Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Ministru kabineta noteikumi Nr. 565

Rīgā 2025. gada 23. septembrī (prot. Nr. 39 26. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 3. novembra noteikumos Nr. 624 "Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites
uzraudzības likuma 4. panta ceturto daļu un
13. panta trešās daļas 3. punktu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 3. novembra noteikumos Nr. 624 "Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 218. nr.; 2017, 133. nr.) šādus grozījumus:

1.1. papildināt ar 5.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.6. pārtikas piedevas, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām.";

1.2. svītrot 6.4. apakšpunktu;

1.3. izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Lai iegūtu 1000 gramu gatava ievārījuma, izmanto ne mazāk kā 350 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto izejvielu maisījuma, izņemot:
10.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus, cidonijas (Cydonia oblonga L.) vai krūmcidonijas (Chaenomeles japonica) (turpmāk - cidonijas), kuru ievārījuma iegūšanai izmanto ne mazāk kā 250 gramu minēto izejvielu;
10.2. ingveru, kura ievārījuma iegūšanai izmanto ne mazāk kā 150 gramu minēto izejvielu;
10.3. kešjukoka augļus, kuru ievārījuma iegūšanai izmanto ne mazāk kā 160 gramu minēto izejvielu;
10.4. pasifloras augļus, kuru ievārījuma iegūšanai izmanto ne mazāk kā 60 gramu minēto izejvielu.";

1.4. papildināt ar 10.1 punktu šādā redakcijā:

"10.1 Lai iegūtu 1000 gramu gatava džema, izmanto ne mazāk kā 450 gramu augļu mīkstuma, biezeņa vai abu minēto izejvielu maisījuma, izņemot:
10.11. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 350 gramu minēto izejvielu;
10.12. ingveru, kura džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 180 gramu minēto izejvielu;
10.13. kešjukoka augļus, kuru džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 230 gramu minēto izejvielu;
10.14. pasifloras augļus, kuru džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 80 gramu minēto izejvielu.";

1.5. izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Džema un ievārījuma ražošanā papildus šo noteikumu 5. punktā minētajām sastāvdaļām atļauts lietot:
11.1. augļu sulu, tostarp koncentrētu augļu sulu;
11.2. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu ražo no cita veida augļiem;
11.3. sarkano augļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja džemu ražo no mežrožu augļiem, zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām, plūmēm vai rabarberiem;
11.4. sarkano biešu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu ražo no zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām vai plūmēm;
11.5. citrusaugļu mizu;
11.6. pelargoniju (Pelargonium odoratissimum) lapas, ja produktu ražo no cidoniju augļiem.";

1.6. izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Lai iegūtu 1000 gramu gatava augstākā labuma džema, izmanto ne mazāk kā 500 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma, izņemot:
16.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 450 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.2. ingveru, kura augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 280 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.3. kešjukoka augļus, kuru augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 290 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma;
16.4. pasifloras augļus, kuru augstākā labuma džema iegūšanai izmanto ne mazāk kā 100 gramu nekoncentrēta augļu mīkstuma.";

1.7. izteikt 17.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu ražo no cita veida augļiem;";

1.8. izteikt 17.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.2. sarkano augļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja augstākā labuma džemu ražo no mežrožu augļiem, zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām, plūmēm vai rabarberiem;";

1.9. izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas želejas, izmanto ne mazāk kā 450 gramu augļu sulas, ūdeni saturoša izvilkuma vai abu minēto izejvielu maisījuma, izņemot:
19.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 350 gramu minēto izejvielu;
19.2. ingveru, kura želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 180 gramu minēto izejvielu;
19.3. kešjukoka augļus, kuru želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 230 gramu minēto izejvielu;
19.4. pasifloras augļus, kuru želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 80 gramu minēto izejvielu.";

1.10. izteikt 21.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu ražo no cita veida augļiem;";

1.11. izteikt 21.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.2. sarkano biešu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja želeju ražo no zemenēm, avenēm, ērkšķogām, sarkanajām jāņogām vai plūmēm;";

1.12. izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas augstākā labuma želejas, izmanto ne mazāk kā 500 gramu augļu sulas, ūdeni saturoša izvilkuma vai abu minēto izejvielu maisījuma, izņemot:
24.1. sarkanās jāņogas, pīlādžogas, smiltsērkšķus (Hippophae rhamnoides L.), upenes, mežrožu augļus vai cidonijas, kuru augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 450 gramu minēto izejvielu;
24.2. ingveru, kura augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 280 gramu minēto izejvielu;
24.3. kešjukoka augļus, kuru augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 290 gramu minēto izejvielu;
24.4. pasifloras augļus, kuru augstākā labuma želejas iegūšanai izmanto ne mazāk kā 100 gramu minēto izejvielu.";

1.13. izteikt 26.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"26.1. citrusaugļu sulu, tostarp koncentrētu sulu, ja produktu ražo no cita veida augļiem;";

1.14. izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Citrusaugļu marmelāde ir līdz želejveida konsistencei sagatavots maisījums, kas sastāv no ūdens, cukura un vienas vai vairākām citrusaugļu izejvielām - mīkstuma, biezeņa un sulas, ūdeni saturošiem izvilkumiem un mizas.";

1.15. izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Lai iegūtu 1000 gramu gatavas citrusaugļu marmelādes, izmanto ne mazāk kā 200 gramu citrusaugļu, no kuriem vismaz 75 grami ir iegūti no endokarpa - augļapvalka iekšējā slāņa.";

1.16. izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Citrusaugļu marmelādes un želejas marmelādes ražošanā papildus šo noteikumu 5. punktā minētajām sastāvdaļām atļauts lietot citrusaugļu ēteriskās eļļas.";

1.17. izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Ja augļi ir sajaukti kopā, to minimālo daudzumu, kas norādīts šo noteikumu 10., 10.1, 16., 19., 24., 28. un 31. punktā, proporcionāli samazina.";

1.18. izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Šķīstošās sausnas saturs šo noteikumu 2.1., 2.2.​​​​, 2.4.,​​​​ 2.5.​​​​​, 2.6. un 2.7. apakšpunktā minētajos produktos ir vismaz 60 procentu atbilstoši refraktometra rādījumiem. Minētais nosacījums neattiecas uz produktiem, kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2006. gada 20. decembra Regulai (EK) Nr. 1924/2006 par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem attiecībā uz samazinātu cukura saturu, un produktiem, kuros cukurs ir daļēji vai pilnībā aizstāts ar saldinātājiem.";

1.19. papildināt ar 35.1 punktu šādā redakcijā:

"35.1 Produkta nosaukumu "džems" atļauts aizstāt ar produkta nosaukumu "marmelāde", bet ne džemam, kas ražots no citrusaugļiem.";

1.20. papildināt ar 35.2 punktu šādā redakcijā:

"35.2 Produkta nosaukumu "augstākā labuma džems" atļauts aizstāt ar produkta nosaukumu "augstākā labuma marmelāde", bet ne augstākā labuma džemam, kas ražots no citrusaugļiem.";

1.21. papildināt ar 35.3 punktu šādā redakcijā:

"35.3 Produkta nosaukumā "citrusaugļu marmelāde" vārdu "citrusaugļu" var aizstāt ar produkta ražošanā izmantotā citrusaugļa nosaukumu.";

1.22. izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Produkta nosaukumu "želejas marmelāde" var lietot, ja citrusaugļu marmelāde nesatur nevienu citu nešķīstošu vielu kā vien nedaudz smalki sagrieztas citrusaugļu mizas.";

1.23. svītrot 39. punktu;

1.24. svītrot 40. punktu;

1.25. svītrot 41. punktu;

1.26. papildināt ar 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Produktus, kas laisti tirgū vai marķēti līdz 2026. gada 13. jūnijam, atļauts tirgot līdz to pilnīgai realizācijai.";

1.27. izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Padomes 2001. gada 20. decembra Direktīvas 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēka uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2024. gada 14. maija Direktīvas (ES) 2024/1438, ar ko groza Padomes Direktīvu 2001/111/EK, kas attiecas uz medu, Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem, Padomes Direktīvu 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēku uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni, un Padomes Direktīvu 2001/114/EK, kas attiecas uz dažu veidu daļēji vai pilnīgi dehidrētu konservētu pienu, kurš paredzēts lietošanai pārtikā."

2. Noteikumi stājas spēkā 2026. gada 14. jūnijā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Zemkopības ministrs A. Krauze

14.06.2026