Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 123

Rīgā 1996.gada 9.aprīlī (prot. nr.20, 34.§)

Grozījumi Autopārvadājumu likumā

Izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā

Izdarīt Autopārvadājumu likumā (Latvijas Vēstnesis, 1995, 138.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likuma tekstā vārdus "Autoceļu departaments" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Autosatiksmes departaments" (attiecīgā locījumā) un vārdus "Autotransporta valsts inspekcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Autotransporta direkcija" (attiecīgā locījumā).

2. 1.pantā:

2.1. aizstāt 3.punktā vārdu "ieskaitot" ar vārdu "neieskaitot";

2.2. izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15) kustības saraksts - saraksts, kurā ir norādīts maršruts un reisu izpildes laiki;";

2.3. izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

"22) pasažieru regulārie pārvadājumi - pasažieru pārvadāšana ar autobusiem, taksobusiem vai maršruta taksometriem saskaņā ar noteiktiem kustības sarakstiem vai bez tiem regulāri pa noteiktu maršrutu par iepriekš noteiktu braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksu;".

3. Izteikt 4.panta otrās daļas 1.punktu šādā redakcijā:

"1) izdod valsts un pašvaldību iestādēm saistošas instrukcijas, kas nodrošina šā likuma 6.panta, 17.panta sestās daļas, 30.panta pirmās daļas 1.punkta, 31.panta sestās daļas, 32.panta pirmās daļas 2.punkta, 33.panta piektās daļas, 34.panta otrās daļas 2. un 3.punkta, 37.panta trešās daļas, 38.panta pirmās daļas 2.punkta un otrās daļas, kā arī 40., 41., 42. un 43.panta piemērošanu;".

4. 5.pantā:

4.1. izteikt otrās daļas 1.punktu šādā redakcijā:

"1) izsniedz speciālas atļaujas (licences) un licences kartītes pasažieru un kravas pārvadājumiem valsts robežās un ārpus tām;";

4.2. papildināt otro daļu ar 5.punktu šādā redakcijā:

"5) izsniedz starptautiskajos līgumos paredzētās atļaujas kravas starptautiskajiem pārvadājumiem."

5. 30.pantā:

5.1. aizstāt vārdus "atļauja (licence)" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "speciāla atļauja (licence)" (attiecīgā locījumā);

5.2. papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Autotransporta direkcijas izsniegta speciāla atļauja (licence) pārvadātājam dod tiesības veikt pasažieru pārvadājumus arī republikas pilsētu un rajonu administratīvajās teritorijās."

6. Izteikt 32.pantu šādā redakcijā:

"32.pants. Jaunu maršrutu atklāšana, esošo maršrutu grozīšana un slēgšana

(1) Jaunus maršrutus (reisus) atklāj un esošos maršrutus groza vai slēdz, izsniedzot attiecīgas atļaujas:

1) par pilsētas un rajona maršrutiem - attiecīgi republikas pilsētas dome vai rajona padome;

2) par tālsatiksmes un starptautiskajiem maršrutiem - Satiksmes ministrija.

(2) Par grozījumiem pilsētas maršrutos pārvadātājs paziņo publiski ne vēlāk kā septiņas dienas pirms maršruta grozīšanas.

(3) Par grozījumiem rajona, tālsatiksmes un starptautiskajos maršrutos pārvadātājs paziņo publiski ne vēlāk kā desmit dienas pirms attiecīgā maršruta grozīšanas, bet ne vēlāk kā trīs dienas pirms tam, kad tiek uzsākta biļešu pārdošana.

(4) Maršrutu atklāšanas, grozīšanas un slēgšanas un attiecīgo atļauju izsniegšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi.

(5) Rajonu un republikas pilsētu administratīvajās teritorijās var atklāt skolēnu, studentu un citus speciālos autobusu maršrutus, bet pilsētās - arī taksobusu maršrutus. Speciālajos maršrutos pārvadājumiem ir jāatbilst pasažieru regulāro pārvadājumu prasībām, pieļaujot šādus izņēmumus:

1) tajos var noteikt īpašu braukšanas maksas iekasēšanas un bagāžas pārvadāšanas kārtību;

2) autotransporta līdzekļa apstāšanās maršrutā pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai notiek pēc pasažieru pieprasījuma."

7. 34.pantā:

7.1. izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Pasažieru regulāros pārvadājumus var veikt tikai saskaņā ar apstiprinātu kustības sarakstu. To autotransporta līdzekļu kustības saraksti, kuri veic pasažieru regulāros pārvadājumus, jāsaskaņo ar citu transporta veidu kustības sarakstiem.";

7.2. aizstāt otrās daļas 1.punktā vārdus "pilsētas dome" ar vārdiem "republikas pilsētas dome".

8. Izteikt 35.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Pasažieru pārvadājumiem vieglajos taksometros nepieciešama speciāla atļauja (licence), ko izsniedz attiecīgi republikas pilsētas dome vai rajona padome. Tā apstiprina licencēšanas noteikumus un nosaka savā administratīvajā teritorijā izsniedzamo vieglo taksometru speciālu atļauju (licenču) un licences kartīšu skaitu, vienotus braukšanas tarifus pārvadātājiem, kuriem izsniegtas speciālās atļaujas (licences), un vieglo taksometru stāvvietu izvietojumu."

9. Izteikt 36.pantu šādā redakcijā:

"36.pants. Līgums par pasažieru un bagāžas pārvadāšanu

Saskaņā ar līgumu par pasažieru pārvadāšanu ar autotransporta līdzekli pārvadātājs apņemas par attiecīgu maksu aizvest pasažieri līdz attiecīgai pieturai (vietai) un, ja pasažieris nodevis bagāžu, - nogādāt to attiecīgajā pieturā un izsniegt personai, kura ir pilnvarota saņemt bagāžu, bet pasažieris apņemas samaksāt par braukšanu un bagāžas pārvadāšanu, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi."

10. 37.pantā:

10.1. aizstāt pirmajā daļā vārdus "regulārajos maršrutos pasažieru pārvadājuma līguma esamību" ar vārdiem "Pasažieru regulārā pārvadājuma līguma esamību";

10.2. aizstāt otrajā daļā vārdus "Līgumu par pārvadāšanu" ar vārdiem "Līgumu par pasažieru pārvadāšanu";

10.3. papildināt trešo daļu aiz vārda "pārvadāšanu" ar vārdu "vieglajos" un aiz vārda "pieprasījuma" ar vārdu "vieglā".

11. Izteikt 39.pantu šādā redakcijā:

"39.pants. Braukšanas maksa (tarifi)

(1) Maksimālo robežlīmeni braukšanas maksai (tarifiem) par pasažieru regulārajiem pārvadājumiem (izņemot starptautiskajos maršrutos), kas tiek dotēti no valsts vai valsts speciālā budžeta, nosaka satiksmes ministrs.

(2) Braukšanas maksu (tarifus) par pasažieru regulārajiem pārvadājumiem pilsētas vai rajona maršrutos nosaka attiecīgi republikas pilsētas dome vai rajona padome.

(3) Braukšanas maksu (tarifus) par pasažieru regulārajiem pārvadājumiem starptautiskajos maršrutos nosaka pārvadātājs saskaņā ar starptautiskiem līgumiem un sadarbībā ar otras puses partneruzņēmumu.

(4) Braukšanas maksu (tarifus) par pasažieru regulārajiem pārvadājumiem gadījumos, kuri nav minēti šā panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā, nosaka pārvadātājs.

(5) Maksu (tarifus) par pasažieru un bagāžas pārvadājumiem ar vieglo taksometru nosaka attiecīgās republikas pilsētas dome vai rajona padome."

12. 40.pantā:

12.1. svītrot ceturtajā daļā vārdus "- pēc pēdējā izvēles - bagāžas parastās vērtības vai nodarīto zaudējumu apmērā";

12.2. papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Pārvadātājs ir atbildīgs par zaudējumiem, kas saistīti ar pasažiera nāvi, miesas bojājumiem vai kāda cita kaitējuma nodarīšanu, ja tie radušies laikā, kad pasažieris atradies transportlīdzeklī, pasažiera iekāpšanas vai izkāpšanas laikā vai bagāžas iekraušanas vai izkraušanas laikā, ja vien netiek pierādīta pasažiera vaina."

13. Izteikt 48.pantu šādā redakcijā:

"48.pants. Ar autotransporta pārvadājumiem saistītā obligātā apdrošināšana

(1) Fiziskās un juridiskās personas, kas veic autopārvadājumus, apdrošina savu civiltiesisko atbildību par zaudējumiem, kuri sakarā ar pārvadājumu var tikt nodarīti pasažieriem, viņu bagāžai un personīgajām mantām.

(2) Kravas īpašnieki, kas nodod pārvadāšanai Latvijas teritorijā bīstamas kravas, apdrošina savu civiltiesisko atbildību par zaudējumiem, kuri sakarā ar pārvadājumu var tikt nodarīti trešajām personām, to mantai vai apkārtējai videi."

14. Pārejas noteikumos:

14.1. izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Šā likuma 48.panta otrā daļa stājas spēkā ar 1997.gada 1.janvāri.";

14.2. svītrot 4.punktu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs V.Krištopans

13.04.1996