Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām"

Izdarīt likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 12./13.nr.) šādus grozījumus:

1. 2.pantā:

papildināt trešo daļu pēc vārdiem "nacionālie parki" ar vārdiem "biosfēras rezervāti";

izslēgt ceturto daļu.

2. Papildināt likumu ar 4.1 pantu šādā redakcijā:

"4.1 pants. Biosfēras rezervāti

Biosfēras rezervāti ir plašas teritorijas, kurās atrodas starptautiski nozīmīgas ainavas un ekosistēmas. Biosfēras rezervātu izveidošanas mērķis ir nodrošināt dabas daudzveidības saglabāšanu un veicināt ilgtspējīgu teritorijas sociālo un ekonomisko attīstību."

3. Papildināt 6.panta pirmo daļu pēc vārda "koki" ar vārdiem "dendroloģiskie stādījumi".

4. Izslēgt 9.pantu.

5. 11.pantā:

aizstāt otrajā un ceturtajā daļā vārdus "vietējā valsts vides aizsardzības institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "reģionālā vides pārvalde" (attiecīgā locījumā);

aizstāt trešajā daļā vārdus "augstākā valsts vides aizsardzības institūcija tās noteiktajā kārtībā" ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija".

6. 12.pantā:

aizstāt pirmās daļas 3.punktā vārdu "noteikumi" ar vārdu "noteikumu";

izslēgt pirmās daļas 5.apakšpunktu;

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"Šo dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nodrošina attiecīgā reģionālā vides pārvalde."

7. Izteikt 13.pantu šādā redakcijā:

"13.pants. Izveidošanas kārtība

Dabas rezervātus, nacionālos parkus un biosfēras rezervātus izveido Saeima ar attiecīgu likumu.

Aizsargājamo ainavu apvidus, dabas liegumus, dabas parkus un dabas pieminekļus izveido Ministru kabinets.

Dabas liegumus, dabas parkus un dabas pieminekļus, kuri ir nozīmīgi dabas saglabāšanai attiecīgajā teritorijā, var izveidot arī pašvaldības."

8. Aizstāt 14.pantā otrajā daļā vārdus "apstiprina augstākā valsts vides aizsardzības institūcija" ar vārdiem "nosaka Ministru kabinets".

9. Izteikt 16.pantu šādā redakcijā:

"16.pants. Vispārējie aizsargājamo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumi

Vispārējos aizsargājamo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumus, kuros reglamentēti tajās pieļaujamo un aizliegto darbību veidi, nosaka Ministru kabinets."

10. 17.pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"Individuālos aizsargājamo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumus reglamentē Ministru kabinets.";

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"Pašvaldību izveidoto aizsargājamo teritoriju individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus reglamentē attiecīgā pašvaldība."

11. Izteikt 18.pantu šādā redakcijā:

"18.pants. Aizsargājamo teritoriju dabas aizsardzības plāni

Aizsargājamās teritorijas dabas aizsardzības plānu izstrādā noteiktam laika posmam atbilstoši par vides aizsardzību atbildīgā ministra (turpmāk - atbildīgais ministrs) ieteikumiem. Šis plāns nosaka administratīvos, dabas aizsardzības un citus nepieciešamos pasākumus, kā arī teritorijas iedalījumu zonās atbilstoši tajās veicamajiem aizsardzības un izmantošanas pasākumiem. Dabas aizsardzības plāna uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un citas intereses, nodrošinot teritorijas vērtības saglabāšanu un tās izveidošanas mērķu sasniegšanu.

Dabas aizsardzības plānu apstiprina atbildīgais ministrs.

Dabas aizsardzības plāns ir saistošs visu līmeņu teritoriālplānojumiem."

12. Izteikt 20.pantu šādā redakcijā:

"20. pants. Aizsargājamo teritoriju apmeklēšanas regulēšana

Aizsargājamo teritoriju apmeklēšana atpūtas, tūrisma, ekoloģiskās izglītošanas un zinātniskās izpētes nolūkos notiek saskaņā ar aizsargājamo teritoriju vispārējiem un katras teritorijas individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem un dabas aizsardzības plāniem.

Aizsargājamās teritorijas apmeklēšanu kontrolē šīs teritorijas administrācija un attiecīgā reģionālā vides pārvalde."

13. Aizstāt 22.pantā vārdus "valsts vides aizsardzības institūcijas" ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un reģionālās vides pārvaldes".

14. Aizstāt 23.pantā, 31.panta otrajā daļā un 32.panta trešajā daļā vārdus "augstākā valsts vides aizsardzības institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "atbildīgais ministrs" (attiecīgā locījumā).

15. Aizstāt 24.panta 2.punktā, 34.panta trešajā daļā un 35.panta otrajā un trešajā daļā vārdus "valsts vides aizsardzības institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "reģionālā vides pārvalde" (attiecīgā locījumā).

16. Aizstāt 25.panta ceturtajā daļā, 32.panta pirmajā daļā un 33.panta otrajā daļā vārdus "augstākā valsts vides aizsardzības institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija" (attiecīgā locījumā).

17. Aizstāt 25.panta pirmajā daļā un 30.panta pirmajā daļā vārdus "valsts vides aizsardzības institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija" (attiecīgā locījumā).

18. Aizstāt 27.pantā vārdus "Latvijas Republikas Vides aizsardzības valsts inspekcija" ar vārdiem "Vides valsts inspekcija, reģionālās vides pārvaldes".

19. 28.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Augstākās Padomes un Ministru Padomes" ar vārdiem "Saeimas un Ministru kabineta";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"Valsts meža dienesta amatpersonām, kuru uzraudzības teritorijā ietilpst aizsargājamās teritorijas, par papildu pienākumu veikšanu var noteikt piemaksas no aizsargājamās teritorijas pārvaldes institūcijas algu fonda."

20. Aizstāt 37.panta otrajā daļā un 38.panta otrajā daļā vārdus "augstākā valsts vides aizsardzības institūcija" ar vārdiem "Ministru kabinets".

21. Aizstāt 40.panta otrajā daļā vārdus "augstākā valsts aizsardzības institūcija" ar vārdiem "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija".

22. Aizstāt visā likuma tekstā vārdus "likumdošanas akti" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "normatīvie akti" (attiecīgā locījumā).

Pārejas noteikums

Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Satversmes 81. panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.283 "Grozījumi likumā "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām"" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 18.nr.).

Likums Saeimā pieņemts 1997.gada 30.oktobrī.

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1997.gada 14.novembrī

28.11.1997