Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2000. gada 18. aprīļa noteikumus Nr. 145 "Kārtība, kādā pārbaudāma pretendenta atbilstība attiecīgajam ierēdņa amatam".

Ministru kabineta instrukcija Nr. 2

 Rīgā 1996.gada 27.februārī (prot.nr.10, 6.§)

Instrukcija par valsts civildienesta ierēdņu amatu pretendentu konkursa izsludināšanu, sagatavošanu un rezultātu paziņošanu

Izdota saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 7.pantu

1. Šī instrukcija nosaka valsts civiliestādēm (tālāk tekstā - "civiliestāde") vienotu valsts civildienesta ierēdņu amatu pretendentu konkursa izsludināšanas, sagatavošanas un rezultātu paziņošanas kārtību.

2. Par iecelšanu vakantajos valsts civildienesta ierēdņu amatos (tālāk tekstā - "amats") tiek rīkots šo amatu pretendentu (tālāk tekstā - "pretendents") konkurss saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 52.nr.; 1995, 82.nr.) 7.pantu. Pretendenti saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 10.pantu kārto ierēdņa kandidāta kvalifikācijas eksāmenu (likuma "Par valsts civildienestu" Pārejas noteikumu 8.punktā minētajā pārejas posmā kvalifikācijas eksāmenu aizstāj atestācija).

3. Priekšrocības ieņemt ierēdņa amatu ir ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem), kuri atbrīvoti no amata sakarā ar civiliestādes likvidāciju, ierēdņu (ierēdņu kandidātu) skaita samazināšanu un citos likumā "Par valsts civildienestu" noteiktajos gadījumos no ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem) neatkarīgu iemeslu dēļ, kā arī citiem pretendentiem saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 13.pantu.

4. Konkursa izsludināšanas, sagatavošanas un rezultātu paziņošanas kārtību attiecībā uz diplomātiskā un konsulārā dienesta ierēdņu amatiem nosaka Ārlietu ministrijas instrukcija, bet attiecībā uz ierēdņu amatiem citās civiliestādēs, kuru darbību nosaka citi likumi, - šo institūciju instrukcijas.

5. Rīkojot ierēdņu amatu pretendentu konkursu, pretendentu pieteikšanās termiņš nedrīkst būt īsāks par 20 dienām, sākot no konkursa izsludināšanas dienas.

6. Civiliestādes vadītājs ir tiesīgs rīkot ierēdņu amatu pretendentu konkursu attiecībā uz amatiem, kas minēti Ministru kabineta 1996.gada 13.februāra noteikumu nr.41 "Noteikumi par valsts civildienesta ierēdņu amatu sarakstu" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 31.nr.) 2.1., 2.2., 2.5., 2.6., 2.8., 3.1., 3.2., 3.4., 3.5., 3.6., 4.1., 4.2., 4.3., 4.4., 4.5., 5.1., 5.2., 5.3., 6.1., 6.2., 6.3., 7.1., 7.2., 7.5., 7.6., 7.7., 7.8., 7.9., 8.1., 8.2., 8.3., 8.4., 8.5., 8.6., 8.7., 10.8., 10.9., 10.12., 11.1. un 11.2.apakšpunktā.

7. Konkursu uz šīs instrukcijas 6.punktā paredzētajiem amatiem var nerīkot, ja par to ir izdots attiecīgs Ministru kabineta rīkojums.

8. Attiecībā uz ierēdņu amatiem, kas nav paredzēti šo noteikumu 6.punktā, obligāti jārīko atklāts konkurss.

9. Līdz likumos vai citos tiesību aktos noteiktā attiecīgā atestācijas posma noslēgumam ir atļauts pretendentus pieņemt darbā uz līguma pamata. Šādā gadījumā darbā pieņemtajām personām obligāti jākārto atestācija likumā noteiktajā kārtībā.

10. Ne vēlāk kā nedēļu pēc ierēdņa amata vietas atbrīvošanās civiliestāde saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 7.pantu izsludina oficiālajā preses izdevumā "Latvijas Vēstnesis" konkursu uz vakanto ierēdņa amata vietu. Paziņojumā jānorāda pretendentu vēlamā izglītība, iesniedzamās ziņās (par iepriekšējo darba pieredzi, amata pienākumu pamatsaturu), kā arī pieteikšanās laiks un vieta.

11. Trīs dienu laikā pēc pretendentu pieteikšanās termiņa beigām civiliestāde izskata un izvērtē pretendentu iesniegumus, kā arī tiem saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 8.panta otro un trešo daļu pievienotos dokumentus, un to pretendentu dokumentus, kurus civiliestāde atzīst par piemērotiem attiecīgajam amatam, kopā ar pretendentu reģistrācijas lapām un ieteikumu par pretendentu piemērotību attiecīgajam amatam (norādot pretendentu rangu kārtību) nosūta izskatīšanai Valsts civildienesta pārvaldei.

12. Pretendentiem, kurus civiliestāde atzīst par nepiemērotiem attiecīgajam amatam, civiliestāde par to paziņo ar motivētu rakstu ne vēlāk kā trīs dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

13. Mēneša laikā, bet īpaši steidzamos gadījumos - pēc attiecīgās civiliestādes vai augstākas civiliestādes motivēta pieprasījuma - desmit dienu laikā pēc šīs instrukcijas 11.punktā minēto dokumentu saņemšanas Valsts civildienesta pārvalde saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 9.pantu un 10.panta pirmo daļu pārbauda tos un sarīko pretendentu kvalifikācijas eksāmenu.

14. Uzaicinot pretendentus uz kvalifikācijas eksāmenu, tiek ņemta vērā attiecīgās civiliestādes ieteikumā norādītā pretendentu rangu kārtība.

15. Pretendenti, kuri sekmīgi nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenu, saņem valsts civildienesta ierēdņa kandidāta apliecību saskaņā ar likuma "Par valsts civildienestu" 10.panta pirmo daļu.

16. Nedēļas laikā pēc nepieciešamo dokumentu saņemšanas no Valsts civildienesta pārvaldes attiecīgās civiliestādes vadītājs vai augstāka civiliestāde pieņem lēmumu par pretendenta iecelšanu amatā, izvēloties pretendentu, kurš pieteicies konkursa kārtībā un nokārtojis ierēdņa kandidāta kvalifikācijas eksāmenu, vai pretendentu, kurš atbilst šīs instrukcijas 3.punktā minētajiem nosacījumiem.

17. Nedēļas laikā pēc pretendentu konkursa noslēguma un atbilstīgā pretendenta iecelšanas amatā civiliestāde par to paziņo Valsts civildienesta pārvaldei, kas šīs ziņas katru mēnesi apkopo un publicē oficiālā preses izdevuma "Latvijas Vēstnesis" nākamā mēneša pirmās ceturtdienas numurā vai, ja šajā dienā minētais preses izdevums neiznāk, tā nākamajā numurā.

Noslēguma jautājumi

18. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 1995.gada 20.jūnija instrukciju nr.16 "Instrukcija par valsts civildienesta ierēdņu amatu pretendentu konkursa izsludināšanu, sagatavošanu un rezultātu paziņošanu" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 99.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

06.03.1996