Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 14/4

Rīgā 2001. gada 12. oktobrī

Par "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, likuma "Par ieguldījumu sabiedrībām" 10., 19. un 84. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 16. jūnija rīkojumu Nr. 136 apstiprinātie "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi" un ar Vērtspapīru tirgus komisijas 2000. gada 3. oktobra rīkojumu Nr. 104 apstiprinātie noteikumi "Grozījumi ar Vērtspapīru tirgus komisijas 1998. gada 16. jūnija rīkojumu Nr. 136 apstiprinātājos noteikumos "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi"".

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

 

Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Ieguldījumu sabiedrību licencēšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izdoti saskaņā ar likumu "Par ieguldījumu sabiedrībām" un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija):

1.2.1. izsniedz licenci ieguldījumu sabiedrības darbībai (tālāk tekstā - licence) Latvijas Republikā reģistrētām ieguldījumu sabiedrībām;

1.2.2. pārreģistrē licenci Latvijas Republikā reģistrētām ieguldījumu sabiedrībām (tālāk tekstā - ieguldījumu sabiedrība).

1.3. Licence tiek izsniegta bez termiņa ierobežojuma. Ja Komisija anulē ieguldījumu sabiedrībai izsniegto licenci, tā netiek atjaunota.

1.4. Par licences izsniegšanu un pārreģistrāciju ieguldījumu sabiedrībai pirms licences saņemšanas vai pārreģistrācijas jāsamaksā valsts nodeva Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

1.5. Komisija pārreģistrē licenci, ja tiek mainīts ieguldījumu sabiedrības nosaukums vai juridiskā adrese.

1.6. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.7. Ārvalstīs izdotie publiskie dokumenti jālegalizē Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā, un tiem pievieno notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

2. Dokumentu un informācijas iesniegšana

2.1. Lai saņemtu licenci, ieguldījumu sabiedrībai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. Komisijai adresēts pieteikums par licences saņemšanu, kurā uzskaitīti tam pievienotie dokumenti;

2.1.2. ieguldījumu sabiedrības dibināšanas līgums (notariāli apliecināta kopija);

2.1.3. ieguldījumu sabiedrības statūti (notariāli apliecināta kopija);

2.1.4. dokuments, kas apliecina dibināšanas pamatkapitāla iemaksu;

2.1.5. ja jau esošs uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) tiek pārveidots par ieguldījumu sabiedrību, papildus jāiesniedz:

2.1.5.1. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izziņa;

2.1.5.2. Valsts ieņēmumu dienesta (tālāk tekstā - VID) attiecīgā rajona nodaļas izziņa, ka uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nav nodokļu parāda;

2.1.5.3. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pēdējā darbības gada pārskats;

2.1.6. ieguldījumu sabiedrības padomes, valdes locekļus, amatpersonas, kurām ir paraksta tiesības, un personu, kuras pienākumos ir veikt grāmatvedības uzskaites organizāciju, raksturojošie dokumenti:

2.1.6.1. paziņojums (1. pielikums),

2.1.6.2. izglītības dokumenti (notariāli apliecināts noraksts vai kopija);

2.1.6.3. izvērsta profesionālā biogrāfija, norādot ieņemtos amatus pēdējo desmit gadu laikā un veiktos amata pienākumus;

2.1.7. ieguldījumu sabiedrības akcionāru saraksts (2. pielikums), kurā norādīts:

2.1.7.1. fiziskajām personām: vārds, uzvārds un personas kods un pases vai cita personu apliecinoša dokumenta numurs un pilsonība (pavalstniecība) (tālāk tekstā - identificējošā informācija),

2.1.7.2. juridiskām personām: nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs un vieta,

2.1.7.3. katra akcionāra parakstīto akciju kopskaits, t.sk. balsstiesīgo akciju skaits, kopējā akciju nominālvērtība un līdzdalības apmērs procentos no apmaksātā pamatkapitāla;

2.1.8. ziņas par ieguldījumu sabiedrības akcionāru līdzdalību citos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), ja šīs līdzdalības apmērs ir vismaz 10 procenti no pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju skaita (tālāk tekstā - būtiska līdzdalība), norādot uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, juridisko adresi, līdzdalības apjomu (procentos un naudas izteiksmē);

2.1.9. ziņas par ieguldījumu sabiedrības akcionāriem - fiziskām personām:

2.1.9.1. pases vai cita personu apliecinoša dokumenta kopija,

2.1.9.2. VID apliecināta gada ienākumu deklarācijas kopija (rezidentiem) vai attiecīgās nodokļu administrācijas iestādes apliecināta nodokļu (ienākumu) deklarācijas kopija (nerezidentiem), vai apkalpojošās bankas (banku) izziņa par personas vidējo konta atlikumu pēdējā gada laikā, kā arī cits brīva kapitāla pietiekamību apliecinošs dokuments;

2.1.10. ziņas par ieguldījumu sabiedrības akcionāriem - juridiskajām personām:

2.1.10.1. notariāli apliecinātas dibināšanas un reģistrācijas dokumentu kopijas (tālāk tekstā - identificējoši dokumenti),

2.1.10.2. kompetentas institūcijas lēmums (kopija) par līdzdalību ieguldījumu sabiedrībā,

2.1.10.3. Latvijas Republikā reģistrētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) - VID izsniegta izziņa, ka uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nav nodokļu parādu, un pēdējo divu darbības gadu gada pārskati ar VID atzīmi par saņemšanu; ārvalstīs reģistrētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) - pēdējo divu darbības gadu auditēti gada pārskati,

2.1.10.4. ziņas par akcionāra īpašniekiem, līdz ir iegūta informācija par īpašniekiem - fiziskajām personām, un visu šo ieguldījumu sabiedrības akcionāru īpašniekus (fiziskās un juridiskās personas) identificējošie dokumenti, kā arī ziņas par šo īpašnieku tieši vai netieši iegūtu būtisku līdzdalību citos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), norādot to nosaukumu, juridisko adresi, līdzdalības apjomu (procentos un naudas izteiksmē). Ja ieguldījumu sabiedrības akcionārs vai tā īpašnieks ir publiska akciju sabiedrība, kuras akcijas tiek kotētas kādā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētā fondu biržā vai biržā, kas ir Starptautiskās fondu biržu federācijas locekle, jāsniedz ziņas tikai par tiem publiskās akciju sabiedrības īpašniekiem, kuriem pieder tieši vai netieši iegūta būtiska līdzdalība;

2.1.11. paskaidrojums, ja objektīvu iemeslu dēļ ziņas par šo noteikumu 2.1.10.4. punktā minētajām personām nav iespējams sniegt;

2.1.12. ieguldījumu sabiedrības ieinteresēto personu saraksts, norādot šādu informāciju:

2.1.12.1. fiziskām personām - vārdu, uzvārdu, personas kodu, izglītību, amatus, kurus šī persona ieņēmusi pēdējo piecu gadu laikā, un uz darba aprakstu attiecināmos ieguldījumu sabiedrības un šo personu noslēgto līgumu noteikumus,

2.1.12.2. juridiskām personām - nosaukumu, reģistrācijas numuru un pārvaldes institūciju locekļus.

2.2. Ja pieteikuma licences saņemšanai izskatīšanas laikā notiek izmaiņas ieguldījumu sabiedrības sniegtajā informācijā vai tiek izdarīti grozījumi iesniegtajos dokumentos, ieguldījumu sabiedrība nekavējoties iesniedz Komisijai jauno informāciju vai dokumentu pilnu tekstu ar izdarītajiem grozījumiem.

3. Prasības ieguldījumu sabiedrības amatpersonām

3.1. Par ieguldījumu sabiedrības amatpersonu drīkst būt tikai tāda persona, kura ir kompetenta investīciju jautājumos, kā arī tai ir nevainojama reputācija. Izvērtējot ieguldījumu sabiedrības amatpersonas reputāciju, Komisija ņem vērā amatpersonas paziņojumā sniegto informāciju, no iepriekšējām darbavietām sniegtās atsauksmes un citas ziņas par amatpersonas iepriekšējo profesionālo darbību.

3.2. Par personu, kura ir kompetenta investīciju jautājumos, tiek uzskatīta tāda persona, kurai ir augstākā izglītība un atbilstoša darba pieredze.

3.3. Par ieguldījumu sabiedrības fonda pārvaldnieku var būt persona, kura ir saņēmusi licenci profesionālā speciālista darbībai vērtspapīru tirgū.

3.4. Persona, kura apzināti sniegusi par sevi nepatiesas ziņas, nevar būt par ieguldījumu sabiedrības amatpersonu.

4. Dokumnetu izskatīšanas un licences izsniegšanas kārtība

4.1. Pieteikumu licences saņemšanai un tam pievienotos dokumentus ieguldījumu sabiedrības pilnvarotais pārstāvis personiski iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai un par to tiek sastādīts dokumentu pieņemšanas un nodošanas akts, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un minētās daļas darbinieks.

4.2. Pieteikumu licences saņemšanai un tam pievienotos dokumentus Komisija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4.3. Pieteikumu licences saņemšanai Komisija izskata un lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci pieņem 30 kalendāro dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu un noformētu dokumentu saņemšanas.

4.4. Personas, kas ievēlētas vai ieceltas par ieguldījumu sabiedrības padomes locekļiem un amatpersonām, var tikt uzaicinātas uz pārrunām Komisijā.

4.5. Lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci pieņem Komisijas padome.

4.6. Komisija izsniedz ieguldījumu sabiedrībai Komisijas padomes lēmumu 7 kalendāro dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmumu par licences izsniegšanu Komisija izsniedz licenci.

4.7. Ieguldījumu sabiedrībai ir tiesības saņemt licenci tikai pēc valsts nodevas samaksu apliecinošu dokumenta iesniegšanas Komisijai.

4.8. Pieņemot lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, Komisija 7 kalendāro dienu laikā par to rakstiski paziņo pieteikuma iesniedzējam.

4.9. Ja atteikta licences izsniegšana, atkārtoti pieteikumu licences saņemšanai Komisijai var iesniegt pēc atteikumā minēto trūkumu novēršanas.

5. Dokumentu un informācijas sniegšana pēc licences saņemšanas

5.1. Grozījumus iesniegtajos dokumentos vai informācijā ieguldījumu sabiedrība iesniedz Komisijai 7 kalendāro dienu laikā no dienas, kad grozījumi ir pieņemti vai informācija kļuvusi zināma, vai tai vajadzēja kļūt zināmai.

5.2. Ja pēc licences saņemšanas notiek ieguldījumu sabiedrības padomes locekļu vai amatpersonu maiņa, ieguldījumu sabiedrība 7 kalendāro dienu laikā pēc ieguldījumu sabiedrības jaunu padomes locekļu un amatpersonu ievēlēšanas vai iecelšanas iesniedz Komisijai noteikumu 2.1.6. punktā norādītos dokumentus un informāciju par jaunajiem padomes locekļiem vai amatpersonām.

5.3. Komisija 7 kalendāro dienu laikā informē ieguldījumu sabiedrību, ja Komisijas padome nolemj, ka jaunieceltā vai jaunievēlētā persona neatbilst likuma "Par ieguldījumu sabiedrībām" vai šo noteikumu prasībām.

5.4. Mainot ieguldījumu sabiedrības nosaukumu vai juridisko adresi, Komisija licenci pārreģistrē 7 kalendāro dienu laikā pēc tam, kad ieguldījumu sabiedrība iesniedz Komisijai reģistrācijas apliecības kopiju un Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētus ieguldījumu sabiedrības statūtu grozījumus un licences oriģinālu. Pārreģistrējot licenci, Komisija ieguldījumu sabiedrībai izsniedz licenci ar uzrakstu "ATKĀRTOTA", nemainot licences numuru.

6. Noslēguma jautājumi

6.1. Komisija informāciju par licenču anulēšanu publicē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

6.2. Ar lēmuma par licences anulēšanu paziņošanas dienu ieguldījumu sabiedrībai aizliegts veikt likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām" paredzēto darbību.

6.3. Ja licence nozaudēta, ieguldījumu sabiedrībai nekavējoties jāpublicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" paziņojums par licences nozaudēšanu un jāiesniedz Komisijā pieteikums par licences dublikāta saņemšanu. Komisija izsniedz licences dublikātu pēc valsts nodevas Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā samaksas.

1.pielikums

IEGULD1 COPY.GIF (83642 bytes)
IEGULD1A COPY.GIF (14510 bytes)

2.pielikums

IEGULD2 COPY.GIF (38640 bytes)

12.10.2001