Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Kultūras ministrijas rīkojums nr. 38

1996. gada 29. martā

Par nolikumu par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību mūzikas audioierakstu izplatīšanai

Pamatojoties uz Ministru kabineta 1995. gada 31. oktobra noteikumiem nr. 321 "Par uzņēmējdarbības ierobežojumiem" (prot. nr. 59, § 26) apstiprināt "Nolikumu par speciālu atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību mūzikas audioierakstu izplatīšanai".

Kultūras ministrs O.Spārītis

NOLIKUMS PAR SPECIĀLU ATĻAUJU (LICENČU) IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBU MŪZIKAS AUDIOIERAKSTU (FONOGRAMMU) IZPLATĪŠANAI

1. Šis nolikums izdots ar mērķi aizsargāt autortiesības un blakustiesības, ierobežot nelikumīgu fonogrammu kopiju izplatīšanu.

2. Šis nolikums nosaka kārtību, kādā, saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumiem Nr. 321. "Par uzņēmējdarbības ierobežojumiem" Latvijas Republikā izplata mūzikas audioierakstu (fonogrammu) kopijas.

3.Mūzikas audioieraksti ( tālāk tekstā - fonogrammas) ir muzikālu, ierunātu, un citu veidu skaņu ( izņemot audiovizuālā darbā ietvertās skaņas ) fiksācijas rezultāts; tās var būt fiksētas magnētiskās lentēs, kasetēs, disketēs, diskos, platēs, kompaktdiskos, vai citādi, neatkarīgi no fiksēšanas veida - mehāniska, magnētiska, optiska vai kāda cita.

4. Fonogrammu kopijas ir skaņu nesēji, kas reproducēšanas (atkārtošanas) ceļā izgatavoti no fonogrammas oriģināla.

5. Fonogrammu kopiju izplatīšana šī nolikuma nozīmē ir uzņēmējdarbība, veicot fonogrammu reproducēšanu ( atkārtošanu ) un fonogrammu kopiju importu (ievešanu).

6. Fonogrammu kopiju izplatīšana ir licencējama. Aizliegts bez licences nodarboties ar fonogrammu kopiju izplatīšanu.

7. Fonogrammu kopiju tālākai izplatīšanai ( pārdošana, cita veida atlīdzības vai bezatlīdzības atsavināšana / izmantošana, vai nodošana citas personas īpašumā ), ja fonogrammu kopijas noteiktā kārtībā saņemtas no Latvijas Republikā licencētiem fonogrammu kopiju izplatītājiem (reproducētājiem un importētājiem ), licences nav nepieciešamas.

8. Fonogrammu kopiju tālākiem izplatītājiem, fonogrammu kopiju izcelsmes apliecināšanai, kopā ar fonogrammu kopijām jāglabā, un pēc kompetentu amatpersonu pieprasījuma jāuzrāda stingrās uzskaites preču pavadzīmes, kuras aizpildāmas noteiktajā kārtībā (viena nosaukuma fonogrammu kopijas atsevišķā pavadzīmes ailē). Papildus rekvizītiem pavadzīmēs jābūt norādītam izplatītāja licences nummuram un tās izsniegšanas datumam.

9. Fonogrammu kopiju reproducēšana (atkārtošana) ir kopiju izgatavošana jebkurā materializētā formā, tajā skaitā arī fonogrammu kopiju ražošana.

10.Fonogrammu kopiju reproducēšana (atkārtošana) bez licences atļauta tikai likumā par "Par autortiesībām un blakustiesībām " noteiktajos īpašos gadījumos.

11. Fonogrammu kopiju ievešana (importēšana) ir fonogrammu pārvietošana pāri Latvijas Republikas muitas robežai brīvam apgrozījumam.

12.Izplatīšanas licence ir licencēšanas komisijas izdota atļauja nodarboties ar fonogrammu kopiju izplatīšanu.

13. Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem un licences izsniedz kultūras ministra apstiprināta licencēšanas komisija, kas darbojas saskaņā ar šo nolikumu.

14. Licenci izsniedz izplatītājam, kurš iesniedzis komisijai :

14.1. apstiprināta parauga pieteikumu,

14.2.) LR Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības norakstu,

14.3.) VID izziņu par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē.

15. Komisija ir tiesīga no iesniedzēja pieprasīt papildus informāciju.

16.Komisija var uzaicināt licences pieprasītāju piedalīties komisijas sēdē.

17. Pieteikums par licences izsniegšanu jāizskata 30 dienu laikā no tā saņemšanas dienas.

18. Licence izplatītājam, kurš uzsāk fonogrammu kopiju izplatīšanu, tiek izsniegta uz vienu gadu, pēc gada pagarinot to uz 5 gadiem.

19. Licence izplatītājam, kurš iepriekš nodarbojies ar fonogrammu kopiju izplatīšanu, tiek izsniegta uz 5 gadiem.

20. Licence tiek izsniegta pēc tam, kad samaksāta Ministru kabineta noteiktā valsts nodeva.

21.Licencēšanas komisija ir tiesīga pieņemt sekojošus lēmumus ;

21.1. par licences izsniegšanu,

21.2. par atteikumu izsniegt licenci,

21.3. par izsniegtās licences anulēšanu,

22.Licencēšanas komisija lēmumus pieņem ar balsu vairākumu,

23. Licence tiek anulēta, ja izplatītājs pārkāpj likumu un šos noteikumus.

24. Licencēšanas komisijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

25. Licences saņēmējs - fonogrammu kopiju izplatītājs, ir atbildīgs par to, lai uz visiem fonogrammu kopiju eksemplāriem vai uz to iesaiņojuma redzami un saprotami būtu ietvertas šādas ziņas ;

25.1. skaņdarbu nosaukumi,

25.2. autoru, izpildītāju un producentu vārdi,

25.3. izdevēja vārds un izdošanas gads,

25.4. autortiesību un blakustiesību organizāciju nosaukumi, kas pārstāv autoru un blakustiesību īpašniekus vai to tiesību pārņēmējus,

25.5. fonogrammu kopiju izplatīšanas teritorija,

26. Vienīgi licences saņēmējam ir tiesības atļaut fonogrammu kopiju izgatavošanu, noslēdzot līgumu ar izgatavotāju.

27. Maksa par licenci ir 100 Ls.

28. Ja fonogrammu kopiju izplatīšanu veic persona, kuras mērķis nav gūt peļņu, tā licences saņemšanai var neiesniegt 14.2. un 14.3. punktos norādītos dokumentus. Minētie dokumenti nav jāiesniedz arī personām, kuras izplata pašas savas fonogrammu kopijas ( autors, izpildītājs, producents vienā personā )

29. Uzraudzību un kontroli par šo noteikumu ievērošanu veic tiesībaizsardzības un citas uz to pilnvarotas institūcijas savas kompetences ietvaros.

30. Nelikumīgi izplatītās fonogrammas tiek izņemtas, personas saucot pie atbildības saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par autortiesībām un blakustiesībām", Administratīvo pārkāpumu kodeksu un Kriminālkodeksu.

29.03.1996