiālo, administratīvo atbildību vai kriminālatbildību.

11. pants. Atlaišana no civildienesta

Ja pēc disciplinārlietas izskatīšanas civiliestādes vadītājs uzskata, ka ierēdnis (ierēdņa kandidāts) ir sodāms ar atlaišanu no civildienesta, viņš nodod disciplinārlietu Valsts civildienesta pārvaldei. Valsts civildienesta pārvaldei šī lieta jāizskata viena mēneša laikā no saņemšanas dienas.

12. pants. Disciplinārsoda ieraksts

(1) Rīkojuma par disciplinārsodu un attiecīgās disciplinārlietas kopijas tiek pievienotas sodītā ierēdņa (ierēdņa kandidāta) valsts civildienesta gaitas aprakstam.

(2) Ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) ir sodīts ar piezīmi, rājienu vai amatalgas samazināšanu, tad rīkojuma par disciplinārsodu un attiecīgās disciplinārlietas kopijas tiek izņemtas no valsts civildienesta gaitas apraksta vienu gadu pēc soda uzlikšanas dienas, bet, ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) pazemināts amatā, — pēc šī termiņa beigšanās, ja šajā laikā ierēdnim (ierēdņa kandidātam) nav uzlikts jauns disciplinārsods. Ja ierēdnis sodīts ar atlaišanu no amata vai atlaišanu no civildienesta, tad rīkojuma par disciplinārsodu un disciplinārlietas kopijas pastāvīgi paliek valsts civildienesta gaitas aprakstā.

(3) Rīkojuma par disciplinārsodu un disciplinārlietas oriģināleksemplāri valsts civiliestādē tiek saglabāti saskaņā ar vispārējiem lietvedības noteikumiem.

13. pants. Disciplinārsoda pārsūdzēšana

Ierēdnis (ierēdņa kandidāts) var pārsūdzēt viņam uzlikto disciplinārsodu Valsts civildienesta pārvaldē divu nedēļu laikā no dienas, kad viņš iepazinies ar attiecīgo ierakstu savā civildienesta gaitas aprakstā, vai kad viņam bija jāiepazīstas ar minēto ierakstu. Pārsūdzība izskatāma mēneša laikā. Ja pārsūdzības lēmums ierēdni (ierēdņa kandidātu) neapmierina, viņš to mēneša laikā var pārsūdzēt tiesā likumā noteiktajā kārtībā. Sājā pašā termiņā viņš var pārsūdzēt tiesā disciplinārsodu, ja to uzlikusi Valsts civildienesta pārvalde.

14. pants. Cietušā tiesības pārsūdzēt lēmumu

Cietušais var pārsūdzēt valsts civiliestādes vadītāja lēmumu par disciplinārlietas izbeigšanu vai ierēdnim (ierēdņa kandidātam) uzlikto disciplinārsodu Valsts civildienesta pārvaldē divu nedēļu laikā no dienas, kad cietušais iepazinies ar šo lēmumu vai uzlikto sodu vai viņam bija jāiepazīstas ar minēto lēmumu vai sodu.

15. pants. Lietas izbeigšana

Ja darbinieks, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, atstāj valsts civildienestu, pirms lieta tiek galīgi izšķirta, tad tā izbeidzama, izņemot 11. pantā minēto gadījumu.

II. SEVIŠĶĀ DAĻA

16. pants. Amata nepamatota pildīšana

Par amata pildīšanu pēc civildienesta laika notecēšanas vai pēc rīkojuma par atstādināšanu no amata, kā arī par izvairīšanos nodot amatu citam ierēdnim (ierēdņa kandidātam) — soda ar atlaišanu no valsts civildienesta.

17. pants. Pienākumu nepildīšana

(1) Par nepamatotu valsts civildienesta pienākumu, konkrēta rīkojuma vai uzdevuma neizpildīšanu vai birokrātisku, novēlotu, nolaidīgu vai nekvalitatīvu pildīšanu — soda ar piezīmi vai rājienu, vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam vai ar materiāla, fiziska vai morāla kaitējuma nodarīšanu fiziskai personai, vai ar materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

18. pants. Pilnvaru pārsniegšana

(1) Par ierēdņa (ierēdņa kandidāta) izdarītu darbību, kas pārsniedz viņam piešķirto amata tiesību un pilnvaru robežas, — soda ar piezīmi vai rājienu.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam vai ar materiāla, fiziska vai morāla kaitējuma nodarīšanu fiziskai personai, vai ar materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

19. pants. Mantas nozaudēšana un bojāšana

(1) Par civildienestā uzticētās vai lietošanā nodotās mantas vai naudas nozaudēšanu, bojāšanu, neuzturēšanu kārtībā vai nolaidīgu glabāšanu — soda ar piezīmi, rājienu vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam vai fiziskai vai juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

20. pants. Konfidencialitātes noteikumu pārkāpšana

(1) Par valsts iestādes oficiālā viedokļa izteikšanu presei un citiem masu informācijas līdzekļiem bez valsts civiliestādes vadītāja ) pilnvarojuma— soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam.

(2) Par dienesta korespondences vai iestādē ienākoša pasta sūtījuma atvēršanu bez attiecīga pilnvarojuma — soda ar piezīmi vai rājienu vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz trim mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas.

(3) Par likumā noteiktā konfidencialitātes pienākuma pārkāpšanu — soda ar piezīmi, rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam.

(4) Par šī panta pirmajās trijās dalās paredzētajiem disciplinārpārkāpumiem, ja tie saistīti ar būtiska materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam, vai ar materiāla, fiziska /ai morāla kaitējuma nodarīšanu fiziskai personai, vai ar materiāla tai morāla kaitējuma nodarīšanu juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

(5) Par likumā noteiktā valsts un dienesta noslēpuma izpaušanu — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

21. pants. Padoto darbinieku darba nepietiekama organizēšana

(1) Par padoto ierēdņu (ierēdņu kandidātu) vai citu darbinieku darba nepietiekamu organizēšanu, par disciplinārlietas neierosināšanu disciplinārpārkāpuma gadījumā — soda ar piezīmi vai rājienu, vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz diviem gadiem.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam vai ar materiāla, fiziska vai morāla kaitējuma nodarīšanu fiziskai personai, vai ar materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

22. pants. Nepiedienīga un necienīga izturēšanās

(1) Par nepiedienīgu izturēšanos ārpus valsts civildienesta vai sava amata cieņai un uzticībai nepiemērotu izturēšanos atklātībā — soda ar piezīmi vai rājienu, vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

23. pants. Dienesta stāvokļa nelikumīga izmantošana

Par tīšu rīcību pretēji valsts civildienesta pienākumiem, konkrētam rīkojumam vai uzdevumam, ja tā izdarīta personīgos nolūkos vai ar nolūku kaitēt valsts civildienestam, — soda ar atlaišanu no amata vai atlaišanu no valsts civildienesta.

24. pants. Materiālu labumu pieņemšana

(1) Par materiālu labumu pieņemšanu no jebkuras personas par rīcību, kas ir saistīta ar ieņemamo amatu un ir pretrunā ar tiesību normām, — soda ar rājienu vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam vai ar atlaišanu no amata.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtisku materiāla vai morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam vai fiziskai vai juridiskai personai, — soda ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, ar atlaišanu no amata vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

25. pants. Prettiesiska maksājumu uzlikšana

(1) Par nodokļu, nodevu, soda naudu un citu maksājumu valsts labā tīšu prettiesisku uzlikšanu fiziskām vai juridiskām personām — soda ar piezīmi, rājienu vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla kaitējuma nodarīšanu fiziskai vai juridiskai personai, — soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem vai ar atlaišanu no amata.

26. pants. Prettiesiska maksājumu neuzlikšana

(1) Par nodokļu, nodevu, soda naudu un citu maksājumu valsts labā tīšu prettiesisku neuzlikšanu fiziskām vai juridiskām personām vai to neiekasēšanu — soda ar piezīmi, rājienu vai amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja tas saistīts ar būtiska materiāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam, — soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem vai ar atlaišanu no amata.

27. pants. Neatļauta piedalīšanās lēmuma pieņemšanā

Par to jautājumu izlemšanu, kurus ierēdnim (ierēdņa kandidātam)

saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem valsts civildienesta laikā nav atļauts izlemt, — soda ar piezīmi, rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz trim mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

28. pants. Neatļauta blakus nodarbošanās

(1) Par tādu likumdošanas aktos noteikto aizliegumu pārkāpšanu, kas saistīti ar atalgojamu blakusdarbu, citu amatu, uzņēmējdarbību, citu nodarbošanos vai darījumiem, — soda ar piezīmi.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) pēc priekšniecības norādītā termiņa to nepārtrauc, — soda ar atlaišanu no amata.

29. pants. Neatļauta politiskā darbība

(1) Par dienesta stāvokļa izmantošanu, lai pildītu politiskas partijas vai vēlēšanu apvienības uzdevumus, par vēlēta amata ieņemšanu politiskā partijā vai vēlēšanu apvienībā — soda ar piezīmi.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja ierēdnis (ierēdņa kandināts) pēc priekšniecības norādītā termiņa to nepārtrauc, — soda ar atlaišanu no amata.

30. pants. Nepieklājība un neiecietība

(1) Par nepieklājīgu vai neiecietīgu izturēšanos pret apmeklētāju, priekšnieku, kolēģi, padoto darbinieku, pret aizsargājamo, apsargājamo, vai uzraugāmo personu, izpildot dienesta pienākumus vai sakarā ar to pildīšanu, — soda ar piezīmi vai rājienu.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) to viena gada laikā izdara atkārtoti, — soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam.

(3) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) to viena gada laikā izdara vismaz trīs reizes, — soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, vai ar atlaišanu no amata.

(4) Priekšnieks šo noteikumu izpratnē ir jebkura tiešā padotības sistēmā augstāka amatpersona, padotais darbinieks — jebkura tiešā padotības sistēmā zemāka amatpersona neatkarīgi no to piederības civildienestam. Kolēģis šo noteikumu izpratnē ir jebkurš valsts civiliestādes darbinieks neatkarīgi no tiešas padotības un piederības civildienestam. Apmeklētājs šo noteikumu izpratnē ir jebkura persona, kura nav priekšnieks, padotais darbinieks vai kolēģis un kura nonāk saskarsmē ar attiecīgo ierēdni (ierēdņa kandidātu) sakarā ar viņa dienesta uzdevumiem neatkarīgi no tā, kur un pēc kura iniciatīvas šī saskarsme notiek.

31. pants. Fiziska iedarbība pret citu personu

(1) Par fizisku iedarbību pret apmeklētāju, priekšnieku, kolēģi, padoto darbinieku, pret aizsargājamo, apsargājamo vai uzraugāmo personu, izpildot dienesta pienākumus vai sakarā ar to pildīšanu, — soda ar rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz diviem gadiem, vai ar atlaišanu nolamāta.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja fiziskās iedarbības rezultātā cietušajam ir radušies miesas bojājumi, — soda ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem vai ar atlaišanu no amata, vai ar atlaišanu no valsts civildienesta.

32. pants. Informācijas nesniegšana

(1) Par tādas apmeklētājam, priekšniekam, kolēģim vai padotajam darbiniekam nepieciešamās informācijas nesniegšanu, kas ir ierēdņa (ierēdņa kandidāta) rīcībā, — soda ar piezīmi.

(2) Par to pašu disciplinārpārkāpumu, ja apmeklētājs, priekšnieks, kolēģis vai padotais darbinieks šo informāciju ir pieprasījis, — soda ar piezīmi, rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz vienam gadam.

33. pants. Birokrātiska attieksme pret apmeklētājiem un kolēģiem

Par nesamērīgi sīkumainu (birokrātisku) savu dienesta pienākumu pildīšanu attiecībā pret apmeklētāju vai kolēģi, par formālu pieeju apmeklētāju tiesībām un interesēm, par tādu rīkojumu un uzdevumu došanu padotam darbiniekam, kuru dēļ viņa efektivitāte ievērojami samazinās, kā arī par padotā darbinieka tādas iniciatīvas apspiešanu, kas vērsts uz darba efektivitātes uzlabošanu un kvalifikācijas paaugstināšanu, — soda ar piezīmi vai rājienu, vai ar amatalgas samazināšanu uz laiku līdz trim mēnešiem, ieturot līdz 20 procentiem no amatalgas, vai ar pazemināšanu amatā uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Ministru prezidents V. Birkavs

Valsts reformu ministrs, Ministru prezidenta biedrs M. Gailis
31.08.1994