Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Pie Ekonomikas ministrijas speciālo atļauju izsniegšanas komisijas lēmuma

1996. gada 18. janvārī

Kārtība, kādā sniedzama informācija par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū

Apstiprināta ar Ekonomikas ministrijas Komisijas speciālo atļauju (licenču)
izsniegšanai starpniecības darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem
Latvijas Republikā 1996.gada 18. janvāra lēmumu

Šī kārtība noteikta saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 15.augusta noteikumiem nr.253 "Noteikumi par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem"

1. Informācijas devēji

Informāciju sniedz visi starpniecības uzņēmumi (statūtsabiedrības), kas darbojas privatizācijas sertifikātu tirgū.

2. Informācijas saņēmējs

Latvijas attīstības aģentūras Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centrs (turpmāk tekstā - "Informatīvā nodrošinājuma centrs", Pērses ielā 2, Rīgā, LV-1442, abonentu telegrāfs 161773 PSINC LV, telefons 7283429 vai 7281590, fakss 7224825).

3. Informācijas saturs

3.1. Informācijā iekļaujamas pievienotajā "Pārskatā par darījumiem privatizācijas sertifikātu organizētajā tirgū" un "Pārskatā par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū" prasītās ziņas par vienas dienas darījumiem, kā arī starpniecības uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) noslēgto, izpildīto un neizpildīto darījumu apjoms sertifikātu tirgū no darbības sākuma. Nav pieļaujama informācijas par vairāku dienu darījumiem apvienošana vienā pārskatā.

3.2. "Pārskatā par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū" jāsniedz ziņas tikai par tādiem noslēgtajiem sertifikātu pirkuma līgumiem (arī "cerību" līgumiem), kuros fiksēta cena un apjoms, neatkarīgi no tā, vai līgumi slēgti uz starpniecības uzņēmuma vai klienta rēķina, vai klienta uzdevumā, bet nav jāsniedz ziņas par tādiem sadarbības, pilnvarojuma un citādiem līgumiem, kuri paredz tikai sertifikātu pirkuma līgumu slēgšanu klienta uzdevumā un nopirkto sertifikātu ieskaitīšanu klienta vai tā norādītās personas kontā.

3.3. Par "izpildītu" uzskatāms tāds pirkuma vai starpniecības darījums, par kuru līguma slēdzēji ir savstarpēji norēķinājušies.

Par "neizpildītu" uzskatāms tāds pirkuma vai starpniecības darījums, atbilstoši kuram nav veikti visi naudas un/vai sertifikātu pārskaitījumi uz pircēja, pārdevēja, klienta vai tā norādītās personas kontu, vai nav izpildītas citas līgumā noteiktās saistības. Neizpildīto darījumu apjomam sertifikātos jāatbilst kopējam sertifikātu skaitam, kuri atbilstoši noslēgtajiem līgumiem starpniecības uzņēmumam vēl ir jāpārskaita uz pircēju (klientu) kontiem. Neizpildīto darījumu apjoms latos uzrādāms vienīgi par tādām atlikušajām saistībām, kuru izpildē nav nepieciešama sertifikātu pārskaitīšana uz pircēja (klienta) kontiem, un tam jāatbilst kopējai starpniecības uzņēmuma attiecīgo parādu summai darījumu partneriem sertifikātu tirgū.

3.4. "Pārskatā par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū" (veidlapa D) iekļaujama informācija par visiem darījumiem, ko slēdzis starpniecības uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) biržās, izsolēs un neorganizētajā tirgū. Sniedzami visi pārskatā prasītie rādītāji, arī tie kuru vērtība ir 0 (nulle).

3.5. "Pārskatā par darījumiem privatizācijas sertifikātu organizētajā tirgū" (veidlapa A) prasītās ziņas sniedz tikai sertifikātu izsoles rīkotāji un biržas.

4. Informācijas iesniegšanas termiņi

Informācija sniedzama no plkst. 15.00 līdz 17.00 tai pašā dienā, kad veikti darījumi, vai nākošajā dienā no plkst. 8.30 līdz 12.00. Ja, pārkāpjot noteikumus, informācija nav sniegta savlaicīgi, pārskata devēja pienākums ir nekavējoties sagatavot pārskatus par katru darījumu dienu un nogādāt tos Informatīvā nodrošinājuma centrā - neatkarīgi no nokavējuma ilguma.

5. Informācijas nogādes veidi

5.1. Abonentu telegrāfs (teletaips).

5.2. Pasta telegrāfs - izmantojams gadījumos, kad uzņēmumam abonentu telegrāfs nav pieejams. Telegramma adresējama abonentu telegrāfam - RĪGA 161773 PSINC LV.

5.3. Kurjers. Dokumenti ievietojami speciālā urnā ēkas Pērses ielā 2 vestibilā.

5.4. Citi datu pārraides līdzekļi, kuru lietošana saskaņojama ar informācijas saņēmēju.

6. Informācijas izmantošana

6.1. Informatīvā nodrošinājuma centra pienākums ir periodiski sniegt masu informācijas līdzekļiem licencēšanas komisijas akceptētā satura pārskatus par darījumiem sertifikātu tirgū, t.sk., ik dienas (darbdienās) - kopsavilkuma un vidējos rādītājus par attiecīgās dienas darījumiem, pirkšanu no fiziskām personām un pārdošanu citām personām.

6.2. Reizi nedēļā Informatīvā nodrošinājuma centram jāsniedz licencēšanas komisijai tās prasītie pārskati par darījumiem un ziņojumi par pretenzijām pret uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sniegto informāciju.

6.3. Atsevišķa uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) sniegtā informācija nevar tikt nodota masu informācijas līdzekļiem vai citādi izpausta bez informācijas devēja piekrišanas, ja vien šādu informāciju nepieprasa licencēšanas komisija.

7. Atbildība par informācijas nesniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu

Pamatojoties uz Informatīvā nodrošinājuma centra ziņojumiem, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbības pārbaudes rezultātiem vai citiem ziņu avotiem, kas liecina par nepilnīgas vai nepatiesas informācijas sniegšanas faktu, licencēšanas komisija var informācijas devēja licences darbību apturēt uz laiku vai licenci anulēt.

8. Šī informācijas sniegšanas kārtība stājas spēkā ar 1996.gada 1. februāri,

vienlaicīgi tiek atcelta 1995.gada 13.aprīlī noteiktā "Kārtība, kādā sniedzama informācija par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū".

Licencēšanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks A.Bernāns

Informatīvā nodrošinājuma centra vadītāja vietnieks A.Aizkalns

Rīgā 1996.gada 18.janvārī

01.02.1996