Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.268

Rīgā 2000.gada 17.aprīlī

Par pagaidu uzglabāšanu

Lai nodrošinātu Ministru kabineta 2000.gada 25.janvāra noteikumu Nr.35 "Pirmsmuitošanas dokumenta piemērošanas un preču pagaidu uzglabāšanas kārtība" izpildi, nosaku:

1. Pirmsmuitošanas dokumentu muitas iestādei pieņemt, ja uz tā preču valdītājs ir veicis atzīmi "pagaidu uzglabāšanai", kā arī ir iesniegts galvojums ar derīguma termiņu maksimālajam preču pagaidu uzglabāšanas laikam un iespējamā muitas parāda aprēķins (pielikumā).

2. Pēc pirmsmuitošanas dokumenta pieņemšanas atbildīgajai muitas amatpersonai uz iesniegtā dokumenta norādīt pieņemšanas datumu un laiku, kā arī veikt atzīmi par piemēroto galvojumu, ko apstiprināt ar personīgo zīmogu un parakstu. Ja tiek iesniegts:

2.1. vispārējais galvojums, uz pirmsmuitošanas dokumenta jānorāda vispārējā galvojuma apliecības numurs;

2.2. vienreizējais galvojums, uz pirmsmuitošanas dokumenta jānorāda galvojuma izsniedzēja nosaukums un galvojuma numurs.

3. Uzraudzības muitas iestādei tās noteiktajā kārtībā kontrolēt pagaidu uzglabāšanas termiņus, kā arī galvojuma izmantošanu.

4. Par galvojuma iesniegšanu ir atbildīgs preču valdītājs, izņemot gadījumus, kad preces novieto muitas noliktavā. Šajā gadījumā par galvojuma iesniegšanu ir atbildīgs muitas noliktavas turētājs.

5. Ja muitas iestādē par pirmsmuitošanas darbībām tiek iesniegts:

5.1. vispārējais galvojums, šī galvojuma summa nosakāma saskaņā ar šī rīkojuma 6.punktu, bet ne mazāk kā 100 000 latu ar akcīzes nodokli apliekamajām precēm (izņemot vieglos automobiļus) un 50 000 latu pārējām precēm;

5.2. vienreizējais galvojums, galvojuma summas noteikšanai, kopā ar pirmsmuitošanas dokumentu muitas iestādē iesniedzams preču vērtību apliecinošs dokuments, izņemot gadījumus, kad pirmsmuitošanas dokuments satur ziņas par preču vērtību.

6. Lai aprēķinātu iespējamo muitas parādu, vispārējā galvojuma ņēmējs nosaka nodokļu summu, kuru aprēķina pagaidu uzglabāšanā esošo preču atlikumam pēdējo triju mēnešu beigu datumos un kura būtu jāmaksā, ja attiecīgās preces tiktu izlaistas brīvam apgrozījumam, un dala ar trīs.

7. Ja par pagaidu uzglabāšanas vietu tiek izmantota A, B, C, D vai F tipa muitas noliktava, galvojumam par pirmsmuitošanas darbībām jāizmanto galvojumu muitas procedūras - ievešana muitas noliktavā izpildei. Šajā gadījumā, nosakot galvojuma summu, jāņem vērā pagaidu uzglabāšanā atrodošos preču vērtība.

8. Lai novietotu preces pagaidu uzglabāšanai muitas noliktavā, Muitas noliktavas turēšanas atļaujas 12.ailē jābūt atzīmei "preču pagaidu uzglabāšana".

9. Precēm, kas atrodas pagaidu uzglabāšanā, jābūt novietotām atsevišķi no pārējām precēm.

10. Preču, kas novietotas pagaidu uzglabāšanā muitas noliktavā, uzskaiti veikt saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 1999.gada 8.jūlija rīkojumu Nr.405 "Par preču uzskaites kārtību muitas noliktavā".

11. Ar precēm, kurām Muitas likuma 123.panta otrās daļas noteiktajos termiņos nav piemērota kāda no muitas procedūrām, muitas iestādei uzsākt darbības saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 12.maija noteikumu Nr.172 "Kārtība, kādā muitas iestāde rīkojas ar muitas kontrolē esošajām bezīpašnieka precēm, bojātām precēm un nepieprasītajām precēm" 5.punkta nosacījumiem.

12. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

13. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Pielikums

VID268.JPG (39227 BYTES)

 

 

 

21.04.2000