Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 132

Rīgā 1997.gada 2.aprīlī (prot. nr.18 16.§)

Grozījumi likumā "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību"

Izdoti Satversmes 81.panta kārtībā

Izdarīt likumā "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 9./10., 23./24.nr.; 1992, 22./23.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 3.nr.; 1996, 21.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 39.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"1. Dalībnieku kārtējo sapulci sasauc sabiedrības izpildinstitūcija ik gadu ne vēlāk kā četru mēnešu laikā pēc saimnieciskās darbības gada beigām, bet sabiedrībām, kuru darbības apjoms pārsniedz likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 24.panta otrajā daļā minētos kritērijus, un sabiedrībām, kas ir koncerna mātes uzņēmums, - ne vēlāk kā septiņu mēnešu laikā pēc saimnieciskās darbības gada beigām."

2. Izteikt 41.panta pirmās daļas 6.punktu šādā redakcijā:

"6) atcelt vai atsaukt no amata un iecelt vai ievēlēt amatā izpildinstitūcijas un revīzijas komisijas locekļus (revidentu) un zvērinātus revidentus, lemt par prasību celšanu pret viņiem vai par atteikšanos no prasības, lemt par sabiedrības izpildinstitūcijas darbinieku atalgojumu;".

3. Izteikt 47.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"1. Sabiedrības darbību kontrolē revīzijas komisija (revidents), zvērināti revidenti un pastāvīgās vai pagaidu komisijas atsevišķu jautājumu izskatīšanai."

4. Papildināt 47.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"4. Tām sabiedrībām, kuras ir atbrīvotas no zvērinātu revidentu revīzijas, revīzijas komisijas vai revidenta ievēlēšana ir obligāta."

5. Izteikt 48.pantu šādā redakcijā:

"48.pants. Zvērinātu revidentu un revīzijas komisijas (revidenta) darbība

1. Ne vēlāk kā mēnesi pirms dalībnieku kārtējās sapulces izpildinstitūcija paziņo zvērinātiem revidentiem un revīzijas komisijai (revidentam), ka sabiedrības gada pārskats sagatavots, bilance noslēgta un dokumenti pieejami pārbaudei.

2. Zvērinātiem revidentiem un revīzijas komisijai (revidentam) ir tiesības apskatīt un revidēt visu sabiedrības mantu un pārbaudīt visu sabiedrības darbību.

3. Zvērinātiem revidentiem un revīzijas komisijas locekļiem (revidentam) ir tiesības jebkurā laikā veikt tūlītējus kontroles un pārbaudes pasākumus. Viņi var pieaicināt ekspertus vai speciālistus un ir par tiem atbildīgi. Par pieaicināmajām personām revīzijas komisijas locekļi (revidents) ziņo sabiedrības izpildinstitūcijai, kā arī nosaka pieaicināto personu atalgojumu, iepriekš saskaņojot to ar izpildinstitūciju.

4. Zvērinātiem revidentiem un revīzijas komisijai (revidentam) jāziņo sabiedrības izpildinstitūcijai un sabiedrības dalībnieku sapulcei par konstatētajām nepilnībām un pārkāpumiem izpildinstitūcijas un tai pakļauto struktūrvienību darbā.

5. Revīzijas komisijai (revidentam) septiņas dienas pirms dalībnieku kārtējās sapulces jāiesniedz sabiedrības izpildinstitūcijai ziņojums par gada pārskata pārbaudes rezultātiem. Ziņojums līdz ar izpildinstitūcijas paskaidrojumiem nolasāms dalībnieku kārtējā sapulcē.

6. Par izdarīto revīziju zvērināti revidenti saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasībām sastāda atzinumu, kuru izpildinstitūcija līdz ar saviem paskaidrojumiem un gada pārskatu iesniedz dalībnieku kārtējai sapulcei.

7. Zvērināti revidenti un revīzijas komisijas locekļi (revidents) veic savu darbu saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Viņi atbild sabiedrībai un trešajām personām par zaudējumiem, kas radušies viņu kļūdainas vai prettiesiskas darbības rezultātā. Zvērināti revidenti un revīzijas komisijas locekļi (revidents) neatbild par izpildinstitūcijas un tai pakļauto struktūrvienību pārkāpumiem."

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle

09.04.1997