Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta noteikumi Nr.364

Rīgā 1996.gada 24.septembrī (prot. Nr.47 11.§)
Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 7.novembra noteikumos nr.337 "Noteikumi par dzīvojamo māju privatizācijas objektu vērtības noteikšanu"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju"
27.pantu un Pārejas noteikumu 7.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 1995.gada 7.novembra noteikumos nr.337 "Noteikumi par dzīvojamo māju privatizācijas objektu vērtības noteikšanu" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 178.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Dzīvokļa, neapdzīvojamās telpas, mākslinieka darbnīcas, viendzīvokļa un daudzdzīvokļu mājas novērtēšanu organizē un veic, kā arī līdzšinējā nomnieka ar attiecīgā objekta uzturēšanu un uzlabošanu saistīto izdevumu apmēru pēc neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas nomnieka pieprasījuma nosaka attiecīgās pilsētas vai pagasta dzīvojamo māju privatizācijas komisija."

2. Svītrot 3.punktā vārdus "neapdzīvojamās telpas" un vārdus "neapdzīvojamai telpai";

3. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Lai noteiktu neapdzīvojamo telpu un dzīvojamai mājai vai privatizācijas objektam funkcionāli piederīgo palīgēku un palīgbūvju vērtību, privatizācijas komisija var slēgt līgumus ar Valsts zemes dienestu, kā arī ar fiziskajām personām — nekustamā īpašuma vērtētājiem, kas ir apguvuši Ministru kabineta noteiktu valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas objektu novērtēšanas metodiku. Privatizācijas komisija, novērtējot ēkas tehnisko stāvokli, var pieaicināt sertificētus būvniecības speciālistus saskaņā ar Būvniecības likuma (Latvijas Vēstnesis, 1995,131.nr.) 8.pantu."

4. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Neapdzīvojamās telpas (izņemot mākslinieka darbnīcu) vērtība nosakāma saskaņā ar Ministru kabineta noteiktu privatizācijas objektu (neapdzīvojamās telpas) ienākumu vērtības un tās paaugstinājuma noteikšanas metodiku."

5. Papildināt noteikumus ar 7., 8., 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

"7. Neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas līdzšinējam nomniekam saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 44.pantu ir atlīdzināmi tie izdevumi, par kuriem viņš nav saņēmis atlīdzību. Lai līdzšinējā nomnieka izdevumus atzītu par atlīdzināmiem, tiem jābūt likumīgi izdarītiem līdz pašvaldības domes (padomes) lēmuma par attiecīgās dzīvojamās mājas nodošanu privatizācijai pieņemšanas dienai un norādītiem nomnieka grāmatvedības atskaitēs vai pierādāmiem ar jebkuriem citiem norēķinu dokumentiem, kas noformēti saskaņā ar tiesību aktiem.

8. Neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas līdzšinējam nomniekam ar privatizējamā objekta uzturēšanu un uzlabošanu saistītos izdevumus (izņemot izdevumus par konkrētā objekta ārējās apdares, konstruktīvo elementu (bez iekšējās apdares), ūdensvada, kanalizācijas stāvvadu, centrālās apkures, liftu un elektroapgādes sistēmas pilnīgu vai daļēju nomaiņu vai par to izbūvi konkrētajā objektā) atlīdzina tādā apmērā, kādā tie paaugstinājuši konkrētā objekta ienākumu vērtību, kas noteikta saskaņā ar privatizācijas objektu (neapdzīvojamās telpas) ienākumu vērtības un tās paaugstinājuma noteikšanas metodiku, un tikai tad, ja minētos izdevumus var atzīt par atlīdzināmiem.

9. Ja ienākumu vērtības paaugstinājums ir lielāks par līdzšinējam nomniekam atlīdzināmajiem izdevumiem, atlīdzināmi tikai ar privatizējamā objekta uzturēšanu un uzlabošanu saistītie izdevumi, ņemot vērā šo noteikumu 8.punktā minēto atrunu.

10. Neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas līdzšinējā nomnieka izdevumus par privatizējamā objekta ārējās apdares, konstruktīvo elementu (bez iekšējās apdares), ūdensvada, kanalizācijas stāvvadu, centrālās apkures, liftu un elektroapgādes sistēmas pilnīgu vai daļēju nomaiņu vai par to izbūvi konkrētajā objektā atzīst par nomniekam atlīdzināmo izdevumu sastāvdaļu, ja:

10.1. attiecīgie darbi ir veikti saskaņā ar līgumu starp īpašnieku un nomnieku;

10.2. darbi ir izpildīti atbilstoši Būvniecības likumā noteiktajām prasībām.

11. Neapdzīvojamās telpas vai mākslinieka darbnīcas līdzšinējam nomniekam atlīdzināmo izdevumu apmērs par privatizējamā objekta ārējās apdares, konstruktīvo elementu (bez iekšējās apdares), ūdensvada, kanalizācijas stāvvadu, centrālās apkures, liftu, elektroapgādes sistēmas pilnīgas vai daļējas nomaiņas vai par to izbūves darbiem konkrētajā objektā nosakāms, pamatojoties uz nomnieka grāmatvedības atskaitēs vai citos saskaņā ar tiesību aktiem noformētos norēķinu dokumentos norādītajām izdevumu summām un pārcenojot tās atbilstoši šo noteikumu pielikuma 10., 11. un 13.punktam."

6. Aizstāt pielikuma 1.punktā formulas rādītājā Z vārdus "zemes gabala izmantošanas vērtība" ar vārdiem "zemes gabala kadastrālā vērtība".

7. Izteikt pielikuma 17.punktu šādā redakcijā:

"17. Ja privatizējamam objektam ir ar to funkcionāli saistītas neapdzīvojamās telpas, pēc privatizācijas komisijas lēmuma to vērtību nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteiktai ar dzīvojamo māju funkcionāli saistīto palīgēku un palīgbūvju vērtības noteikšanas metodikai."

8. Izteikt pielikuma sestās nodaļas virsrakstu šādā redakcijā:

"VI. Zemes kadastrālās vērtības (Z) noteikšana".

9. Izteikt pielikuma 19. un 20.punktu šādā redakcijā:

"19. Privatizējamā objekta vērtībā ieskaita arī attiecīgā zemes gabala kadastrālās vērtības daļu atbilstoši privatizējamā objektā ietilpstošajai mājas kopīpašuma domājamai daļai.

20. Zemes kadastrālo vērtību nosaka attiecīgie tiesību akti, kuri izmantojami vispārējās formulas rādītāja Z noteikšanai."

Ministru prezidenta vietā — Ministru prezidenta biedrs Z.Čevers

Ekonomikas ministrs G.Krasts
02.10.1996