Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par vērtspapīriem"

Izdarīt likumā "Par vērtspapīriem" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 20.nr.; 1997, 14.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.pantu ar 34.punktu šādā redakcijā:

"34) vērtspapīru tirgus profesionālie speciālisti - brokeri, ieguldījumu konsultanti un citas licencētas fiziskās personas, kas veic darbību vērtspapīru tirgū."

2. Izteikt 26.pantu šādā redakcijā:

"26.pants. (1) Neviena persona nedrīkst sniegt nepatiesas ziņas par vērtspapīriem publiskajā piedāvājumā un apgrozībā, tajā skaitā par vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.

(2) Emitenta amatpersonas un darbinieki, kā arī personas, kurām uz cita tiesiska pamata ir tiesiskas attiecības ar emitentu, nedrīkst izpaust, izmantot vai nodot trešajām personām nolūkā gūt jebkādu mantisku vai nemantisku labumu sev vai citai personai ar vērtspapīru tirgu saistītu informāciju, kura nav publicēta masu vai citos informācijas, sakaru vai saziņas līdzekļos vai kuras atklāšana varētu kaitēt ieguldītāju vai citu vērtspapīru tirgus dalībnieku interesēm.

(3) Gadījumos, kad ieguldītājs cieš zaudējumus, ko izraisījuši riska faktori, kas netika ietverti emisijas prospektā (memorandā), vai arī informācija par tiem bijusi nepilnīga vai nepareiza, kā arī šā panta pirmajā daļā minēto noteikumu pārkāpšanas gadījumos ieguldītājs var pieprasīt zaudējumu atlīdzināšanu no emitenta vai personas, kas vainojama šā panta pirmās daļas noteikumu pārkāpšanā, un normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā panākt zaudējumu atlīdzināšanu tiesas ceļā.

(4) Šajā pantā noteiktajos gadījumos emitentam vai personai, kas ir vainojama šā panta pirmās daļas noteikumu pārkāpšanā, ir jāpiedāvā ieguldītājam iespēja pārdot vērtspapīrus, kā arī iespēja atlīdzināt ieguldītājam radušos zaudējumus."

3. Izteikt 35.pantu šādā redakcijā:

"35.pants. (1) Komisijas padomes, valdes locekļi, darbinieki un personas, kurām uz cita tiesiska pamata ir tiesiskas attiecības ar Komisiju, kā arī fondu biržas padomes un valdes locekļi, darbinieki un personas, kurām uz cita tiesiska pamata ir tiesiskas attiecības ar biržu, ieguldījumu konsultanti un citi vērtspapīru tirgus profesionālie speciālisti nedrīkst izpaust, izmantot vai nodot trešajām personām nolūkā gūt jebkādu mantisku vai nemantisku labumu sev vai citai personai ar vērtspapīru tirgu saistītu informāciju, kura nav publicēta masu vai citos informācijas, sakaru vai saziņas līdzekļos vai kuras atklāšana varētu kaitēt ieguldītāju vai citu vērtspapīru tirgus dalībnieku interesēm.

(2) Šā panta pirmajā daļā noteiktās prasības minētajām personām jāievēro gadu pēc darba līguma vai citu tiesisko attiecību izbeigšanās ar Komisiju vai biržu.

(3) Šā panta pirmajā daļā minētās personas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā un apmērā ir atbildīgas par zaudējumiem, kas radušies ieguldītājiem vai citiem vērtspapīru tirgus dalībniekiem šā panta pirmajā un otrajā daļā noteikto prasību neievērošanas gadījumā."

4. Izteikt 48.pantu šādā redakcijā:

"48.pants. (1) Centrālā depozitārija padomes, valdes locekļi un darbinieki, kā arī personas, kurām saskaņā ar pilnvarojumu vai uzdevuma līgumu vai arī uz cita tiesiska pamata ir tiesiskas attiecības ar Centrālo depozitāriju, nedrīkst izpaust, izmantot vai nodot trešajām personām nolūkā gūt jebkādu mantisku vai nemantisku labumu sev vai citai personai ar vērtspapīru tirgu saistītu informāciju, kura nav publicēta masu vai citos informācijas, sakaru vai saziņas līdzekļos vai kuras atklāšana varētu kaitēt ieguldītāju vai citu vērtspapīru tirgus dalībnieku interesēm.

(2) Šā panta pirmajā daļā noteiktās prasības minētajām personām jāievēro gadu pēc darba līguma, pilnvarojuma, uzdevuma līguma vai citu tiesisko attiecību izbeigšanās ar Centrālo depozitāriju.

(3) Šā panta pirmajā daļā minētās personas normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā un apmērā ir atbildīgas par zaudējumiem, kas radušies ieguldītājiem vai citiem vērtspapīru tirgus dalībniekiem šā panta pirmajā un otrajā daļā noteikto prasību neievērošanas gadījumā."

5. Izteikt 64.pantu šādā redakcijā:

"64.pants. (1) Jebkuram ieguldītājam, kurš iegūst savā īpašumā publiskajā apgrozībā laistās akcijas tādā daudzumā, kas nodrošina vismaz vienu desmitdaļu, vienu piektdaļu vai vienu trešdaļu no visām akcionāru pilnsapulces balsīm, par to septiņu dienu laikā no akciju iegūšanas dienas jāpaziņo Komisijai un akciju sabiedrībai. Ja ieguldītājs vēlas iegūt apdrošināšanas akciju sabiedrību akcijas šajā daļā un šā likuma 65.pantā noteiktajā daudzumā, vispirms jāievēro likumā "Par apdrošināšanu" minētie noteikumi.

(2) Ja ieguldītājs septiņu dienu laikā no akciju iegūšanas dienas pārdod akcijas šā panta pirmajā daļā minētajā daudzumā, viņam par akciju iegādāšanos akciju sabiedrībai nav jāpaziņo.

(3) Ja ieguldītājs pārdod akcijas šā panta pirmajā daļā noteiktajā daudzumā pēc tam, kad viņš paziņojis akciju sabiedrībai par akciju iegādāšanos, vai arī ja ieguldītājs pārdod tādu šo akciju daudzuma daļu, kas samazina viņa balsu skaitu akcionāru pilnsapulcē vismaz par pieciem procentiem, par to septiņu dienu laikā no pārdošanas dienas jāpaziņo Komisijai un akciju sabiedrībai.

(4) Ja ieguldītājs šā panta pirmajā un trešajā daļā noteiktajos gadījumos un termiņos neinformē akciju sabiedrību, viņš nevar izmantot balsstiesības, ko nodrošina noteikta daudzuma akcijas, kas iegādātas virs šā panta pirmajā daļā noteiktajiem balsstiesību normatīviem.

(5) Akcionāru pilnsapulces lēmumi, kas pieņemti, nelikumīgi izmantojot balsstiesības, ko nodrošina noteikta daudzuma akcijas, nav spēkā.

(6) Ja akcionāra balsstiesības akcionāru pilnsapulcē pārsniedz vienu desmitdaļu, vienu piektdaļu vai vienu trešdaļu no visām akcionāru pilnsapulces balsīm vai tās ir attiecīgi samazinājušās, akciju sabiedrībai deviņu dienu laikā no dienas, kad saņemts ieguldītāja oficiāls paziņojums par izmaiņām akcionāru balsstiesībās, jāpublicē minētais paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vismaz vienā vietējā laikrakstā."

6. 65.pantā:

papildināt pirmo un otro daļu pēc vārda "pusi" ar vārdiem "divas trešdaļas";

aizstāt piektajā un sestajā daļā vārdus "triju darba dienu" ar vārdiem "septiņu dienu";

papildināt pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

"(8) Ja akcionāra balsstiesības akcionāru pilnsapulcē pārsniedz pusi, divas trešdaļas vai trīs ceturtdaļas no visām akcionāru pilnsapulces balsīm vai tās ir attiecīgi samazinājušās, akciju sabiedrībai deviņu dienu laikā no dienas, kad saņemts ieguldītāja oficiāls paziņojums par izmaiņām akcionāru balsstiesībās, jāpublicē minētais paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vismaz vienā vietējā laikrakstā."

7. Papildināt likumu ar 65.1 pantu šādā redakcijā:

"65.1 pants. (1) Ikvienam ieguldītājam šā likuma 64. un 65.pantā paredzētajā kārtībā jāpaziņo Komisijai un akciju sabiedrībai par notikušajām izmaiņām balsstiesībās, kuras:

1) iegūst trešās personas savā vārdā, bet ieguldītāja uzdevumā;

2) iegūst ieguldītāja meitas uzņēmumi;

3) iegūst trešās personas saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar ieguldītāju par kopīgas ekonomiskās darbības veikšanu attiecībā uz noteiktu emitentu, vai kuru izmantošanai nepieciešama saskaņošana ar citiem ieguldītājiem;

4) nodrošina ieguldītāja glabājumā nodotie vērtspapīri, ja tās pāriet glabājuma ņēmējam;

5) iegūst mantošanas ceļā;

6) iegūst jebkurā citā tiešā vai netiešā veidā.

(2) Ieguldītājs akciju sabiedrībā iegūst balsstiesības, ko nodrošina noteikta daudzuma akcijas, kas iegādātas virs šā likuma 64. un 65.pantā noteiktajiem balsstiesību normatīviem, pēc tam, kad viņš šā panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos, kā arī šā likuma 64. un 65.pantā paredzētajā kārtībā un termiņos ir informējis Komisiju un akciju sabiedrību."

Pārejas noteikums

Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.281 "Grozījumi likumā "Par vērtspapīriem"" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 18.nr.).

Likums Saeimā pieņemts 1997.gada 30.oktobrī.

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1997.gada 14.novembrī

28.11.1997