Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā»

Izdarīt likumā «Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46; 1993, 10/11) šādus grozījumus:

1. Izteikt sadaļu «Likumā lietotie termini» šādā redakcijā:

«Ārvalstu ieguldītāji - ārvalstīs reģistrētas ārvalstu juridiskās un fiziskās personas vai ārvalstīs reģistrētas starptautiskās organizācijas, kas iegulda īpašumu uzņēmējdarbības veikšanai Latvijas Republikā.

Ārvalstu ieguldījumi - uzņēmējdarbības veikšanai Latvijas Republikā nodalītie ārvalstu ieguldītāju ilgtermiņa ieguldījumi pamatkapitālā. Konvertējamās valūtas pārrēķins tiek veikts pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa sabiedrības dibināšanas līguma parakstīšanas dienā vai dienā, kad statūtos izdarīti grozījumi par pamatkapitāla palielināšanu.

Uzņēmējsabiedrības ar ārvalstu ieguldījumiem - Latvijas Republikā reģistrētas jaundibinātās vai esošās uzņēmējsabiedrības, kurās tiek izdarīts ārvalstu ieguldījums.

Ārvalstu ieguldītāju kontrole pār uzņēmējsabiedrību - ārvalstu ieguldītāju iegūtās tiesības ar balsstiesībām vai citādi noteikt uzņēmējsabiedrības darbības veidu un virzienu.

Nacionālais režīms - tiesiskais režīms, kura apstākļos ārvalstu ieguldītājiem nosaka tādas pašas tiesības un pienākumus kā Latvijas Republikas juridiskajām un fiziskajām personām.

Nomaksātais pamatkapitāls - uzņēmējsabiedrības pamatkapitāla daļa, kas ir reāli samaksāta konvertējamā valūtā vai kas tiek segta ar konvertējamā valūtā novērtētu no ārvalstīm ievestu ārvalstu ieguldītāju mantu.

Valsts kontrolētā uzņēmējsabiedrība - uzņēmējsabiedrība, kurā valstij ir tiesības ar balsstiesībām vai citādi noteikt uzņēmējsabiedrības darbības veidu un virzienu.»

2.3. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem «ostu saimniecībā» ar rindkopu šādā redakcijā:

«- izložu un azartspēļu organizēšanā un uzturēšanā.»;

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«3. Uzņēmējsabiedrības ar ārvalstu ieguldījumiem zemi var izmantot, ja tiek noslēgts nomas līgums, kura termiņš nedrīkst pārsniegt 99 (deviņdesmit deviņus) gadus, vai ja tā iegūta īpašumā likumos noteiktajā kārtībā.»

3. Papildināt likumu ar 3.pantu šādā redakcijā:

«3.1 pants. Ārvalstu banku ieguldījumi

1. Ārvalstu bankām ar Latvijas Bankas atļauju ir tiesības atvērt filiāles un nodaļas Latvijas Republikas teritorijā.

2. Sājā gadījumā bankas filiāle vai nodaļa tiek reģistrēta kā patstāvīga nodokļu maksātāja Latvijas Republikā, ja spēkā esošajos starptautiskajos līgumos, kas apstiprināti Saeimā, attiecībā uz nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu nav noteikts citādi.»

4. Izteikt 19. pantu šādā redakcijā:

«19. pants. Starptautisko līgumu piemērošana

Ja Latvijas Republikas noslēgtie starptautiskie līgumi, kas apstiprināti Saeimā, attiecībā uz ārvalstu ieguldījumiem nosaka citus noteikumus nekā tie, kuri paredzēti šajā likumā, tiek piemēroti starptautiskā līguma noteikumi.»

5. Aizstāt visā likuma tekstā vārdus «Latvijas Republikas Ministru Padome» (attiecīgajos locījumos) ar vārdiem «Ministru kabinets» (attiecīgajos locījumos).

Likums Saeimā pieņemts 1994. gada 16. jūnijā.

Valsts prezidents G.ULMANIS

Rīgā 1994. gada 30. jūnijā

14.07.1994