Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 147

Rīgā 1997.gada 15.aprīlī (prot. nr.21 19.§)

Noteikumi par spirta un alkoholisko dzērienu kvalitāti un drošumu

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par pārtikas aprites kārtību un uzraudzību" 18.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma rādītājus un to normas (pielikums).

2. Noteikumi attiecas uz visiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas saskaņā ar saņemtajām licencēm ražo, ieved, izved vai izplata spirtu un alkoholiskos dzērienus.

3. Ja normatīvi tehniskajos dokumentos spirtam vai alkoholiskajam dzērienam noteiktas stingrākas normas nekā šajos noteikumos, tā kvalitāti vērtē atbilstoši normatīvi tehniskajiem dokumentiem.

II. Uzraudzība un kontrole

4. Spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma uzraudzību un kontroli veic Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas institūcijas.

5. Par šo noteikumu neievērošanu vainīgās personas saucamas pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

III. Pārejas jautājumi

6. Šo noteikumu pielikuma 1.9. un 1.10.apakšpunkts stājas spēkā ar 1998.gada 1.janvāri.

7. Šo noteikumu pielikuma 3., 6. un 7.punktā minēto Latvijas Republikā ražoto alkoholisko dzērienu ražošanas nosacījumi ir spēkā līdz 1999.gada 31.decembrim.

8. Šo noteikumu pielikuma 22.2., 22.3. un 22.5.apakšpunktā noteiktās toksisko elementu normas Latvijas Republikā ražotajiem vīniem jāievēro ar 2000.gada 1.janvāri. Līdz 1999.gada 31.decembrim Latvijas Republikā ražotajiem vīniem jāievēro šo noteikumu pielikuma 20.punktā noteiktās toksisko elementu normas alkoholiskajiem dzērieniem.

Ministru prezidents A.Šķēle

Labklājības ministrs V.Makarovs

Pielikums
Ministru kabineta
1997.gada 15.aprīļa noteikumiem nr.147

Spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma rādītāji un to normas

Nr.
p.k.

Spirtu un alkoholisko dzērienu veidi un to kvalitātes un drošuma rādītāji

Norma

1

2

3

1.

Pārtikas etilspirts

1.1.

ārējais izskats

dzidrs, bezkrāsains šķidrums

1.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

tikai etilspirtam raksturīgā garša un smarža

1.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 96,0 tilpuma %

1.4.

kopējā skābju koncentrācija, rēķinot pēc etiķskābes

ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.5.

esteru koncentrācija, rēķinot pēc etilacetāta

ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.6.

augstāko spirtu koncentrācija, rēķinot pēc 2-metilpropanola

ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.7.

aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda

ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.8.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.9.

sausais atlikums

ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.10.

gaistošās slāpekļa bāzes, rēķinot pēc slāpekļa

ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 100% etilspirta

1.11.

furfurols

nav pieļaujams

2.

Rums

2.1.

ražots no raudzēta cukurniedru sīrupa, melases vai sulas, to destilējot

2.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

tikai rumam raksturīga garša un smarža

2.3.

etilspirta koncentrācija

96,0 - 37,5 tilpuma %

2.4.

gaistošo vielu koncentrācija

ne mazāk kā 2250,0 mg/dm3 100% etilspirta

3.

Viskijs

3.1.

ražots no graudu misas, to destilējot, un briedināts koka mucās vismaz trīs gadus. Ražojot Latvijas Republikā, pieļaujama aromatizēšana ar dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem

un sajaukšana ar pārtikas etilspirtu

3.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

tikai viskijam raksturīgā garša un smarža

3.3.

etilspirta koncentrācija

94,8 - 40,0 tilpuma %

4.

Graudu spirts un tā dzērieni

4.1.

ražoti no fermentētas graudu misas, to destilējot

4.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža

4.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 35,0 tilpuma %

4.3.1.

etilspirta koncentrācija dzērienam "korn"

ne mazāk kā 32,0 tilpuma %

4.3.2.

dzērienam "korn brand"

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

5.

Vīna spirts un tā dzērieni

5.1.

ražoti no vīna, to destilējot

5.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža

5.3.

etilspirta koncentrācija

86,0 - 37,5 tilpuma %

5.4.

gaistošo vielu koncentrācija

ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100% etilspirta

5.5.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100% etilspirta

6.

Brendijs

6.1.

ražots no vīna spirta, sajaukts vai nesajaukts ar vīna destilātu (vīna destilāts - alkoholisks šķidrums, ražots no vīna, to destilējot, ar spirta koncentrāciju mazāku par 94,8 tilpuma % un saglabātu izejmateriālu garšu un smaržu), vismaz vienu gadu briedināts ozolkoka tvertnēs vai vismaz sešus mēnešus - ozolkoka mucās. Ražojot Latvijas Republikā, pieļaujama pārtikas etilspirta pievienošana, aromatizēšana ar dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem un augu valsts izcelsmes ekstraktiem, kā arī pieļaujama proporcionāli zemāka gaistošo vielu koncentrācija

destilāta nav vairāk kā 50% no gatava produkta tilpuma

 

6.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 36,0 tilpuma %

6.3.

gaistošo vielu koncentrācija

ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100% etilspirta

6.4.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100% etilspirta

7.

Konjaks

7.1.

Latvijas Republikā pieļaujama ražošana no izturēta konjaka (vīna) spirta, ūdens un cukura karameles bez papildu aromatizēšanas

7.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

konjakam raksturīgā garša un smarža

7.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 40,0 tilpuma %

8.

Rozīņu spirts un tā dzērieni

8.1.

ražoti, destilējot fermentētus speciālu šķirņu žāvētu vīnogu ekstraktus

8.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

izejmateriāliem raksturīgā garša un smarža

8.3.

etilspirta koncentrācija

94,5 - 37,5 tilpuma %

9.

Genciāna spirts un tā dzērieni

9.1.

ražoti no fermentētām genciāna saknēm destilējot; pievienojot vai nepievienojot pārtikas etilspirtu

9.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

10.

Augļu dzērieni

10.1.

ražoti, ekstrahējot augļus pārtikas etilspirtā un pievienojot aromatizētājus

10.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 25,0 tilpuma %

11.

Dzērieni ar kadiķu ogu garšu

11.1.

ražoti no pārtikas etilspirta un/vai graudu spirta, to aromatizējot ar kadiķu ogām. Papildus var lietot dabiskos un/vai dabiskajiem identiskus aromatizētājus un/vai aromātiskos augus

11.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

kadiķu ogu garša un smarža ir jūtama, lai gan dažreiz var būt pavājināta

11.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

11.4.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta

11.5.

metilspirta koncentrācija dzērieniem "genievre", "jenever", "genever" un "peket"

ne vairāk kā 50,0 mg/dm3 100% etilspirta

11.6.

aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda, dzērieniem "genievre", "jenever", "genever" un "peket"

ne vairāk kā 2,0 mg/dm3

12.

Džini

12.1.

ražoti no pārtikas etilspirta, to aromatizējot ar kadiķu ogām, dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem, augu ekstraktiem un to destilātiem

12.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

dominējošā ir kadiķu ogu garša un smarža

12.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

13.

Dzērieni ar ķimeņu garšu

13.1.

ražoti no pārtikas etilspirta, to aromatizējot ar ķimenēm

13.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 30,0 tilpuma %

13.3.

sausais atlikums dzērieniem "aquavit" un "akvavit"

ne vairāk kā 15000,0 mg/dm3 100%

14.

Dzērieni ar anīsa garšu

14.1.

ražoti no pārtikas etilspirta un anīsa augu dabiskajiem ekstraktiem

14.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 15,0 tilpuma %

14.3.

glicerizīnskābes koncentrācija dzērienam "pastis"

50,0 - 500,0 mg/dm3

14.4.

anetola koncentrācija dzērienam "pastis"

1500,0 - 2000,0 mg/dm3

15.

Rūgtie

15.1.

ražoti, aromatizējot pārtikas etilspirtu ar dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem un/vai augu valsts ekstraktiem un to destilātiem vai sajaucot ar citiem alkoholiskajiem dzērieniem

15.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

dominē rūgta garša

15.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 15,0 tilpuma %

15.4.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta

16.

Degvīni, arī "sevišķie"

16.1.

ražoti, pārtikas etilspirta un ūdens šķīdumu apstrādājot ar aktivētu ogli un pēc tam filtrējot

16.2.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

ja pievieno aromatizētājus un citus ingredientus, jūtama to smarža un garša

16.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

16.4.

esteru koncentrācija, rēķinot pēc etilacetāta

ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100% etilspirta

16.5.

sārmainība, izteikta ar 0,1 N sālsskābes patēriņu cm3, kas nepieciešams 0,1 dm3 degvīna neitralizēšanai, to titrējot

ne vairāk kā 3,5 cm3

16.6.

augstāko spirtu koncentrācija, rēķinot pēc 2-metilpropanola

ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100% etilspirta

16.7.

aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc acetaldehīda

ne vairāk kā 8,0 mg/dm3 100% etilspirta

16.8.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta

16.9.

furfurols (tiek noteikts, ja radušās aizdomas)

nav pieļaujams

17.

Aromatizētie degvīni

17.1.

ražoti, pārtikas etilspirtu un ūdens šķīdumu aromatizējot ar augu valsts produktiem un dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem

17.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 37,5 tilpuma %

17.3.

metilspirta koncentrācija

ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100% etilspirta

18.

Balzami

18.1.

ražoti no augu valsts izcelsmes ekstraktiem pārtikas etilspirtā, pievienojot balzama eļļas, citas bioloģiski aktīvas vielas un ingredientus

18.2.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 40,0 tilpuma %

19.

Liķieri, arī aperitīvi, punši un saldie

19.1.

ražoti, saldinot un aromatizējot ar dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem pārtikas etilspirtu vai viena vai vairāku alkoholisko dzērienu sajaukumu, vai minētajiem dzērieniem vai to sajaukumam pievienojot pienu, krējumu vai citus piena produktus, augļus,

augu valsts produktu ekstraktus, to destilātus, kā arī medu, vīnu vai aromatizētu vīnu

19.2.

minimālais cukura saturs, izteikts kā invertētais cukurs

19.2.1.

liķieriem

100,0 g/dm3

19.2.2.

aperitīviem un saldajiem

40,0 g/dm3

19.2.3.

punšiem

300,0 g/dm3

19.3.

etilspirta koncentrācija

ne mazāk kā 15,0 tilpuma %

20.

Toksisko elementu koncentrācija šī pielikuma 2. - 19.punktā minētajos alkoholiskajos dzērienos

20.1.

svins

ne vairāk kā 0,3 mg/dm3

20.2.

kadmijs

ne vairāk kā 0,03 mg/dm3

20.3.

cinks

ne vairāk kā 10,0 mg/dm3

20.4.

varš

ne vairāk kā 5,0 mg/dm3

20.5.

dzīvsudrabs

ne vairāk kā 0,005 mg/dm3

20.6.

arsēns

ne vairāk kā 0,2 mg/dm3

21.

Vīni

21.1.

organoleptiskās īpašības (garša un smarža)

konkrētai vīna šķirnei raksturīga garša un smarža

21.2.

citronskābes koncentrācija

ne vairāk kā 1000,0 mg/dm3

21.3.

gaistošo skābju koncentrācija, rēķinot pēc etiķskābes

21.3.1.

sarkanajiem vīniem

ne vairāk kā 20,0 mg-ekv./dm3

21.3.2.

baltajiem un rozā vīniem

ne vairāk kā 18,0 mg-ekv./dm3

21.4.

sēra dioksīda kopējā koncentrācija

21.4.1.

sarkanajiem vīniem

ne vairāk kā 160,0 mg/dm3

21.4.2.

sarkanajiem vīniem, ja, pārrēķinot uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne mazāk kā 5 g/dm3

ne vairāk kā 210,0 mg/dm3

21.4.3.

baltajiem un rozā vīniem

ne vairāk kā 210,0 mg/dm3

21.4.4.

baltajiem un rozā vīniem, ja, pārrēķinot uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne mazāk kā 5 g/dm3

ne vairāk kā 260,0 mg/dm3

21.4.5.

speciālajiem vīniem "spaetlese"

ne vairāk kā 300,0 mg/dm3

21.4.6.

speciālajiem vīniem "auslese"

ne vairāk kā 350,0 mg/dm3

21.4.7.

speciālajiem vīniem "beerenauslese", "ausbruch", "ausbruchwein" un "trockenbeerenauslese"

ne vairāk kā 400,0 mg/dm3

21.4.8.

dzirkstošajiem vīniem

ne vairāk kā 185,0 mg/dm3

21.5.

metilspirta koncentrācija

21.5.1.

sarkanajiem vīniem

ne vairāk kā 300,0 mg/dm3

21.5.2.

baltajiem un rozā vīniem

ne vairāk kā 150,0 mg/dm3

21.6.

bora koncentrācija, rēķinot pēc borskābes

ne vairāk kā 80,0 mg/dm3

21.7.

broma koncentrācija

ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 (var būt lielāka vīniem, kas ražoti no sāļainās augsnēs augušām vīnogām)

21.8.

fluora koncentrācija

ne vairāk kā 1,0 mg/dm3

21.9.

sulfātu koncentrācija, rēķinot pēc kālija sulfāta

21.9.1.

vīniem, kuri ir izturēti ozolkoka mucās ne mazāk kā divus gadus, saldinātiem vīniem un vīniem, kuriem ir pievienots spirts vai degvīns

ne vairāk kā 1500,0 mg/dm3

21.9.2.

vīniem, kuru ražošanā ir izmantota koncentrēta vīnogu sula, un vīniem, kas ir saldi bez cukura papildu pievienošanas

ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3

21.9.3.

zem plēves raudzētiem vīniem (piemēram, heresam)

ne vairāk kā 2500,0 mg/dm3

21.10.

nātrija koncentrācija

ne vairāk kā 60,0 mg/dm3 (var būt lielāka vīniem, kas ražoti no vīnogām, kuru audzēšanas apstākļi neatļauj ievērot šo normu, par ko jābūt attiecīgās valsts kompetentu institūciju atzinumam)

21.11.

malvidola diglikozīda koncentrācija

ne vairāk kā 15,0 mg/dm3

21.12.

sorbīnskābes koncentrācija

ne vairāk kā 200,0 mg/dm3

22.

Toksisko elementu koncentrācija vīnos

22.1.

arsēns

ne vairāk kā 0,2 mg/dm3

22.2.

kadmijs

ne vairāk kā 0,01 mg/dm3

22.3.

varš

ne vairāk kā 1,0 mg/dm3

22.4.

svins

ne vairāk kā 0,3 mg/dm3

22.5.

cinks

ne vairāk kā 5,0 mg/dm3

Labklājības ministrs V.Makarovs

 
19.04.1997