Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.9

Rīgā 2002.gada 8.janvārī (prot. Nr.2, 4.§)

Prasības koģenerācijas stacijām un kārtība, kādā nosakāma saražotās elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas cena

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 41.panta pirmo daļu 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka prasības koģenerācijas stacijām attiecībā uz to darbības režīmu, apgādes drošumu un efektivitāti, kā arī vienotu kārtību, kādā, ņemot vērā kurināmā veidu un efektivitāti, nosakāma cena tam saražotās elektroenerģijas daudzumam, kuru pēc pašu staciju vajadzībām - ražošanas procesa nodrošināšanai - izlietotā daudzuma atskaitīšanas kā pārpalikumu (turpmāk - elektroenerģijas pārpalikums) iepērk licencētais elektroenerģijas pārvades vai sadales uzņēmums (sistēmas operators) (turpmāk - sistēmas operators).

2. Saskaņā ar šiem noteikumiem noteikto cenu piemēro, ja koģenerācijas stacijas atbilst šo noteikumu prasībām. Koģenerācijas stacijas pārdod elektroenerģijas pārpalikumu par vienošanās cenu, ja tām nav piemērojama cenas noteikšana šajos noteikumos paredzētajā kārtībā.

3. Saskaņā ar šiem noteikumiem noteiktā saražotās elektroenerģijas cena neierobežo attiecīgo koģenerācijas staciju pārdot elektroenerģijas pārpalikumu par vienošanās cenu.

4. Noteikumi neregulē kondensācijas stacijās saražotās elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanu un minētās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību. 

II. Prasības koģenerācijas staciju efektivitātei, režīmiem un drošumam

5. Koģenerācijas stacija, kurai saskaņā ar šiem noteikumiem nosaka cenu, par kādu tās elektroenerģijas pārpalikumu iepērk sistēmas operators, ir stacija, kas izmanto koģenerācijas ciklu ar tādu kurināmā izmantošanas efektivitāti, kuru izsaka lietderības koeficients, kas nav mazāks par 80 %.

6. Cena, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem, elektroenerģijas pārpalikuma iepirkumam tiek piemērota tikai tad, ja koģenerācijas stacija vismaz 75 % no koģenerācijas ciklā saražotās siltumenerģijas piegādā centralizētajai siltumapgādes sistēmai.

7. Ja koģenerācijas stacijas efektivitāte un centralizētajai siltumapgādes sistēmai nodotais siltumenerģijas daudzums neatbilst šo noteikumu 5. un 6.punktā noteiktajām prasībām, no šādas stacijas elektroenerģijas pārpalikumu var iepirkt par vienošanās cenu.

8. Koģenerācijas stacijai jāievēro apgādes drošuma prasības, kas noteiktas līgumos attiecīgi starp staciju un centralizētās siltumapgādes sistēmas operatoru vai staciju un sistēmas operatoru, tā nedrīkst pārsniegt līgumos noteiktās maksimāli pieļaujamās atkāpes. 

III. Cenas noteikšanas pamatprincipi

9. Nosakot cenu, ņem vērā šādu kurināmā klasifikāciju:

9.1. fosilais kurināmais;

9.2. reģeneratīvais resurss (tai skaitā koksne, cita biomasa, biogāze). Ja stacijas koģenerācijas iekārtā gada laikā vidēji ne mazāk kā 75 % enerģijas saražo no reģeneratīviem resursiem, to klasificē kā staciju, kas izmanto reģeneratīvos resursus;

9.3. kūdra. Kūdrai kā vietējam energoresursam pielīdzināmi saražotās elektroenerģijas ražošanas nosacījumi, kas attiecas uz reģeneratīvajiem energoresursiem.

10. Elektrostacijai var būt šādi darbības režīmi:

10.1. koģenerācijas cikls saskaņā ar šo noteikumu 5. un 6.punktu;

10.2. kondensācijas režīms;

10.3. abi režīmi vienlaikus.

11. Koģenerācijas režīmā saražoto elektroenerģijas pārpalikumu iepērk par cenu, kura atkarībā no izmantotā kurināmā un staciju nominālās jaudas noteikta saskaņā ar šo noteikumu 18., 19., 20., 21. vai 22.punktu.

12. Elektroenerģijas pārpalikumu no elektrostacijām, kuras strādā gan koģenerācijas ciklā, gan kondensācijas režīmā, iepērk proporcionāli saražotajai siltumenerģijai, aprēķinot saražoto elektroenerģiju:

12.1. nošķir izstrādi koģenerācijas ciklā;

12.2. kondensācijas režīmā izstrādātās elektroenerģijas cenu nosaka, pusēm vienojoties. 

IV. Elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšana

13. Visu koģenerācijas ciklā saražotās elektroenerģijas pārpalikumu iepērk attiecīgais sistēmas operators, kura sistēmai tiek nodota elektroenerģija, par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem.

14. Lai noteiktu kurināmā izmantošanas efektivitāti, jaunām koģenerācijas stacijām izmanto elektrostacijas projektu, bet ekspluatācijā esošām koģenerācijas stacijām elektrostacijas projektā paredzēto efektivitāti papildus pārbauda, lai pārliecinātos, ka attiecīgā koģenerācijas stacija joprojām atbilst šo noteikumu prasībām, un to elektroenerģijas pārpalikumu iepērk par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem.

15. Enerģijas daudzumu uzskaita un apliecina tas sistēmas operators, kura sistēmai nodota saražotā enerģija.

16. Koģenerācijas stacija katru gadu līdz 1.februārim iesniedz attiecīgajam sistēmas operatoram un par enerģētiku atbildīgajai ministrijai pārskatu par koģenerācijas ciklā un kondensācijas režīmā saražotās elektroenerģijas daudzumu, par koģenerācijas ciklā saražotās un centralizētajai siltumapgādes sistēmai nodotās siltumenerģijas daudzumu, kā arī par izmantoto energoresursu daudzumu un veidu. Sistēmas operatora un citu pilnvaroto institūciju pārstāvjiem ir tiesības jebkurā laikā iekļūt koģenerācijas stacijā, lai veiktu mēraparātu, mērījumu un tehnoloģijas pārbaudi attiecībā uz atbilstību šo noteikumu prasībām.

17. Ja tiek izmantoti vairāki enerģijas resursu veidi un tehnoloģijas, šo noteikumu 16.punktā minēto pārskatu iesniedz atsevišķi par katru resursu un tehnoloģiju veidu un atbilstoši tam saražoto elektroenerģijas un siltumenerģijas daudzumu. 

V. Cenas noteikšana

18. Ja uzstādītā elektriskā jauda nav lielāka par 0,5 megavatiem un tās ražošanas procesā izmantots fosilais kurināmais, elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas cena nosakāma, vidējam realizācijas tarifam attiecīgā sistēmas operatora licences darbības zonā piemērojot koeficientu 0,9.

19. Ja uzstādītā elektriskā jauda nav lielāka par 0,5 megavatiem un tās ražošanas procesā izmantots reģeneratīvais resurss vai avots, elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas cena nosakāma, vidējam realizācijas tarifam attiecīgā sistēmas operatora licences darbības zonā piemērojot koeficientu 1,12.

20. Ja uzstādītā elektriskā jauda ir lielāka par 0,5 megavatiem, bet nepārsniedz četrus megavatus un tās ražošanas procesā izmantots fosilais kurināmais, elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas cena nosakāma, vidējam realizācijas tarifam attiecīgā sistēmas operatora licences darbības zonā piemērojot koeficientu 0,75.

21. Ja uzstādītā elektriskā jauda ir lielāka par 0,5 megavatiem, bet nepārsniedz četrus megavatus un tās ražošanas procesā izmantots reģeneratīvais resurss vai avots, elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas cena nosakāma, vidējam realizācijas tarifam attiecīgā sistēmas operatora licences darbības zonā piemērojot koeficientu 0,95.

22. Koģenerācijas stacijām ar uzstādīto elektrisko jaudu, kas lielāka par četriem megavatiem, koģenerācijas ciklā saražotās elektroenerģijas pārpalikuma cenu nosaka regulators, ja attiecīgā stacija to pieprasa. Sistēmas operators tā sistēmai nodoto elektroenerģijas pārpalikumu no šīm stacijām iepērk par regulatora noteikto cenu.

23. Lai optimizētu sistēmas izmaksas, sistēmas operators elektrības ražošanas pārpalikuma periodos var uz savstarpēji izdevīgiem nosacījumiem vienoties ar koģenerācijas stacijām par to izstrādes samazināšanu.  

VI. Elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšana no elektrostacijām, kuras neatbilst šo noteikumu prasībām

24. Likumā paredzētais elektroenerģijas pārpalikuma iepirkums par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem, nenotiek, ja:

24.1. koģenerācijas stacija nespēj dokumentāri pierādīt saražotās elektroenerģijas primāro resursu izcelsmes avotu vai to atbilstību šo noteikumu prasībām;

24.2. netiek pildīti licences nosacījumi;

24.3. koģenerācijas stacija nepilda šo noteikumu 16.punktā noteiktās prasības.

25. Lēmumu par likumā paredzētā atbalsta apturēšanu pieņem par enerģētiku atbildīgais ministrs, pamatojoties uz sistēmas operatora vai citu pilnvaroto institūciju iesniegumu.

26. Pirmo reizi konstatējot koģenerācijas stacijā kādu no šo noteikumu 24.punktā minētajiem pārkāpumiem, par enerģētiku atbildīgais ministrs brīdina attiecīgo koģenerācijas staciju par iespēju atņemt tai tiesības pārdot elektroenerģijas pārpalikumu par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem.

27. Ja kāds no šo noteikumu 24.punktā minētajiem pārkāpumiem koģenerācijas stacijā konstatēts atkārtoti, par enerģētiku atbildīgais ministrs publiski izsludina trīs mēnešus ilgu pārtraukumu elektroenerģijas pārpalikuma iepirkumam par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem. Minētajā laikposmā koģenerācijas stacija novērš konstatētos trūkumus, bet sistēmas operators elektroenerģijas pārpalikumu no attiecīgās koģenerācijas stacijas iepērk par zemāko cenu, par kādu tas elektroenerģiju var nopirkt no cita elektroenerģijas ražotāja.

28. Ja koģenerācijas stacija noteiktajā laikposmā nav novērsusi konstatētos trūkumus, tā zaudē tiesības pārdot elektroenerģijas pārpalikumu par cenu, kas noteikta saskaņā ar šiem noteikumiem.

29. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 31.oktobra noteikumus Nr.425 "Koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas pārpalikuma iepirkšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 326.nr.; 1999, 221./222.nr.).

Ministru prezidents A.Bērziņš

Ekonomikas ministrs A.Kalvītis

12.01.2002