Ministru kabineta noteikumi Nr. 565
Rīgā 2025. gada 23. septembrī (prot. Nr. 39 26. §)
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites
uzraudzības likuma 4. panta ceturto daļu un
13. panta trešās daļas 3. punktu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 3. novembra noteikumos Nr. 624 "Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 218. nr.; 2017, 133. nr.) šādus grozījumus:
1.1. papildināt ar 5.6. apakšpunktu šādā redakcijā:
"5.6. pārtikas piedevas, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un
Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1333/2008 par
pārtikas piedevām.";
1.2. svītrot 6.4. apakšpunktu;
1.3. izteikt 10. punktu šādā redakcijā:
"10. Lai iegūtu 1000 gramu gatava ievārījuma, izmanto ne mazāk kā
350 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto izejvielu
maisījuma, izņemot:
10.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae
rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus, cidonijas
(Cydonia oblonga L.) vai krūmcidonijas (Chaenomeles
japonica) (turpmāk - cidonijas), kuru ievārījuma iegūšanai
izmanto ne mazāk kā 250 gramu minēto izejvielu;
10.2. ingveru, kura ievārījuma iegūšanai izmanto ne mazāk kā 150
gramu minēto izejvielu;
10.3. kešjukoka augļus, kuru ievārījuma iegūšanai izmanto ne
mazāk kā 160 gramu minēto izejvielu;
10.4. pasifloras augļus, kuru ievārījuma iegūšanai izmanto ne
mazāk kā 60 gramu minēto izejvielu.";
1.4. papildināt ar 10.1 punktu šādā
redakcijā:
"10.1 Lai iegūtu 1000 gramu gatava džema, izmanto ne
mazāk kā 450 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto
izejvielu maisījuma, izņemot:
10.11. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus
(Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai
cidonijas, kuru džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 350 gramu
minēto izejvielu;
10.12. ingveru, kura džema iegūšanai izmanto ne mazāk
kā 180 gramu minēto izejvielu;
10.13. kešjukoka augļus, kuru džema iegūšanai izmanto
ne mazāk kā 230 gramu minēto izejvielu;
10.14. pasifloras augļus, kuru džema iegūšanai izmanto
ne mazāk kā 80 gramu minēto izejvielu.";
1.5. izteikt 11. punktu šādā redakcijā:
"11. Džema un ievārījuma ražošanā papildus šo noteikumu 5. punktā
minētajām sastāvdaļām atļauts lietot:
11.1. augļu sulu, tostarp koncentrētu augļu sulu;
11.2. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu
ražo no cita veida augļiem;
11.3. sarkano augļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja džemu ražo
no mežrožu augļiem, zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām
jāņogām, plūmēm vai rabarberiem;
11.4. sarkano biešu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu
ražo no zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām vai
plūmēm;
11.5. citrusaugļu mizu;
11.6. pelargoniju (Pelargonium odoratissimum) lapas, ja
produktu ražo no cidoniju augļiem.";
1.6. izteikt 16. punktu šādā redakcijā:
"16. Lai iegūtu 1000 gramu gatava augstākā labuma džema, izmanto
ne mazāk kā 500 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma,
izņemot:
16.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae
rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru
augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 450 gramu
nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.2. ingveru, kura augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne
mazāk kā 280 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.3. kešjukoka augļus, kuru augstākā labuma džema iegūšanai
izmanto ne mazāk kā 290 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.4. pasifloras augļus, kuru augstākā labuma džema iegūšanai
izmanto ne mazāk kā 100 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma.";
1.7. izteikt 17.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"17.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu
ražo no cita veida augļiem;";
1.8. izteikt 17.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"17.2. sarkano augļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja augstākā
labuma džemu ražo no mežrožu augļiem, zemenēm, avenēm, ērkšķogām,
sarkanajām jāņogām, plūmēm vai rabarberiem;";
1.9. izteikt 19. punktu šādā redakcijā:
"19. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas želejas, izmanto ne mazāk kā
450 gramu augļu sulas, ūdeni saturoša izvilkuma vai abu minēto
izejvielu maisījuma, izņemot:
19.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae
rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru
želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 350 gramu minēto
izejvielu;
19.2. ingveru, kura želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 180
gramu minēto izejvielu;
19.3. kešjukoka augļus, kuru želejas iegūšanai izmanto ne mazāk
kā 230 gramu minēto izejvielu;
19.4. pasifloras augļus, kuru želejas iegūšanai izmanto ne mazāk
kā 80 gramu minēto izejvielu.";
1.10. izteikt 21.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"21.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu
ražo no cita veida augļiem;";
1.11. izteikt 21.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"21.2. sarkano biešu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja želeju
ražo no zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām vai
plūmēm;";
1.12. izteikt 24. punktu šādā redakcijā:
"24. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas augstākā labuma želejas,
izmanto ne mazāk kā 500 gramu augļu sulas, ūdeni saturoša
izvilkuma vai abu minēto izejvielu maisījuma, izņemot:
24.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae
rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru
augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 450 gramu
minēto izejvielu;
24.2. ingveru, kura augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne
mazāk kā 280 gramu minēto izejvielu;
24.3. kešjukoka augļus, kuru augstākā labuma želejas iegūšanai
izmanto ne mazāk kā 290 gramu minēto izejvielu;
24.4. pasifloras augļus, kuru augstākā labuma želejas iegūšanai
izmanto ne mazāk kā 100 gramu minēto izejvielu.";
1.13. izteikt 26.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"26.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu
ražo no cita veida augļiem;";
1.14. izteikt 27. punktu šādā redakcijā:
"27. Citrusaugļu marmelāde ir līdz želejveida konsistencei
sagatavots maisījums, kas sastāv no ūdens, cukura un vienas vai
vairākām citrusaugļu izejvielām - mīkstuma, biezeņa un sulas,
ūdeni saturošiem izvilkumiem un mizas.";
1.15. izteikt 28. punktu šādā redakcijā:
"28. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas citrusaugļu marmelādes,
izmanto ne mazāk kā 200 gramu citrusaugļu, no kuriem vismaz 75
grami ir iegūti no endokarpa - augļapvalka iekšējā slāņa.";
1.16. izteikt 29. punktu šādā redakcijā:
"29. Citrusaugļu marmelādes un želejas marmelādes ražošanā
papildus šo noteikumu 5. punktā minētajām sastāvdaļām atļauts
lietot citrusaugļu ēteriskās eļļas.";
1.17. izteikt 32. punktu šādā redakcijā:
"32. Ja augļi ir sajaukti kopā, to minimālo daudzumu, kas
norādīts šo noteikumu 10., 10.1, 16., 19., 24., 28. un
31. punktā, proporcionāli samazina.";
1.18. izteikt 33. punktu šādā redakcijā:
"33. Šķīstošās sausnas saturs šo noteikumu 2.1., 2.2.,
2.4., 2.5., 2.6. un 2.7. apakšpunktā minētajos produktos
ir vismaz 60 procentu atbilstoši refraktometra rādījumiem.
Minētais nosacījums neattiecas uz produktiem, kas atbilst Eiropas
Parlamenta un Padomes 2006. gada 20. decembra Regulai (EK) Nr.
1924/2006 par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas
produktiem attiecībā uz samazinātu cukura saturu, un produktiem,
kuros cukurs ir daļēji vai pilnībā aizstāts ar
saldinātājiem.";
1.19. papildināt ar 35.1 punktu šādā
redakcijā:
"35.1 Produkta nosaukumu "džems" atļauts aizstāt ar
produkta nosaukumu "marmelāde", bet ne džemam, kas ražots no
citrusaugļiem.";
1.20. papildināt ar 35.2 punktu šādā
redakcijā:
"35.2 Produkta nosaukumu "augstākā labuma džems"
atļauts aizstāt ar produkta nosaukumu "augstākā labuma
marmelāde", bet ne augstākā labuma džemam, kas ražots no
citrusaugļiem.";
1.21. papildināt ar 35.3 punktu šādā
redakcijā:
"35.3 Produkta nosaukumā "citrusaugļu marmelāde" vārdu
"citrusaugļu" var aizstāt ar produkta ražošanā izmantotā
citrusaugļa nosaukumu.";
1.22. izteikt 37. punktu šādā redakcijā:
"37. Produkta nosaukumu "želejas marmelāde" var lietot, ja
citrusaugļu marmelāde nesatur nevienu citu nešķīstošu vielu kā
vien nedaudz smalki sagrieztas citrusaugļu mizas.";
1.23. svītrot 39. punktu;
1.24. svītrot 40. punktu;
1.25. svītrot 41. punktu;
1.26. papildināt ar 45. punktu šādā redakcijā:
"45. Produktus, kas laisti tirgū vai marķēti līdz 2026. gada 13.
jūnijam, atļauts tirgot līdz to pilnīgai realizācijai.";
1.27. izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības
direktīvām šādā redakcijā:
"Informatīva
atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Padomes 2001. gada 20. decembra Direktīvas 2001/113/EK, kas
attiecas uz cilvēka uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un
marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2024. gada 14. maija Direktīvas
(ES) 2024/1438, ar ko groza Padomes Direktīvu 2001/111/EK, kas
attiecas uz medu, Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz
pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem,
Padomes Direktīvu 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēku uzturam
paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu
kastaņu biezeni, un Padomes Direktīvu 2001/114/EK, kas attiecas
uz dažu veidu daļēji vai pilnīgi dehidrētu konservētu pienu, kurš
paredzēts lietošanai pārtikā."
2. Noteikumi stājas spēkā 2026. gada 14. jūnijā.
Ministru prezidente E. Siliņa
Zemkopības ministrs A. Krauze