Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju»

Izdarīt likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju» (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 6) šādus grozījumus:

1. 1. pantā:

papildināt pirmās daļas 1. punkta otro rindkopu ar vārdiem «uz kuriem attiecas tikai šā likuma 6. panta ceturtajā daļā paredzētā atbrīvošana no visiem valsts un pašvaldību noteiktajiem nodokļiem un nodevām;»;

izslēgt pirmās daļas 2. punktā vārdus «izņemot tos pašvaldību īpašuma objektus, kas privatizējami saskaņā ar likumu «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu objektu privatizāciju»»:

2. Izteikt 6. panta otro daļu šādā redakcijā:

«2. Ar privatizācijas sertifikātiem var norēķināties par jebkuru privatizējamo valsts vai pašvaldības īpašuma objektu. Privatizācijas sertifikātu izmantošanas apmēru nosaka Privatizācijas aģentūra vai attiecīgās pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome, ievērojot īpašuma objekta turpmākās saimnieciskās darbības iespējas. Ja tiek lietoti šā likuma 3. panta trešās daļas 5. un 6. punktā minētie privatizācijas paņēmieni, sertifikātu izmantošanas apmērs

nedrīkst būt mazāks par 50 procentiem no privatizējama uzņēmuma vērtības. Ja tiek izmantotas šā likuma 17. panta pirmās daļas 1. punktā vai 35. panta pirmās daļas 1. punktā paredzētās pirmpirkuma tiesības, privatizācijas subjektam ir tiesības izvēlēties vienu vai abus no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem maksāšanas līdzekļiem.»

3. Papildināt 9. panta pirmo daļu ar šādu teikumu: «Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoru ieceļ amatā Ministru kabinets pēc privatizācijas valsts ministra ierosinājuma.»

4. Izteikt 13. panta otrās daļas l punktu šādā redakcijā: «1) objekta noslēgta iepriekšējā gada un kārtējā gada iepriekšējā ceturkšņa bilance;».

5. Izteikt 31. panta trešās daļas otro teikumu šādā redakcijā: «Lēmumu pieņem attiecīgās pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome.»

6. 32. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«1. Pēc tam, kad pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome ir pieņēmusi lēmumu par pašvaldības īpašuma objekta nodošanu privatizācijai, šā objekta privatizācija uzskatāma par uzsāktu.»;

aizstāt trešajā daļā vārdus «pašvaldības lēmums» ar vārdu «lēmums».

7. Aizstāt 33. pantā vārdus «pašvaldības lēmums» ar vārdu «lēmums».

8. Izteikt 34. panta otrās daļas otro teikumu šādā redakcijā: «Pilsētas dome, rajona padome vai pagasta padome ir tiesīga šo termiņu pagarināt.»

9. Izteikt 41. panta tekstu šādā redakcijā:

«1. Iesniegtais pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projekts ne vēlāk kā mēneša laikā pēc projekta iesniegšanas termiņa beigām jāizskata pilsētas domei, rajona padomei vai pagasta padomei, piedaloties privatizācijas projekta autoriem un privatizējamā objekta pārstāvjiem, kā arī šā objekta darbinieku arodorganizācijas pārstāvim vai, ja privatizējamā objektā nav arodorganizācijas, - darbinieku pilnvarotam pārstāvim, un jāpieņem lēmums par privatizācijas projekta apstiprināšanu vai arī jānosaka jauns privatizācijas projekta iesniegšanas termiņš, kas nedrīkst būt ilgāks par diviem mēnešiem.

2. Pašvaldībai nedēļas laikā pēc lēmuma pieņemšanas dienas minētais lēmums, kā arī privatizācijas projekta kopija jānosūta Ekonomikas ministrijai.

3. Privatizācijas projektu var apstiprināt ar nosacījumiem. Ja šie nosacījumi noteiktā termiņā netiek izpildīti, projekta apstiprinājums zaudē spēku.

4. Paziņojumu par pašvaldības īpašuma objekta privatizācijas projekta apstiprināšanu pašvaldības institūcija publicē tā rajona vai pilsētas laikrakstā, kura teritorijā atrodas privatizējamais objekts, ne agrāk kā mēnesi pirms un ne vēlāk kā sešas nedēļas pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienas un veic citas darbības, kas noteiktas likumos un Ministru kabineta noteikumos par atsevišķām privatizācijas metodēm un paņēmieniem.

5. Pilsētas domes, rajona padomes vai pagasta padomes lēmumu par privatizācijas projekta apstiprināšanu var apturēt ekonomikas ministrs mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, ja privatizācijas projekts neatbilst spēkā esošo likumdošanas aktu prasībām.

6. Nelikumīgus pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes lēmumus, kā arī ekonomikas ministra rīkojumus privatizācijas jautājumos var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā no attiecīgā lēmuma pieņemšanas vai rīkojuma izdošanas dienas.»

Pārejas noteikumi

1. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Ministru kabineta noteikumi Nr. 8 «Par grozījumiem un papildinājumiem 1991. gada 5. novembra likumā «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu objektu privatizāciju»» (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3) un 1991. gada 5. novembra likums «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu objektu privatizāciju» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46; 1992, 11/12; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3).

2. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Augstākās padomes lēmums «Par Latvijas Republikas likuma «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu objektu privatizāciju» spēkā stāšanās kārtību» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46).

3. Pašvaldību īpašuma objektu privatizācija, kas uzsākta saskaņā ar likumu «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu objektu privatizāciju», pabeidzama saskaņā ar minēto likumu.

Likums Saeimā pieņemts 1994. gada 15. jūnijā.

Valsts prezidents G.ULMANIS

Rīgā 1994. gada 5. jūlijā

19.07.1994