Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi
un Valsts prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par apdrošināšanu"

Izdarīt likumā "Par apdrošināšanu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 3./4.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 4.nr.; 1995, 20.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumā lietoto terminu skaidrojumu ar termina "Aktuārs" skaidrojumu šādā redakcijā:

"Aktuārs ir dzīvības apdrošināšanas sabiedrības uz noteiktu laiku vai nenoteiktu laiku nodarbināta persona, kas novērtē attiecīgās sabiedrības noslēgtos apdrošināšanas līgumus un finansu situāciju, lai nodrošinātu to, ka sabiedrības izpilda savas ilgtermiņa saistības pret apdrošinājuma ņēmējiem."

2. Izteikt 3.panta trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

"Apdrošinātājam ir aizliegts veikt cita veida uzņēmējdarbību, kā arī izplatīt nepatiesu, maldinošu reklāmu par apdrošinātāja darbību. Reklāmai jāatbilst likuma "Par patērētāju tiesību aizsardzību" un Radio un televīzijas likuma prasībām.

Ja nav nodibināta jauna uzņēmējsabiedrība, apdrošinātājs nevar vienlaikus veikt dzīvības apdrošināšanas (veidojot līdzekļu uzkrājumu) un citu apdrošināšanas veidu operācijas. Šis ierobežojums neattiecas uz nelaimes gadījumu un veselības apdrošināšanas operācijām, ja tās veic apdrošinātājs, kas saņēmis licenci dzīvības apdrošināšanas operāciju veikšanai. Apdrošinātājs, kas nodarbojas ar dzīvības apdrošināšanu, drīkst veikt tikai dzīvības riska, nelaimes gadījumu riska un veselības riska pārapdrošināšanas operācijas. Pārējo apdrošināšanas veidu risku drīkst pārapdrošināt apdrošinātājs, kas nodarbojas ar pārējo veidu apdrošināšanas operācijām (izņemot dzīvības apdrošināšanu)."

3. 17.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"Apdrošinātāja pamatkapitāla, rezerves kapitāla un speciālo (tehnisko) rezervju kapitāla ieguldījumiem jābūt drošiem, daudzveidīgiem, likvīdiem un peļņu nesošiem, lai tie nodrošinātu sabiedrības finansiālo stabilitāti un garantētu apdrošināšanas līgumos paredzēto saistību izpildi.";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"Ieguldījumi vienā uzņēmējsabiedrībā nedrīkst pārsniegt 10 procentus no apdrošinātāja speciālo (tehnisko) rezervju kapitāla un 10 procentus no pamatkapitāla, bet kopējie ieguldījumi uzņēmējsabiedrībās nedrīkst pārsniegt 30 procentus no speciālo (tehnisko) rezervju kapitāla un 30 procentus no pamatkapitāla."

4. 22.pantā:

izteikt otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"Apdrošinātāja gada pārskats jāpārbauda zvērinātam revidentam vai citai personai, kurai Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija piešķīrusi tiesības veikt gada pārskatu pārbaudi, un pirms apstiprināšanas akcionāru pilnsapulcē tas jāiesniedz Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai ne vēlāk kā pārskata gadam sekojošā gada 1.aprīlī. Pārskata formu nosaka Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija.

Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai ne retāk kā reizi trijos gados jāveic apdrošinātāja darbības pilna revīzija.";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"Zvērinātam revidentam vai citai personai, kurai Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija piešķīrusi tiesības veikt gada pārskatu pārbaudi, par pārbaudē konstatētajiem trūkumiem rakstveidā jāziņo apdrošinātājam un ziņojuma noraksts jānosūta Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai."

5. 24.pantā:

aizstāt trešās daļas septītajā rindkopā vārdus "ziņas par sabiedrības personāla profesionālo sagatavotību" ar vārdiem "sabiedrības personāla kvalifikāciju apstiprinošo dokumentu noraksti";

papildināt pantu ar jaunu trešo daļu šādā redakcijā:

"Dzīvības apdrošināšanas sabiedrībai jānodarbina aktuārs. Aktuārnovērtējuma apjomu un aktuāra kvalifikācijas minimālās prasības nosaka Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija.";

uzskatīt līdzšinējo trešo, ceturto, piekto, sesto, septīto, astoto un devīto daļu attiecīgi par ceturto, piekto, sesto, septīto, astoto, devīto un desmito daļu.

Pārejas noteikumi

1. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.97 "Grozījumi likumā "Par apdrošināšanu"" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1996, 10.nr.) un Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.281 "Grozījumi likumā "Par apdrošināšanu"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 131.nr.).

2. Apdrošināšanas sabiedrības pārkārto savu darbību atbilstoši izdarītajiem grozījumiem likuma "Par apdrošināšanu" 3.panta ceturtajā daļā un 24.pantā līdz 1997.gada 1.janvārim.

Likums Saeimā pieņemts 1996.gada 19.septembrī.

Valsts prezidents G.Ulmanis

Rīgā 1996.gada 3.oktobrī

17.10.1996