Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.505

Rīgā 2001.gada 11.decembrī (prot. Nr.60 8.§)
Dzelzceļa pasažieru un bagāžas pārvadājumu noteikumi
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. pasažieru, rokas bagāžas, bagāžas un kravas bagāžas pārvadāšanas kārtību;

1.2. biļešu derīguma termiņus, biļešu, rokas bagāžas, bagāžas un kravas bagāžas kvīšu nodošanas un pārformēšanas kārtību;

1.3. bagāžas un kravas bagāžas pieņemšanas un izsniegšanas kārtību;

1.4. lietas (arī vielas), kuras aizliegts pārvadāt rokas bagāžā, bagāžā vai kravas bagāžā;

1.5. dzīvnieku pārvadāšanas kārtību;

1.6. pasažieru, rokas bagāžas, bagāžas un kravas bagāžas pārvadāšanas kontroles kārtību.

2. Stacijas un pieturas punktus, kur notiek pasažieru iekāpšana un izkāpšana, nosaka satiksmes ministrs.

II. Pasažieru pārvadāšanas kārtība

3. Pasažiera braukšanas tiesības apliecina biļete (pārvadājuma līgums) (turpmāk — biļete) vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments.

4. Saņemot biļeti, pasažieris pārliecinās, ka tā izsniegta atbilstoši viņa pasūtījumam.

5. Iekšzemes dzelzceļa pārvadājumos, noformējot biļetes uz starptautiskajiem un iekšzemes reisiem ar pārsēšanos brauciena laikā, pasažierim izsniedz biļeti katram vilciena maršrutam atsevišķi. Biļetē norāda iekāpšanas un izkāpšanas staciju.

6. Biļetes pasažieru grupu pārvadāšanai pārvadātājs pārdod saskaņā ar pasūtījumu. Minimālo pasažieru skaitu grupā nosaka pārvadātājs.

7. Braucot pasažieru vilciena vagonā ar numurētām vietām, pasažieris aizņem biļetē norādīto vietu. Ja braukšanai pasažieru vilciena vagonā ar numurētām vietām izsniegta biļete, kurā vietas numurs nav norādīts, pasažieris aizņem vagona pavadoņa ierādītu vietu. Ja pasažieru vilciena vagonā ar numurētām vietām nav brīvas vietas, vagona pavadonis pasažierim ierāda līdzvērtīgu brīvu vietu citā vagonā. Ja līdzvērtīgu vietu nav iespējams ierādīt, vagona pavadonis pasažierim ierāda brīvu vietu augstākas vai zemākas kategorijas vagonā. Ja vietu ierāda augstākas kategorijas vagonā, papildu maksu no pasažiera neiekasē. Ja vietu ierāda zemākas kategorijas vagonā, pasažierim atmaksā braukšanas maksas starpību. Ja pasažieris nevēlas aizņemt vagona pavadoņa ierādīto vietu un atsakās no brauciena, pārvadātājs atmaksā viņam braukšanas maksu par nenobraukto attālumu.

8. Ja pasažieru vilciena vagonā vietas ir numurētas, pasažieris brauciena laikā brīvu vietu drīkst aizņemt tikai ar vagona pavadoņa atļauju. Lai aizņemtu brīvu vietu augstākas kategorijas vagonā, pasažieris pirms vietas aizņemšanas samaksā vilciena priekšniekam vai atbildīgajam pavadonim braukšanas maksas starpību par braukšanu attiecīgās kategorijas vagonā. Ja pasažieris brauciena laikā aizņem brīvu vietu zemākas kategorijas vagonā, braukšanas maksu nepārrēķina.

9. Pasažieris ir tiesīgs pārformēt braukšanai pasažieru vilcienā (izņemot elektrovilcienu) iegādāto vienreizējo biļeti un braukt ar citu vilcienu, kas atiet agrāk.

10. Ja pasažieru vilciens braucienu nevar turpināt tehnisku bojājumu vai citu iemeslu dēļ, vilciena apkalpojošais personāls par to informē pasažierus. Pārvadātājs veic pasākumus, lai nogādātu pasažierus tuvākajā vai pasažiera biļetē norādītajā stacijā (pieturas punktā).

11. Personas, kas slimo ar slimībām, kuras minētas Ministru kabineta 1999.gada 5.janvāra noteikumu Nr.6 “Kārtība, kādā veicama personu obligātā medicīniskā un laboratoriskā pārbaude, obligātā un piespiedu izolēšana un ārstēšana infekcijas slimību gadījumos1.pielikumā, atļauts pārvadāt tikai pasažieru vilciena atsevišķā kupejā kopā ar pavadoni. Par minētās personas pārvadāšanu maksā pilnu braukšanas maksu par visu aizņemtās kupejas vietu skaitu.

III. Rokas bagāžas pārvadāšanas kārtība

12. Pasažierim ir tiesības bez maksas pārvadāt rokas bagāžu, kuras triju izmēru (garums, platums un augstums) summa nepārsniedz 200 cm un kuras svars nepārsniedz 20 kg, ja tā ir pieauguša pasažiera rokas bagāža, bet bērnam vecumā līdz 10 gadiem (ieskaitot) — rokas bagāžu, kuras svars nepārsniedz 10 kg. Bez maksas pārvadā arī bērnu ratiņus, ja tajos ir bērns.

13. Par maksu pasažierim ir tiesības papildus pārvadāt 30 kg smagu rokas bagāžu. Papildu rokas bagāžas pārvadāšanu noformē ar kvīti.

14. Rokas bagāžas svarā neieskaita invalīdu ratiņu, portfeļa, sieviešu rokassomiņas, slēpju, fotoaparāta, lietussarga un tamlīdzīgu lietu svaru.

15. Pasažieris, kam ir tiesības uz braukšanas maksas atlaidēm, par rokas bagāžas pārvadāšanu, kura pārsniedz bez maksas pārvadājamās rokas bagāžas normu, kā arī par bagāžas un dzīvnieku pārvadāšanu maksā pēc pārvadātāja apstiprinātajiem tarifiem.

16. Velosipēdus par maksu pārvadā vagonos, kas aprīkoti ar speciāliem velosipēdu turētājiem, atbilstoši velosipēdu turētāju skaitam. Ja šādu turētāju nav, pārvadājamo velosipēdu skaitu un to atrašanās vietu vagonā nosaka pārvadātājs.

17. Rokas bagāžu nedrīkst novietot pasažieriem paredzētajās vietās, kā arī ejās starp sēdvietām, gaiteņos, vagonu pārejas laukumos (vējtveros).

IV. Bagāžas pārvadāšanas kārtība

18. Bagāžu pārvadā tikai starp tām stacijām, kurās bagāžu pieņem un izsniedz, bet ne tālāk par pasažiera biļetē norādīto staciju.

19. Par katru pārvadāšanai pieņemto bagāžas sūtījumu pasažierim izsniedz bagāžas kvīti.

20. Bagāžai jābūt pielāgotai un aprīkotai tā, lai iekraujot, pārkraujot un izkraujot to varētu ērti pārnēsāt. Bagāžas iesaiņojumam jābūt tādam, lai nodrošinātu lietu saglabāšanu visā pārvadāšanas laikā. Velosipēdus, bērnu ratiņus, gultiņas, invalīdu ratiņus un tamlīdzīgas lietas pieņem gan iesaiņojumā, gan bez tā.

21. Ja pārvadāšanai nodod vairākas bagāžas vienības, pasažierim ir tiesības pieteikt katras bagāžas vienības vērtību vai visu bagāžas vienību kopējo vērtību. Ja pasažieris nevēlas pieteikt bagāžas vērtību, bagāžas kvītī ailē “Pieteiktā bagāžas vērtība” ieraksta — “No bagāžas vērtības pieteikšanas atsakos”. Ierakstu pasažieris apliecina ar parakstu.

22. Bagāžas pārvadājuma maksu un maksu par bagāžas vērtības pieteikšanu nosaka pārvadātājs.

23. Pieteiktajai bagāžas vērtībai jāatbilst bagāžā pārvadājamo lietu tirgus vērtībai. Ja pieteiktā vērtība pārsniedz bagāžā pārvadājamās lietas tirgus vērtību un pārvadātājam jāatmaksā bagāžas vērtība, strīda gadījumā bagāžā pārvadājamās lietas tirgus vērtību nosaka neatkarīgs eksperts.

24. Pārvadātājs var atļaut pasažieru vilciena atsevišķā kupejā pārvadāt bagāžu kopā ar pavadoni. Bagāžai jāatbilst pārvadātāja noteiktajai bagāžas normai (svars, izmēri). Pavadonis par braucienu un bagāžas pārvadāšanu maksā pilnu braukšanas maksu par visu aizņemtās kupejas vietu skaitu.

25. Miruša cilvēka ķermeni pārvadā tikai tad, ja vilcienā līdzi brauc persona, kas mirušo pavada. Pavadonis braucienam iegādājas biļeti.

26. Nododot miruša cilvēka ķermeni pārvadāšanai, pavadonis uzrāda Labklājības ministrijas Sabiedrības veselības dienesta centrālās vai teritoriālās institūcijas izsniegtu pārvadāšanas atļauju.

27. Miruša cilvēka ķermeni pārvadā hermētiski noslēgtā metāla zārkā, kas izklāts ar materiālu, kurš labi uzsūc mitrumu (piemēram, sausas zāģu skaidas, sīkas koksnes ēveļskaidas, kūdra). Zārku ieliek blīvā koka kastē.

28. Miruša cilvēka ķermeni pārvadā ar vienu un to pašu bagāžas vagonu no pieņemšanas stacijas līdz izsniegšanas stacijai.

29. Par miruša cilvēka ķermeņa pārvadāšanu iekasē maksu atbilstoši 300 kg smagas bagāžas pārvadāšanas maksai.

30. Par urnas ar miruša cilvēka ķermeņa pelniem pārvadāšanu iekasē maksu atbilstoši 30 kg smagas bagāžas pārvadāšanas maksai.

V. Kravas bagāžas pārvadāšanas kārtība

31. Par katru pārvadāšanai pieņemto kravas bagāžas sūtījumu kravas bagāžas nosūtītājam izsniedz kravas bagāžas kvīti.

32. Pārvadātājam ir tiesības ierobežot vienā reizē pārvadāšanai pieņemamās kravas bagāžas svaru un daudzumu atkarībā no brīvo vietu skaita bagāžas vagonā, kā arī lai nodrošinātu savlaicīgu kravas bagāžas izkraušanu un iekraušanu bagāžas vagonā vilciena stāvēšanas laikā stacijā. Ja nepieciešams, kravas bagāžu nosūta vairākos sūtījumos.

33. Plīstošas un trauslas lietas pieņem pārvadāšanai tajos bagāžas vagonos, kuri ceļā netiek pārkrauti.

34. Pārvadāšanai pieņem gan iepakotu, gan neiepakotu kravas bagāžu. Kravas bagāžas iepakojumam jābūt tādam, lai nodrošinātu pārvadājamās lietas saglabāšanu.

35. Iepakotu kravas bagāžu pārvadā, ievērojot šādus nosacījumus:

35.1. koka kastēm jābūt ar metāla stīpu apdari;

35.2. no motovelosipēdu, motociklu, motorolleru, mopēdu un motorratiņu tvertnēm jāizlej degviela un eļļa. Motociklus, motorollerus un mopēdus pārvadāšanai pieņem rūpnīcas iepakojumā vai cietā iepakojumā (ierāmētus).

36. Pārtikas produktus pārvadā tarā un iepakojumā, kas pasargā produktus no ārējā piesārņojuma un nodrošina pārvadājamo produktu saglabāšanu. Atbilstoša pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūra un vagona ventilācija pārvadāšanas laikā netiek nodrošināta.

VI. Biļešu derīguma termiņi

37. Vienreizējā biļete ir derīga braukšanai biļetē norādītajā pasažieru vilcienā (izņemot elektrovilcienu) līdz attiecīgajai izkāpšanas stacijai (pieturas punktam), un pasažieris to var izmantot tikai tajā laikā un datumā, kas norādīts biļetē.

38. Braukšanai elektrovilcienā vienreizējā biļete ir derīga vienam braucienam biļetē norādītajā virzienā līdz noteiktajai izkāpšanas stacijai (pieturas punktam) šādos termiņos no biļetes izsniegšanas brīža:

38.1. sešas stundas —, ja pasažieris brauc vienā virzienā bez pārsēšanās;

38.2. 12 stundas —, ja pasažieris brauc vienā virzienā ar pārsēšanos;

38.3. 24 stundas — pasažiera atpakaļbraucienam, ja biļete paredzēta braukšanai turp un atpakaļ.

39. Abonementa biļete ir derīga braukšanai biļetē norādīto veidu pasažieru vilcienos līdz attiecīgajai izkāpšanas stacijai (pieturas punktam), un pasažieris to var izmantot tikai tajā laikposmā, kas norādīts biļetē.

40. Ja abonementa biļetes derīguma termiņš ir īsāks par mēnesi, biļetes derīguma termiņu aprēķina, no tās derīguma sākuma datuma skaitot atbilstošo kalendāra dienu skaitu (pēdējo dienu ieskaitot). Attiecīgos datumus norāda abonementa biļetē.

41. Ja abonementa biļetes derīguma termiņš ir mēnesis vai vairāki mēneši, biļetes derīguma termiņu aprēķina, skaitot no tās derīguma sākuma datuma līdz attiecīgajam nākamā vai cita mēneša datumam (to neieskaitot), bet, ja kalendāra mēnesī attiecīgā datuma nav, — līdz mēneša pēdējam datumam (to ieskaitot).

42. Ja vienreizējās vai abonementa biļetes derīguma termiņš beidzas, pasažierim atrodoties ceļā, biļete ir derīga līdz tajā noteiktajai izkāpšanas stacijai (pieturas punktam).

43. Pārvadātāja pienākums ir pagarināt biļetes (izņemot vienreizējo elektrovilciena biļeti un abonementa biļeti) derīguma termiņu, izdarot attiecīgu atzīmi biļetē, šādos gadījumos:

43.1. ja pasažierim vilcienā nav ierādīta biļetē norādītā vieta, viņš nevēlas aizņemt vagona pavadoņa ierādīto vietu un atsakās no brauciena, — biļetes derīguma termiņu pagarina līdz brīdim, kad aties nākamais vilciens, kurā pasažierim tiks ierādīta atbilstoša vieta;

43.2. ja pasažieris pārsēšanās punktā nokavē vilcienu pārvadātāja vainas dēļ, — biļetes derīguma termiņu pagarina līdz brīdim, kad pasažierim būs iespēja turpināt braucienu.

44. Ja vilciens nevar turpināt braucienu tehnisku bojājumu vai citu iemeslu dēļ, pasažierim pārdotā biļete bez piemaksas ir derīga citos pasažieru vilcienos, kas dodas tās pašas galastacijas virzienā pa to pašu dzelzceļa līniju vai speciāli pasūtītā transportlīdzeklī pasažieru nogādāšanai galastacijā.

VII. Biļešu, rokas bagāžas, bagāžas un kravas bagāžas kvīšu nodošanas un pārformēšanas kārtība

45. Ja pasažieris iegādāto vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti neizmanto braukšanai pasažieru vilcienā (izņemot elektrovilcienu), viņam ir tiesības to nodot biļešu kasē un saņemt atpakaļ naudas summu šādā apmērā:

45.1. pilnu braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu, ja biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti nodod biļešu kasē ne vēlāk kā 24 stundas pirms vilciena atiešanas;

45.2. 90 % apmērā no braukšanas maksas un rokas bagāžas pārvadājuma maksas, ja biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti nodod biļešu kasē ne vēlāk kā sešas stundas pirms vilciena atiešanas;

45.3. 75 % apmērā no braukšanas maksas un rokas bagāžas pārvadājuma maksas, ja biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti nodod biļešu kasē, kad līdz vilciena atiešanai atlicis mazāk par sešām stundām vai stundas laikā pēc vilciena atiešanas.

46. Ja pasažieris iegādāto vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti neizmanto atpakaļbraucienam pasažieru vilcienā (izņemot elektrovilcienu), viņam ir tiesības tās nodot biļešu kasē ne vēlāk kā stundu pēc vilciena atiešanas un saņemt atpakaļ braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu par nenobraukto attālumu.

47. Par neizmantoto pasažieru grupas brauciena biļeti (izņemot biļeti braukšanai elektrovilcienā), kas nodota biļešu kasē, izmaksā naudas summu šādā apmērā:

47.1. pilnu braukšanas maksu, ja biļeti nodod biļešu kasē ne vēlāk kā septiņas dienas pirms vilciena atiešanas;

47.2. 90 % apmērā no braukšanas maksas, ja biļeti nodod biļešu kasē ne vēlāk kā trīs dienas pirms vilciena atiešanas;

47.3. 80 % apmērā no braukšanas maksas, ja biļeti nodod biļešu kasē, kad līdz vilciena atiešanai atlicis mazāk nekā trīs dienas;

47.4. 75 % apmērā no braukšanas maksas, ja biļeti nodod biļešu kasē stundas laikā pēc vilciena atiešanas.

48. Kompensāciju par neizmantoto pasažieru grupas brauciena biļeti pārvadātājs izmaksā, pamatojoties uz pasažieru grupas pārstāvja rakstisku iesniegumu. Iesniegumā norāda pasažieru grupas pārstāvja pases vai cita personu apliecinoša dokumenta datus.

49. Ja pirms vilciena atiešanas biļešu kasē nodod pasažieru grupas brauciena biļeti, lai to pārformētu par biļeti, kurā norādītais pasažieru skaits grupā ir mazāks, pārvadātājs, pamatojoties uz pasažieru grupas pārstāvja rakstisku iesniegumu, atbilstoši neizmantoto vietu skaitam izmaksā kompensāciju šo noteikumu 47.1., 47.2. un 47.3.apakšpunktā noteiktajā apmērā. Pasažieru grupas brauciena biļeti, kas nodota biļešu kasē, pārformē atbilstoši spēkā esošajam tarifam.

50. Ja pasažieris iegādāto abonementa biļeti neizmanto braukšanai pasažieru vilcienā, viņam ir tiesības to nodot biļešu kasē un saņemt atpakaļ naudas summu šādā apmērā:

50.1. 90 % apmērā no abonementa biļetes cenas, ja biļeti nodod kasē līdz biļetes derīguma termiņa sākumam;

50.2. 80 % apmērā no abonementa biļetes cenas par neizmantoto laiku, ja biļeti nodod kasē biļetes derīguma termiņa laikā.

51. Pasažierim ir tiesības atteikties no brauciena pasažieru vilcienā, nododot vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti biļešu kasē stundas laikā pēc kustības sarakstā paredzētās pasažieru vilciena atiešanas, un saņemt atpakaļ pilnu braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu, ja:

51.1. pasažieru vilciena atiešana kavējas vairāk par stundu, nekā paredzēts vilcienu kustības sarakstā;

51.2. pasažieru vilciens ir atcelts un nākamais vilciens atiet vēlāk nekā pēc stundas;

51.3. pasažierim vilcienā nav ierādīta biļetē norādītā vieta un viņš nevēlas aizņemt vagona pavadoņa ierādīto vietu.

52. Ja pasažieru vilciena atiešanu pasažieris ir nokavējis slimības dēļ, viņam ir tiesības nodot neizmantoto vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti biļešu kasē un saņemt atpakaļ naudas summu 75 % apmērā no braukšanas maksas un rokas bagāžas pārvadājuma maksas. Saslimšana jāapliecina ar ārstniecības iestādes izsniegtu izziņu.

53. Ja pasažieris pārtraucis braucienu pasažieru vilcienā (izņemot elektrovilcienu) slimības dēļ, viņam ir tiesības nodot vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti biļešu kasē un saņemt atpakaļ braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu par nenobraukto attālumu.

54. Pasažierim ir tiesības atteikties turpināt braucienu pasažieru vilcienā, nodot vienreizējo biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti biļešu kasē un saņemt atpakaļ braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu par nenobraukto attālumu, ja:

54.1. vilciens nevar turpināt braucienu tehnisku bojājumu vai citu iemeslu dēļ un pasažieris nevēlas braukt citos pasažieru vilcienos, kas dodas tās pašas galastacijas virzienā pa to pašu dzelzceļa līniju, vai neizmanto piedāvāto iespēju pārsēsties speciāli pasūtītā transportlīdzeklī pasažieru nogādāšanai galastacijā;

54.2. pasažierim vilcienā nav ierādīta biļetē norādītā vieta un viņš nevēlas aizņemt vagona pavadoņa ierādīto vietu.

55. Naudas summu, kas pasažierim atmaksājama par nenobraukto attālumu, aprēķina, atskaitot no biļetes cenas un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvītī norādītās cenas pilnu braukšanas maksu un rokas bagāžas pārvadājuma maksu par pasažiera nobraukto attālumu.

56. Šo noteikumu 53. un 54.punktā minētajos gadījumos pasažierim, kurš nodevis biļešu kasē biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti, naudu par nenobraukto attālumu izmaksā:

56.1. jebkura biļešu kase —, ja biļetē un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvītī ir pasažieru vilciena apkalpojošā personāla atzīme par brauciena pārtraukšanu;

56.2. biļešu kase stacijā (pieturas punktā), kur ir pārtraukts brauciens, — ja pasažieru vilcienu neapkalpo pārvadātāja personāls un pasažieris biļeti un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti nodod biļešu kasē stundas laikā pēc brauciena pārtraukšanas.

57. Ja pasažieris brauc pasažieru grupas sastāvā un pārtrauc braucienu šo noteikumu 53. un 54.punktā minētajos gadījumos, pārvadātājs, pamatojoties uz attiecīgo vagona apkalpojošā personāla atzīmi pasažieru grupas brauciena biļetē, izmaksā braukšanas maksu par nenobraukto attālumu.

58. Ja pasažieru vilcienā pasažierim nav ierādīta biļetē norādītā vieta un viņš izmanto vagona pavadoņa ierādītu brīvu vietu zemākas kategorijas vagonā, pasažierim, pamatojoties uz attiecīgo vagona apkalpojošā personāla atzīmi biļetē, ir tiesības nodot biļešu kasē biļeti un saņemt braukšanas maksas starpību.

59. Ja pasažieris vai kravas bagāžas nosūtītājs pirms pasažieru vilciena atiešanas paņem atpakaļ pārvadāšanai nodoto bagāžu vai kravas bagāžu, viņam ir tiesības nodot pārvadātājam bagāžas vai kravas bagāžas kvīti un saņemt atpakaļ pilnu pārvadājuma maksu. Lai saņemtu bagāžu, pasažieris uzrāda biļeti.

60. Ja pasažieris, kurš ir nodevis bagāžu pārvadāšanai, neizmanto iegādāto biļeti braukšanai pasažieru vilcienā un neatsauc bagāžas pārvadāšanu tās nosūtīšanas stacijā, pārvadātājs nodoto bagāžas kvīti pārformē par kravas bagāžas kvīti un no bagāžas saņēmēja iekasē pārvadājuma maksas starpību.

61. Nozaudētas un sabojātas (piemēram, saplēstas, apdegušas, labotas) biļetes un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvītis neatjauno un naudu par tām neatmaksā.

62. Ja pasažieri no vilciena izsēdina Dzelzceļa pārvadājumu likuma 22.panta 2. un 3.punktā norādītajos gadījumos, kompensāciju par neizmantoto (daļēji izmantoto) biļeti neizmaksā un nekompensē maksu par pārvadājamo rokas bagāžu.

VIII. Bagāžas pieņemšanas un izsniegšanas kārtība

63. Pārvadātājs pieņem bagāžu pārvadāšanai un nosūta to ar atbilstošu vilcienu, kurā ir bagāžas vagons.

64. Bagāžu pārvadāšanai pasažieris var nodot pirms bagāžas nosūtīšanas dienas. Maksu par bagāžas glabāšanu un bagāžas vietas marķēšanu nosaka pārvadātājs.

65. Ja bagāžas iepakojums ir bojāts, pārvadātājs nepieņem bagāžu pārvadāšanai.

66. Bagāžas saņēmējam bagāžu izsniedz pret kvīti. Kvīti patur pārvadātājs. Ja pasažieris vēlas, pārvadātājs par maksu paziņo bagāžas saņēmējam par bagāžas pienākšanu.

67. Starpstacijā pārvadātāja pienākums ir pienākušo bagāžu izsniegt bagāžas saņēmējam stundas laikā pēc vilciena aizbraukšanas, bet galastacijā — pēc bagāžas vagona izkraušanas.

68. Ja bagāža nav pienākusi noteiktajā laikā (meklējamā bagāža), pārvadātājs bagāžas saņēmēja kvītī izdara atzīmi “Bagāža nav pienākusi” un uzliek spiedogu ar datumu. Pēc bagāžas pienākšanas pārvadātājs nosūta paziņojumu uz bagāžas saņēmēja norādīto adresi un sedz ar paziņojuma nosūtīšanu saistītos izdevumus.

69. Bagāžas piegādes laiku nosaka atbilstoši tā vilciena braukšanas laikam līdz galastacijai, ar kuru bagāža ir nosūtīta. Ja bagāžu ceļā pārkrauj, bagāžas piegādes laiku nosaka atbilstoši to vilcienu braukšanas laikam, kuros bagāža ir pārvadāta, pieskaitot dienu pārkraušanai.

70. Ja bagāžas kvīts ir nozaudēta, saņēmējam bagāžu izsniedz uz rakstiska iesnieguma pamata pēc pases vai cita personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas, ja ir iesniegti pierādījumi par bagāžas piederību.

71. Ja bagāža nav pienākusi noteiktajā laikā, tās saņēmējam atlīdzina nozaudētās bagāžas vērtību. Ja bagāža tiek atrasta, to izsniedz tikai pēc tam, kad par meklējamo bagāžu saņemtā summa atmaksāta pārvadātājam.

IX. Kravas bagāžas pieņemšanas un izsniegšanas kārtība

72. Kravas bagāžas nosūtītājs iesniedz pārvadātājam iesniegumu par kravas bagāžas nosūtīšanu. Iesniegumā sniedz kravas bagāžas aprakstu, norāda vienību skaitu, svaru, iepakojumu, iekraušanas un izkraušanas staciju, saņēmēja vārdu, uzvārdu (fiziskajai personai) vai nosaukumu (juridiskajai personai) un adresi.

73. Pieņemot kravas bagāžu nosūtīšanai, to noformē ar atbilstošiem pārvadājuma dokumentiem. Dokumentos ieraksta iesniegumā norādītās ziņas.

74. Kravas bagāžas nosūtītājam izsniedz kvīti. Kvītī norāda kravas bagāžas nosūtītāja un saņēmēja nosaukumu (uzvārdu) un adresi.

75. Ja rodas šaubas par kravas bagāžas atbilstību aprakstam, pārvadātājs drīkst pieprasīt atvērt iepakojumu, lai veiktu kravas apskati. Ja kravas bagāžas nosūtītājs nepiekrīt, kravas bagāžu pārvadāšanai nepieņem.

76. Kravas bagāžas nosūtītājam ir tiesības pieteikt pārvadājamās kravas bagāžas vērtību. Pārvadāšanas maksu un maksu par kravas bagāžas vērtības pieteikšanu nosaka pārvadātājs.

77. Ja kravas bagāžas nosūtītājs nevēlas pieteikt tās vērtību, kravas bagāžas kvītī ailē “Pieteiktā kravas bagāžas vērtība” ieraksta “No kravas bagāžas vērtības pieteikšanas atsakos”. Ierakstu kravas bagāžas nosūtītājs apliecina ar parakstu.

78. Par kravas bagāžas pienākšanu pārvadātājs nosūta paziņojumu kravas bagāžas saņēmējam. Pārvadātājs, izsniedzot kravas bagāžu, iekasē no kravas bagāžas saņēmēja maksu par paziņojuma nosūtīšanu.

79. Juridiskajai personai pienākušo kravas bagāžu izsniedz juridiskās personas pārstāvim uz pilnvaras un personu apliecinoša dokumenta pamata. Pēc pilnvarotās personas pieprasījuma bagāžas kasē izsniedz arī kravas bagāžas ceļazīmes kopiju.

80. Fiziskajai personai pienākušo kravas bagāžu izsniedz, ja fiziskā persona uzrāda pasi vai citu personu apliecinošu dokumentu. Fiziskā persona var pilnvarot citu personu saņemt tai pienākušo kravas bagāžu ar noteiktā kārtībā apliecinātu pilnvaru.

81. Kravas bagāžas piegādes laiku nosaka atbilstoši tā vilciena braukšanas laikam līdz galastacijai, ar kuru kravas bagāža ir nosūtīta. Ja kravas bagāžu pārkrauj, kravas bagāžas piegādes laiku nosaka atbilstoši to vilcienu brauciena laikam, kuros kravas bagāža ir pārvadāta, pieskaitot divas dienas katrai pārkraušanas reizei.

X. Lietas (arī vielas), kuras aizliegts pārvadāt rokas bagāžā, bagāžā vai kravas bagāžā

82. Bagāžā un kravas bagāžā aizliegts pārvadāt šaujamieročus, dokumentus, naudu, vērtspapīrus un dārglietas.

83. Pārvadātājam ir tiesības pasažiera klātbūtnē pārliecināties par jebkuras rokas bagāžas un bagāžas saturu, ja vien ir pamatotas aizdomas par aizliegtu lietu pārvadāšanu.

XI. Dzīvnieku pārvadāšanas kārtība

84. Pasažieru vagonos drīkst pārvadāt tikai mājas (istabas) dzīvniekus (turpmāk — dzīvnieki).

85. Pasažieru vagonos ir aizliegts pārvadāt ar infekcijas slimībām saslimušus dzīvniekus.

86. Dzīvniekus pārvadā krātiņā, kastē vai citā to pārvadāšanai atbilstošā veidā (turpmāk — krātiņš). Dzīvniekus novieto rokas bagāžai paredzētajās vietās.

87. Suņus un kucēnus pasažieris drīkst pārvadāt, ja tie ir īsā pavadā ar uzpurni vai ievietoti krātiņā.

88. Kopējo pieļaujamo vienā vagonā pārvadājamo suņu skaitu un to atrašanās vietu vagonā nosaka pārvadātājs.

89. Par krātiņā ievietota dzīvnieka pārvadāšanu nav jāmaksā, ja krātiņa triju izmēru (platuma, garuma un augstuma) summa nepārsniedz 200 cm. Ja suns ir vājredzīga pasažiera pavadonis, suni pārvadā bez maksas.

90. Maksu par dzīvnieku pārvadāšanu nosaka pārvadātājs.

91. Pasažierim, kurš pārvadā dzīvnieku, ir pienākums rūpēties, lai dzīvnieks netraucētu citus pasažierus.

XII. Pasažieru, rokas bagāžas, bagāžas un kravas bagāžas pārvadāšanas kontroles kārtība

92. Biļešu, par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīšu un to dokumentu pārbaudei, kuri apliecina pasažiera tiesības braukt ar maksas atlaidēm, pārvadātājs norīko par pārvadājuma dokumentu kontroli atbildīgos darbiniekus — pasažieru vilcienu priekšniekus, vagonu pavadoņus, vilcienu konduktorus kontrolierus un vilcienu kontrolierus revidentus (turpmāk — kontrolieris).

93. Kontrolierim ir tiesības pārbaudīt:

93.1. biļetes, par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvītis un bagāžas kvītis;

93.2. pasažieru pārvadāšanas kārtības ievērošanu;

93.3. bagāžas pārvadāšanas kārtības ievērošanu;

93.4. dzīvnieku pārvadāšanas kārtības ievērošanu;

93.5. vagonu lietošanas kārtības ievērošanu.

94. Pasažierim, atrodoties vilcienā, jāpilda šajos noteikumos noteiktās kontroliera prasības.

95. Pasažieri, kurš nevar uzrādīt derīgu braukšanas biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, uzskata par pasažieri bez biļetes un sauc pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Ja pasažieris pēc naudas soda samaksas vēlas turpināt braucienu, viņš iegādājas braukšanas biļeti.

96. Pasažierim ir pienākums uzrādīt kontrolierim biļeti, par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvīti vai dokumentu, kas apliecina pasažiera tiesības braukt ar maksas atlaidēm, lai kontrolieris varētu pārliecināties par minēto dokumentu derīgumu un izdarīt nepieciešamās atzīmes biļetē un par maksu pārvadājamās rokas bagāžas kvītī.

97. Ja pasažieris uzrāda svešas personas braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, viņš uzskatāms par pasažieri bez biļetes. Kontrolierim ir tiesības šādu dokumentu aizturēt un nodot to izsniedzējiestādei.

98. Ja biļete ir neskaidri vai nepareizi noformēta, kontrolieris to aiztur un sastāda aktu. Vienu akta eksemplāru nodod pasažierim. Ja kontrolieris aizturējis vienreizējo biļeti, pasažierim pēc akta saņemšanas ir tiesības turpināt braucienu līdz biļetē noteiktajai izkāpšanas stacijai (pieturas punktam). Ja kontrolieris aizturējis abonementa biļeti, pasažierim ir tiesības aktu nodot biļešu kasē un bez maksas iegādāties jaunu abonementa biļeti. Tās derīguma termiņu nosaka atbilstoši aizturētās biļetes derīguma termiņam.

99. Kontrolierim ir tiesības Dzelzceļa pārvadājumu likuma 22.panta 2., 3. un 6.punktā minētajos gadījumos izsēdināt pasažieri no vilciena, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no vilciena nākamajā stacijā (pieturas punktā).

100. Ja pasažieris nepakļaujas kontroliera uzaicinājumam labprātīgi izkāpt no vilciena, kontrolierim ir tiesības izsaukt policijas darbinieku, lai tas pasažieri no vilciena izsēdinātu piespiedu kārtā.

101. Bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolieris drīkst izsēdināt no vilciena tikai tādā gadījumā, ja bērnu nogādā tuvākajā policijas iecirknī.

102. Ja bērns brauc bez maksas vai ar bērnu biļeti un kontrolierim rodas šaubas par bērna vecumu, kontrolierim ir tiesības pieprasīt, lai bērns vai pasažieris, kurš brauc kopā ar bērnu, uzrādītu attiecīgu bērna vecumu apliecinošu dokumentu (dzimšanas apliecību, ierakstu vecāku pasē vai citu dokumentu).

103. Ja ar bērnu biļeti vilcienā ved bērnu, kas ir vecāks par Dzelzceļa pārvadājumu likuma 18.panta otrajā daļā noteikto vecumu, pasažieri, kurš brauc kopā ar bērnu, sauc pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Pasažieris samaksā bērnu biļetes un biļetes cenas starpību.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs
15.12.2001