Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 27. februāra noteikumus Nr. 85 "Noteikumi par zivju izkraušanas kontroli un zivju tirdzniecības un transporta objektu, noliktavu un ražošanas telpu pārbaudi".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 387

Rīgā 1998.gada 6.oktobrī (prot. Nr. 55, 13.§)

Noteikumi par nozvejoto zivju izkraušanas kontroli Latvijas ostās

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma 19.panta pirmo daļu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Latvijas ostās, piestātnēs un citās izkraušanas vietās (turpmāk - osta) kontrolējama nozvejoto zivju (turpmāk - zivis) izkraušana no zvejas, zivju apstrādes un transporta kuģiem un veicama pirmās pirkšanas darījuma dokumentu kontrole un uzskaite.

2. Noteikumi attiecas uz visām Latvijas un ārvalstu fiziskajām un juridiskajām personām, kas nodrošina zivju izkraušanu ostās, izņemot tās fiziskās un juridiskās personas, kuras zvejo jūras piekrastē.

3. Pēc zivju izkraušanas zvejas, zivju apstrādes vai transporta kuģa kapteinis nekavējoties aizpilda zivju izkraušanas deklarāciju (turpmāk - deklarācija) (1.pielikums) un iesniedz to attiecīgajam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Jūras vides pārvaldes (turpmāk - Jūras vides pārvalde) pilnvarotajam pārstāvim vai inspektoram, kurš ostā kontrolē zivju izkraušanu, vai ievieto speciāli aprīkotā kastītē.

4. Ja zivis tiek izkrautas nevis ostā, bet citā izkraušanas vietā, kurā nav šo noteikumu 3.punktā minētās speciālās kastītes, kuģa kapteinis vai viņa pārstāvis aizpildīto deklarāciju 48 stundu laikā nosūta Jūras vides pārvaldei.

5. Deklarācijas veidlapas ir stingrās uzskaites dokumenti. Katrai veidlapai ir numurs. Tās reģistrē un izsniedz Jūras vides pārvalde. Deklarāciju aizpilda trijos eksemplāros. Viens no deklarācijas eksemplāriem paliek iesniedzēja rīcībā, otrais deklarācijas eksemplārs - Jūras vides pārvaldē, bet trešais deklarācijas eksemplārs šo noteikumu 9.punktā minētajā gadījumā tiek nodots zivju transportētājam.

6. Valsts zivsaimniecības pārvaldē reģistrētie zivju pircēji (tirdzniecības, zivju apstrādes un transporta uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības)) aizpilda Valsts zivsaimniecības pārvaldē saņemtos paziņojumus par zivju pirmās pirkšanas darījumu (turpmāk - paziņojums) (2.pielikums) un 48 stundu laikā pēc pirmās pirkšanas darījuma vienu paziņojuma eksemplāru iesniedz Jūras vides pārvaldē. Otrais un trešais paziņojuma eksemplārs paliek attiecīgi zivju pircēja un pārdevēja rīcībā.

7. Valsts zivsaimniecības pārvaldē nereģistrēti zivju pircēji pārvietot zivis pēc pirmās pirkšanas darījuma veikšanas drīkst tikai pēc tam, kad Jūras vides pārvaldes pilnvarotajam pārstāvim vai inspektoram ir iesniegts paziņojums.

8. Ja zvejnieks izkrautās zivis nodod tālākai uzglabāšanai vai pārstrādei savā uzņēmumā vai pārdod tās mazumtirdzniecībā, par to izdarāma atzīme deklarācijas sadaļā "Piezīmes" un paziņojums nav jāaizpilda.

9. Ja pirms pirmās pirkšanas darījuma zivis no izkraušanas vietas transportē uz citu vietu pārdošanai vai izmantošanai atbilstoši šo noteikumu 8.punktam, trešais deklarācijas eksemplārs paliek transportētāja rīcībā.

10. Deklarācijas glabājas Jūras vides pārvaldē un pie deklarācijas iesniedzēja, bet paziņojumi - pie zivju pircēja, pārdevēja un Valsts zivsaimniecības pārvaldē. Deklarācijas un paziņojumi glabājami gadu.

11. Deklarāciju dati tiek uzkrāti elektroniskā veidā. Par datu bāzes izveidošanu un uzturēšanu ir atbildīgs Latvijas Zivsaimniecības pētniecības institūts, kura darbību kontrolē Valsts zivsaimniecības pārvalde. Latvijas Zivsaimniecības pētniecības institūta datu bāzei un Valsts zivsaimniecības pārvaldes un Jūras vides pārvaldes datu bāzēm jābūt identiskām.

12. Lai nodrošinātu zivju izkraušanas un pirmās pirkšanas darījuma dokumentu kontroli un uzskaiti, zvejas, zivju apstrādes un transporta kuģa kapteiņa pienākums ir vismaz divas stundas pirms kuģa ienākšanas ostā nosūtīt Jūras vides pārvaldei vai tās norādītam ostas dienestam ziņojumu. Ziņojumā norāda kuģa vārdu, paredzamo kuģa ienākšanas laiku ostā, nozvejoto zivju sugas un daudzumu. Pēc  ziņojuma saņemšanas ostas dienests saskaņā ar savstarpējo vienošanos ar Jūras vides pārvaldi jebkurā diennakts laikā nekavējoties informē to par ziņojuma saturu.

13. Jūras vides pārvaldes pilnvarotam pārstāvim vai inspektoram ir šādas tiesības un pienākumi:

13.1. saskaņā ar deklarācijām apkopot datus par zivju izkraušanu;

13.2. apkopot saņemtās deklarācijas un ne retāk kā reizi nedēļā nosūtīt tās Latvijas Zivsaimniecības pētniecības institūtam turpmākai datu apstrādei;

13.3. kontrolēt deklarācijas aizpildīšanas pareizību un veiktās pārbaudes apstiprināt ar parakstu un zīmogu deklarācijā;

13.4. saņemtos paziņojumus ne retāk kā reizi mēnesī nosūtīt Valsts zivsaimniecības pārvaldei datu apkopošanai.

14. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.novembri.

15. Jūras vides pārvaldei līdz 1998.gada 1.novembrim nodrošināt deklarāciju un paziņojumu ieviešanu.

16. Šo noteikumu 7.punkts stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri. 

Ministru prezidents G.Krasts

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

11387.JPG (150700 BYTES)

12387.JPG (28992 BYTES)

2387.JPG (130274 BYTES)

 

01.11.1998