Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"

Izdarīt likumā "Par akcīzes nodokli" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3./4.nr.; 1992, 4./5., 13./14., 29./31., 46./47./48.nr.; 1993, 14./15.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 31.nr.; 1994, 17.nr.; 1995, 8.nr.; 1996, 12., 15.nr.) šādus grozījumus:

1. 3.pantā:

papildināt panta pirmo daļu ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1) Alum ar etilspirta saturu virs 5,5 tilpumprocentiem līdz 7,0 tilpumprocentiem (ieskaitot) par vienu hektolitru Ls 4";

izteikt pirmās daļas 3.punktu šādā redakcijā:

"3) Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum ar etilspirta saturu virs 7,0 tilpumprocentiem akcīzes nodokli aprēķina pēc absolūtā alkohola (100 procenti spirta) koncentrācijas un tilpuma (daudzuma). Absolūtā alkohola likme par vienu litru Ls 3,5";

papildināt panta pirmo daļu ar 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"12) petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru Ls 0,17;

13) degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 kg Ls 10";

papildināt pantu ar jaunu trešo daļu un ceturto daļu šādā redakcijā:

"Zvejniecības uzņēmumam, zvejnieka saimniecībai vai personai, kas nodarbojas ar individuālo zveju (individuālo darbu), akcīzes nodoklis atmaksājams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā par attiecīgajā gadā nozvejoto zivju daudzumu, rēķinot ne vairāk kā 500 litrus dīzeļdegvielas uz vienu tonnu nozvejoto zivju.

Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un citām juridiskajām personām, kas benzīnu, dīzeļdegvielu (gāzeļļu), petroleju, degvieleļļu un šo produktu aizstājējproduktus un komponentus izmanto kā izejvielu ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā, kā kurināmo katlumājās vai kā kurināmo siltuma enerģijas ieguvei ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā, akcīzes nodokli atmaksā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.";

uzskatīt līdzšinējo trešo daļu par piekto daļu.

2. Papildināt 4.pantu ar astoto un devīto daļu šādā redakcijā:

"Alu ar etilspirta saturu līdz 5,5 tilpumprocentiem (ieskaitot) ar akcīzes nodokli neapliek. Alu, kas ražots mājas apstākļos savām vajadzībām, ar akcīzes nodokli neapliek.

Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) eksportē preces, par kuru ražošanā izmantotajām izejvielām akcīzes nodoklis nomaksāts, budžetā iemaksātais akcīzes nodoklis tiek atmaksāts, ja šajā likumā nav noteikts citādi."

3. 5.pantā:

izteikt trešās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Akcīzes nodoklis par precēm, kuras marķējamas ar akcīzes nodokļa marku vai citu speciālu marķējumu, izņemot Latvijā ražotos alkoholiskos dzērienus, tiek maksāts, iegādājoties akcīzes nodokļa markas vai speciālās marķēšanas laikā.";

aizstāt piektajā daļā vārdus "par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem" ar vārdiem "par benzīnu, dīzeļdegvielu (gāzeļļu), petroleju, degvieleļļu, to aizstājējproduktiem un komponentiem";

papildināt pantu ar sesto un septīto daļu šādā redakcijā:

"Alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumiem akcīzes nodokļa nomaksas termiņš par katras pagājušās dekādes faktisko apgrozījumu ir kārtējā mēneša 13. un 23.datums un nākamā mēneša 3.datums. Uzņēmums nomaksā akcīzes nodokli valsts budžetā atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai iesniegtajai deklarācijai, kuras formu apstiprina Ministru kabinets.

Alus ražotājiem akcīzes nodoklis par iepriekšējo mēnesi jānomaksā līdz nākamā mēneša 15.datumam atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļai iesniegtajai deklarācijai, kuras formu apstiprina Ministru kabinets."

4. Aizstāt 5.1 panta trešajā daļā vārdus "par benzīnu un dīzeļdegvielu, to aizstājējproduktiem un komponentiem" ar vārdiem "par benzīnu, dīzeļdegvielu (gāzeļļu), petroleju, degvieleļļu, to aizstājējproduktiem un komponentiem".

5. Papildināt 6.pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"Uz alus pudeļu (vai cita iesaiņojuma) etiķetēm jābūt informācijai par etilspirta saturu tilpumprocentos. Alum faktiskā etilspirta tilpumprocenta pieļaujamā novirze no etilspirta tilpumprocenta, kas norādīts uz pudeles (vai cita iesaiņojuma) etiķetes, ir 0,3 tilpumprocenti uz vienu vai otru pusi."

6. Papildināt likumu ar 6.1 pantu šādā redakcijā:

"6.1 pants. To uzņēmumu pienākumi un atbildība, kuri ražo cigaretes, tabakas izstrādājumus un alkoholiskos dzērienus (izņemot alu) eksportam vai realizācijai beznodokļu veikalos

Uzņēmumiem, kuri ražo cigaretes un citus tabakas izstrādājumus eksportam vai realizācijai beznodokļu veikalos, jāizpilda viena no šādām prasībām:

1) uz katra cigarešu iesaiņojuma (kārbiņas) jābūt labi saskatāmam uzrakstam "EKSPORTS" un tā tulkojumam angļu valodā "EXPORT" vai uzrakstam "BEZ NODOKĻIEM" un tā tulkojumam angļu valodā "DUTY FREE";

2) uz katra cigarešu iesaiņojuma (kārbiņas) jābūt citas valsts akcīzes nodokļa markai vai citam speciālam marķējumam.

Uzņēmumiem, kuri ražo alkoholiskos dzērienus (izņemot alu) eksportam vai realizācijai beznodokļu veikalos, jānodrošina, lai uz katras alkoholisko dzērienu pudeles (vai cita iesaiņojuma) etiķetes būtu labi saskatāms uzraksts "EKSPORTS" un tā tulkojums angļu valodā "EXPORT" vai uzraksts "BEZ NODOKĻIEM" un tā tulkojums angļu valodā "DUTY FREE". Šī prasība neattiecas uz nefasēto dzērienu eksportu.

Ja uzņēmums eksportē produkciju, nenodrošinot minēto prasību izpildi, tam uzliek soda naudu 100 procentu apmērā no eksportējamo preču vērtības un šīs preces konfiscē."

7. Papildināt pārejas noteikumus ar 4., 5., 6. un 7.punktu šādā redakcijā:

"4. Šā likuma 3.panta pirmās daļas 12. un 13.punkta noteikumi stājas spēkā 2001.gada 1.janvārī.

5. Līdz 3.panta pirmās daļas 12. un 13.punkta spēkā stāšanās dienai akcīzes nodokļa likme ir šāda:

1) petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par vienu litru:

a) līdz 1997.gada 1.jūlijam

- ar akcīzes nodokli neapliek,

b) ar 1997.gada 1.jūliju

- Ls 0,08,

c) ar 1998.gada 1.janvāri

- Ls 0,10,

d) ar 1999.gada 1.janvāri

- Ls 0,13,

e) ar 2000.gada 1.janvāri

- Ls 0,16;

2) degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 kg:

a) līdz 1998.gada 1.janvārim

- ar akcīzes nodokli neapliek,

b) ar 1998.gada 1.janvāri

- Ls 2,

c) ar 1999.gada 1.janvāri

- Ls 4,

d) ar 2000.gada 1.janvāri

- Ls 8.

6. Šā likuma 3.panta trešā daļa (akcīzes nodokļa atmaksāšana zvejniecības uzņēmumiem, zvejnieku saimniecībām un personām, kas nodarbojas ar individuālo zveju) stājas spēkā 1998.gada 1.janvārī.

7. Šā likuma 6.1 pants stājas spēkā 1998.gada 1.janvārī."

Likums Saeimā pieņemts 1997.gada 20.martā.

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1997.gada 29.martā

 

12.04.1997