Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.450

Rīgā 1997.gada 23.decembrī (prot. nr.72 40.§)
Noteikumi par darba grupām Eiropas integrācijas jautājumos
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka darba grupu Eiropas integrācijas jautājumos (turpmāk — darba grupa) uzdevumus, kā arī to izveidošanas un darbības kārtību.

2. Lai nodrošinātu ministriju sadarbību Eiropas savienības tiesību normām atbilstošu Latvijas tiesību normu izstrādē, kā arī lai vispusīgi izvērtētu Latvijas normatīvo aktu darbību, tiek izveidotas attiecīgas darba grupas.

3. Darba grupa ir koleģiāla institūcija un atrodas ministrijas pakļautībā. Darba grupas sastāvā ir darba grupas vadītājs un ministriju, kā arī citu valsts pārvaldes institūciju un sociālo partneru institūciju pārstāvji — attiecīgās nozares eksperti.

4. Darba grupai ir šādi uzdevumi:

4.1. nodrošināt Eiropas līguma un Brīvās tirdzniecības līguma prasību izpildei nepieciešamo normatīvo aktu projektu sagatavošanu atbilstoši Nacionālajai programmai Latvijas integrācijai Eiropas savienībā un Eiropas savienības normatīvajiem aktiem;

4.2. apzināt situāciju normatīvo aktu izstrādes jautājumos attiecīgajās jomās un to atbilstību Eiropas savienības tiesību normām;

4.3. darba grupas kompetencē esošajos jautājumos vispusīgi izvērtēt Latvijas normatīvo aktu darbības sekas un izstrādāt priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai nodrošinātu to atbilstību Eiropas savienības tiesību normu prasībām;

4.4. ja nepieciešams, sagatavot izskatīšanai Eiropas integrācijas padomē vai arī iesniegt Eiropas integrācijas birojam vai attiecīgajai ministrijai priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem;

4.5. izvērtēt Latvijas normatīvo aktu projektu atbilstību Eiropas savienības tiesību normām un sagatavot attiecīgus priekšlikumus.

II. Darba grupas izveidošana

5. Katra ministrija ir atbildīga par attiecīgās darba grupas izveidi. Priekšlikumus par darba grupas izveidi, tās sastāvu, vadītāju, darbības noteikumiem un darba grupas kompetencē esošajām Eiropas savienības tiesību normām ministrijas iesniedz izskatīšanai Vecāko amatpersonu sanāksmē.

6. Ja rodas atšķirīgi viedokļi par attiecīgās darba grupas izveidi vai tās pakļautību, lēmums tiek pieņemts Eiropas integrācijas padomē.

III. Darba grupas sastāvs, pienākumi un tiesības

7. Darba grupas sastāvā ir darba grupas vadītājs, ministriju, kā arī citu valsts pārvaldes institūciju un sociālo partneru institūciju pārstāvji — attiecīgās nozares eksperti.

8. Darba grupas vadītājs tiek iecelts saskaņā ar Vecāko amatpersonu sanāksmes lēmumu. Par savu darbu darba grupas vadītājs ir atbildīgs ministrijas valsts sekretāram.

9. Darba grupas vadītājam tiek izvirzīti šādi kritēriji:

9.1. profesionālas zināšanas attiecīgajā nozarē un orientēšanās tās politikas veidošanā;

9.2. pieredze normatīvo aktu izstrādāšanā attiecīgajā nozarē;

9.3. administratīvā darba pieredze;

9.4. angļu valodas zināšanas (vismaz sarunvalodas līmenī), kā arī nozares specifiskās terminoloģijas zināšanas.

10. Darba grupas vadītāja pienākumi:

10.1. vadīt darba grupas darbu un organizēt darba grupā iekļauto ekspertu piedalīšanos attiecīgo jautājumu apspriešanā;

10.2. sadarboties ar Eiropas integrācijas biroja pārstāvi — attiecīgās ministrijas koordinatoru;

10.3. ja nepieciešams, eksperta statusā pārstāvēt darba grupu valsts pārvaldes institūcijās un Eiropas savienības institūcijās;

10.4. mēnesi pēc darba grupas izveidošanas sagatavot ziņojumu par pašreizējo situāciju attiecīgajā nozarē, kā arī katru mēnesi sagatavot mēneša pārskatu par paveikto un iesniegt to attiecīgās ministrijas valsts sekretāram un Eiropas integrācijas birojā;

10.5. veikt citus pienākumus saskaņā ar attiecīgās ministrijas valsts sekretāra norādījumiem;

10.6. informēt sabiedrību par darba grupas darba rezultātiem.

11. Darba grupas vadītāja tiesības:

11.1. iesniegt attiecīgajam ministram priekšlikumus par pasākumiem, kas veicami attiecīgās nozares darba grupas darba uzlabošanai;

11.2. izveidot apakšgrupas atsevišķu uzdevumu izpildei;

11.3. ierosināt attiecīgajam ministram nozares darba grupā pieaicināt ārvalstu ekspertus;

11.4. saņemt no Eiropas integrācijas biroja, kā arī no citām valsts pārvaldes institūcijām darba grupai noteikto uzdevumu izpildes nodrošināšanai nepieciešamo informāciju;

11.5. iesniegt attiecīgajam ministram priekšlikumus par normatīvo aktu izstrādi, kas nepieciešami, lai nodrošinātu attiecīgās nozares tiesiskā regulējama atbilstību Eiropas savienības tiesību normām.

12. Par ekspertiem darba grupā var pieaicināt valsts pārvaldes institūciju, sociālo partneru institūciju, kā arī nevalstisko organizāciju attiecīgās nozares speciālistus.

13. Eksperti savā darbā:

13.1. ievēro darba grupas vadītāja norādījumus darba grupas uzdevumu izpildes nodrošināšanai;

13.2. ir atbildīgi darba grupas vadītājam.

14. Darba grupas vadītājs un attiecīgās ministrijas valsts sekretārs var noslēgt vadības līgumu. Šādus vadības līgumus var noslēgt arī darba grupas vadītājs un grupas eksperti. Ja eksperts nav ierēdnis (ierēdņa kandidāts), ar viņu var noslēgt uzņēmuma līgumu.

15. Ja ekspertu vai atsevišķu nozaru darba grupu viedokļi ir atšķirīgi, jautājums izskatāms Vecāko amatpersonu sanāksmē, piedaloties visām ieinteresētajām pusēm. Ja Vecāko amatpersonu sanāksme radušās domstarpības neatrisina, jautājums tiek nodots izskatīšanai Eiropas integrācijas padomē.

Ministru prezidents G.Krasts

Ārlietu ministrs V.Birkavs
04.01.1998