Ministru kabineta noteikumi Nr. 194
Rīgā 1998.gada 26.maijā (prot. nr.26, 5.§)
Izdoti saskaņā
ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.pantu
un likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" 27.pantu
1. Šie noteikumi nosaka pārtikas radioaktīvā piesārņojuma kontroles kārtību un pieļaujamo piesārņojuma līmeni. Noteikumu mērķis ir ierobežot iedzīvotāju radioaktīvo apstarošanu, kuras cēlonis varētu būt pārtikas ar augstu radioaktīvā piesārņojuma līmeni lietošana, un nodrošināt brīvu pārtikas preču kustību starp Latviju un citām valstīm.
2. Pārtiku, kuras radioaktīvais piesārņojums pārsniedz šo noteikumu 1.pielikumā noteiktās normas, izplatīt ir aizliegts. Pārtikas ražotāji un izplatītāji ir atbildīgi par to, lai radioaktīvais piesārņojums pārtikā nepārsniegtu šo noteikumu 1.pielikumā noteiktās normas.
3. Ja atkārtoti tiek konstatēta neatbilstība šo noteikumu 1.pielikumā minētajām normām, pārtikas ražotāji:
3.1. veic situācijas izpēti produkcijas ražošanas vietā;
3.2. novērš radioaktīvā piesārņojuma cēloņus;
3.3. ja nepieciešams, nodrošina tādu produktu pārstrādi, kas radioaktīvo piesārņojumu samazina līdz maksimāli pieļaujamam līmenim;
3.4. ja nav iespējams samazināt radioaktīvo piesārņojumu, attiecīgos produktus pilnībā izņem no aprites.
4. Pārtikas radioaktīvo piesārņojumu kontrolē valsts uzraudzības un kontroles institūcijas un Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas institūcijas.
5. Minorā pārtika (2.pielikums) šo noteikumu izpratnē ir pārtikas produkti, kuru patēriņš ir mazāks par desmit procentiem no pamatpārtikas patēriņa.
6. Ievedot Latvijā pārtiku un lauksaimniecības produktus, kuri atbilst šo noteikumu 3.pielikumā minētajiem Latvijas kombinētās nomenklatūras kodiem, no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, robežkontroles punktos jāveic to radioaktīvā piesārņojuma kontrole, mērot tikai Cs-134 un Cs-137. Radioaktīvais piesārņojums ar Cs -134 un Cs-137 šajos produktos nedrīkst pārsniegt:
6.1. 370 Bq/kg - 4.grupas produktiem (3.pielikums, 10.numurs) trīs mēnešus pēc kodolavārijas; 74 Bq/kg - normālā situācijā un vairāk nekā trīs mēnešus pēc kodolavārijas;
6.2. 600 Bq/kg - visiem pārējiem produktiem (3.pielikums, no 1. līdz 9., no 11. līdz 15., no 17. līdz 22. un no 24. līdz 35.numuram) trīs mēnešus pēc kodolavārijas; 120 Bq/kg - normālā situācijā un vairāk nekā trīs mēnešus pēc kodolavārijas;
6.3. 6000 Bq/kg - minorajai pārtikai (3.pielikums, 16. un 23.numurs) trīs mēnešus pēc kodolavārijas; 1200 Bq/kg - normālā situācijā un vairāk nekā trīs mēnešus pēc kodolavārijas.
7. Šo noteikumu 6.punktā noteiktās prasības ir spēkā līdz 2000.gada 31.martam.
8. Par šajos noteikumos minēto prasību neievērošanu vainīgās personas tiek sauktas pie normatīvajos aktos paredzētās atbildības.
9. Izdarīt Ministru kabineta 1997.gada 12.augusta noteikumos nr.297 "Noteikumi par aizsardzību pret jonizējošo starojumu" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 204./205./206., 298./299.nr.) šādus grozījumus:
9.1. svītrot 133.punktu;
9.2. svītrot 8.pielikumu.
10. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.jūliju.
Ministru prezidents G.Krasts
Labklājības ministrs V.Makarovs
1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 26.maija
noteikumiem nr.194
Radionuklīdi |
Piesārņojums pārtikā (Bq/kg) | |
trīs mēnešus pēc kodolavārijas |
normālā situācijā un vairāk nekā trīs mēnešus pēc kodolavārijas |
|
1 |
2 |
3 |
|
Dzeramais ūdens, piens un piena produkti1 |
|
Pu-238, Pu-239 un Am-241 (summāri) |
10 |
2 |
Sr-90 |
100 |
20 |
I-131 |
500 |
100 |
Sr-89, Ru-103, Ru-106, Cs-134 un Cs-137 |
|
|
(summāri) |
1000 |
200 |
|
Produkti zīdaiņiem3 |
|
Pu-238, Pu-239 un Am-241 (summāri) |
1 |
0,2 |
Sr-90 |
75 |
15 |
I-131 |
150 |
30 |
Sr-89, Ru-103, Ru-106, Cs-134 un Cs-137 |
|
|
(summāri) |
400 |
80 |
|
Graudi un to produkti4, svaigi dārzeņi un augļi5, gaļa6, zivis7 |
|
Pu-238, Pu-239 un Am-241 (summāri) |
10 |
2 |
Sr-90 |
100 |
20 |
I-131 |
500 |
100 |
Sr-89, Ru-103, Ru-106, Cs-134 un Cs-137 |
|
|
(summāri) |
1000 |
200 |
|
Visa pārējā pārtika, izņemot minoro pārtiku |
|
Pu-238, Pu-239 un Am-241 (summāri) |
80 |
16 |
Sr-90 |
750 |
150 |
I-131 |
2000 |
400 |
Sr-89, Ru-103, Ru-106, Cs-134 un Cs-137 |
|
|
(summāri) |
1250 |
250 |
|
Minorā pārtika |
|
Pu-238, Pu-239 un Am-241(summāri) |
800 |
160 |
Sr-90 |
7500 |
1500 |
I-131 |
20000 |
4000 |
Sr-89, Ru-103, Ru-106, Cs-134 un Cs-137 |
|
|
(summāri) |
12500 |
2500 |
1 Piens un piena produkti, kas minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 0401. un 0402.pozīcijā (izņemot 0402 29110.apakšpozīciju).
2 Šķidrie pārtikas produkti, kas minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 2009.pozīcijā un 22.grupā.
3 Produkti zīdaiņiem ir pārtikas produkti, kas paredzēti zīdaiņu barošanai un atbilst noteiktām pārtikas prasībām. Ja mazumtirdzniecībā izplata produktus zīdaiņiem, uz šo produktu iesaiņojuma jābūt norādījumam "Pārtika zīdaiņiem".
4 Graudi un to produkti, kas minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 1001.-1008., 1101.-1109. un 1901.-1905.pozīcijā.
5 Svaigi dārzeņi un augļi, kas minēti Latvijas kombinētās nomenklatūras 0701.-0709. un 0801.-0811.pozīcijā.
6 Gaļa, kas minēta Latvijas kombinētās nomenklatūras 0201.-0210. un 1601.-1603.pozīcijā.
7 Zivis, kas minētas Latvijas kombinētās nomenklatūras 0301.-0307. un 1604.-1605.pozīcijā.
Piezīme. Koncentrētiem vai kaltētiem produktiem radioaktīvā piesārņojuma maksimālā norma jāpārrēķina uz patēriņam sagatavota produkta masu.
Labklājības ministrs V.Makarovs
2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 26.maija
noteikumiem nr.194
Nr. |
Latvijas kombinētās |
Apraksts |
1 |
2 |
3 |
1. |
0703 20 000 |
- ķiploki |
2. |
0709 52 000 |
- - trifeles |
3. |
0709 90 400 |
- - kaperi |
4. |
0711 30 000 |
- kaperi |
5. |
0712 30 000 |
- sēnes un trifeles |
6. |
0714 |
Manioka, maranta, saleps, Jeruzalemes artišoki, batātes un līdzīgi gumi un saknes ar augstu cietes vai inulīna saturu, svaigi, atdzesēti, saldēti vai žāvēti, veseli, šķēlītēs sagriezti vai nesagriezti, vai granulu veidā; sago palmu serdes |
7. |
0814 00 000 |
Citrusaugļu vai ķirbjaugu (ieskaitot arbūzus) mizas, svaigas, saldētas, žāvētas vai īslaicīgi konservētas sālījumā, sēru saturošā ūdenī vai citā īslaicīgi konservējošā šķīdumā |
8. |
0903 00 000 |
Mate |
9. |
0904 |
Piper ģints pipari; žāvēti vai rupja vai smalka maluma Capsium ģints vai Pimenta ģints pipari |
10. |
0905 00 000 |
Vaniļa |
11. |
0906 |
Kanēlis un kanēļkoka ziedi |
12. |
0907 00 000 |
Krustnagliņas (veseli augļi, ziedi un stublāji) |
13. |
0908 |
Muskatrieksts, muskatrieksta sēklapvalki un kardamons |
14. |
0909 |
Anīsa, anīsa koka, diļļu, koriandra, kumīna vai ķimeņu sēklas; kadiķu ogas |
15. |
0910 |
Ingvers, safrāns, kurkuma, timiāns, lauru lapas, karijs un pārējās garšvielas |
16. |
1106 20 |
- no sago palmas serdes vai sakņaugiem un bumbuļaugiem, kas minēti 0714.pozīcijā |
17. |
1108 14 000 |
- - maniokas ciete |
18. |
1210 |
Apiņu rogas, svaigas vai žāvētas, sasmalcinātas vai nesasmalcinātas, pulveru vai granulu veidā; lupulīns |
19. |
1211 |
Augi vai augu daļas, ieskaitot sēklas un augļus, kurus izmanto galvenokārt parfimērijā, farmācijā vai insekticīdu un fungicīdu izgatavošanai un līdzīgiem mērķiem, svaigi vai žāvēti, nesagriezti vai sagriezti, sasmalcināti vai pulveru veidā |
20. |
1301 |
Šellaka; dabīgie sveķi, sveķainas vielas, sveķu atlikumi un oleosveķi (piemēram, balzami) |
21. |
1302 |
Augu izcelsmes sulas un ekstrakti; pektīni, pektināti un pektāti; agars un pārējās augu izcelsmes līmes un biezinātāji, pārveidoti vai nepārveidoti |
22. |
1504 |
Zivju vai jūras zīdītāju tauki un eļļas un to frakcijas, rafinētie vai nerafinētie, bet bez izmaiņām to ķīmiskajā sastāvā |
23. |
1604 30 |
- kaviārs un kaviāru aizstājēji |
24. |
1801 00 000 |
Kakao pupiņas, veselas vai maltas, negrauzdētas vai grauzdētas |
25. |
1802 00 000 |
Kakao čaumalas, apvalki, miziņas un pārējie kakao atkritumi |
26. |
1803 |
Kakao pasta, attaukota vai neattaukota |
27. |
2003 20 000 |
- trifeles |
28. |
2006 00 |
Dārzeņi, augļi, rieksti, augļu mizas un pārējās augļu daļas, konservētas cukurā (žāvētas, iecukurotas vai glazētas) |
29. |
2102 |
Raugs (aktīvais vai neaktīvais); pārējie neaktīvie vienšūnas mikroorganismi (izņemot vakcīnas, kas minētas 3002.pozīcijā); cepamie pulveri |
30. |
2936 |
Dabiskie un sintezētie provitamīni un vitamīni (ieskaitot dabiskos koncentrātus), to atvasinājumi, ko izmanto galvenokārt kā vitamīnus, un šo savienojumu maisījumi, tai skaitā šķīdinātājā |
31. |
3301 |
Ēteriskās eļļas (atbrīvotas vai neatbrīvotas no terpēniem), ieskaitot cietās un absolūtās; rezinoīdi; ēterisko eļļu koncentrāti taukos, negaistošās eļļās, vaskos un līdzīgās vielās, kas iegūti šķīdināšanas vai ziedu ekstrahēšanas ceļā; terpē nu blakusprodukti, kas palikuši pēc ēterisko eļļu atbrīvošanas no terpēniem; ēterisko eļļu ūdens destilāti un ūdens šķīdumi |
Labklājības ministrs V.Makarovs
3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 26.maija
noteikumiem nr.194
Nr. |
Latvijas kombinētās nomenklatūras kods |
Apraksts |
1 |
2 |
3 |
1. |
0101 19 100 |
- - - kaušanai |
2. |
0102 90, izņemot 0102 90 900 |
- pārējie |
3. |
0103 91 |
- - ar svaru mazāk nekā 50 kg |
4. |
0103 92 |
- - ar svaru 50 kg vai vairāk |
5. |
0104 10, izņemot 0104 10 100 |
- aitas |
6. |
0104 20 900 |
- - pārējās |
7. |
0105 |
Dzīvi mājputni, tas ir, Gallus domesticus sugas putni, pīles, zosis, tītari un pērļu vistiņas |
8. |
0106 00 |
Pārējie dzīvie dzīvnieki |
9. |
2.grupa |
Gaļa un pārtikas gaļas subprodukti |
10. |
4.grupa, izņemot 0408 11 200, 0408 19 200, 0408 91 200, 0408 99 200 |
Piens un piena produkti; putnu olas; dabīgais medus; citur neminēti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti |
11. |
0701 90 |
- pārējie |
12. |
0709 51, izņemot 0709 51 100 |
- - sēnes |
13. |
0710 10 000 |
- kartupeļi |
14. |
0710 80 61 0 |
- - - Agaricus ģints |
|
0710 80 69 0 |
- - - pārējās |
15. |
0711 90 600 |
- - - pārējās |
16. |
0712 30 000 |
- sēnes un trifeles |
17. |
0712 90 050 |
- - veseli, gabaliņos vai šķēlītēs sagriezti kartupeļi, bet bez tālākas apstrādes |
18. |
0810 40 |
- dzērvenes, mellenes un pārējie Vaccinium ģints augļi |
19. |
0811 90 500 |
- - - Vaccinium myrtillus sugas augļi (mellenes) |
20. |
0811 90 700 |
- - - Vaccinium myrtilloides un Vaccinium angustifolium sugas augļi |
21. |
0812 90 400 |
- - Vaccinium myrtillus sugas augļi (mellenes) |
22. |
0902 |
Tēja, aromatizēta vai nearomatizēta |
23. |
0910 |
Ingvers, safrāns, kurkuma, timiāns, lauru lapas, karijs un pārējās garšvielas |
24. |
10.grupa |
Graudaugu kultūras |
25. |
11.grupa |
Miltrūpniecības produkcija; iesals, ciete, inulīns, kviešu lipeklis |
26. |
1601 00 |
Desas un līdzīgi produkti no gaļas, gaļas subproduktiem vai asinīm; pārtikas izstrādā jumi uz šo produktu pamata |
27. |
1602 |
Pārējie gatavie izstrādājumi vai konservi no gaļas, gaļas subproduktiem vai asinīm |
28. |
1603 00 |
Ekstrakti un sulas no gaļas, zivīm vai vēžveidīgajiem, moluskiem vai pārējiem ūdens bezmugurkaulniekiem |
29. |
19.grupa |
Graudaugu, miltu, cietes vai piena izstrādājumi; miltu konditorejas izstrādājumi |
30. |
2001 90 500 |
- - sēnes |
31. |
2003 10 |
- sēnes |
32. |
2004 10 |
- kartupeļi |
33. |
2005 20 |
- kartupeļi |
34. |
2101 20 |
- tējas vai mates ekstrakti, esences un koncentrāti; izstrādājumi uz šo ekstraktu, esenču vai koncentrātu pamata vai uz tējas vai mates pamata |
35. |
2201 |
Ūdeņi, ieskaitot dabiskos vai mākslīgos minerālūdeņus un gāzētos ūdeņus, bez cukura vai citu saldinātājvielu piedevas, nearomatizēti; ledus un sniegs |
Labklājības ministrs V.Makarovs