Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Jūrmalas domes saistošie noteikumi Nr. 48

Jūrmalā 2024. gada 24. oktobrī (prot. Nr. 14, 37. p.)

Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 38 "Par līdzfinansēšanas kārtību konkursā "Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā""

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu, 44. pantu

Izdarīt Jūrmalas domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 38 "Par līdzfinansēšanas kārtību konkursā "Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā"" šādus grozījumus:

1. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Piedalīties Konkursā un pretendēt uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) līdzfinansējuma saņemšanu var jebkura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta nevalstiska organizācija, komersants, pašvaldības (izņemot Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības) iestāde un valsts iestāde vai institūcija (turpmāk - projekta iesniedzējs).".

2. Izteikt 11.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3. projekta tāme (Noteikumu 2.1., 2.2. apakšpunktam atbilstošiem projektiem izmantojams 3. pielikums, Noteikumu 2.3. apakšpunktam atbilstošiem projektiem - 4. pielikums) MS Excel formātā, kurā jānorāda visi projekta īstenošanai nepieciešamie finanšu līdzekļi (t.sk. visas nodevas, nodokļi, autortiesību samaksa u.c. maksājumi), esošais un plānotais projekta iesniedzēja un/vai citu projekta līdzfinansētāju līdzfinansējums un tā izlietojuma prognoze, prognozētie ieņēmumi (norādot ieejas biļešu cenas, dalības maksas), kur prognoze balstīta projekta iesniedzēja darbības pieredzē, atsevišķi norādot Konkursā pieprasīto pašvaldības līdzfinansējumu un tā sadalījumu pa pozīcijām. Izmaksās iekļauj tikai tādas pozīcijas, kuru apmaksa nav veikta līdz projektu Konkursa rezultātu apstiprināšanai. Tāmē neiekļauj tādas izmaksas, kurās nav norādīts konkrēts izdevumu veids (piemēram, "Citi izdevumi", "Neparedzētie izdevumi" u.tml.);".

3. Izteikt 11.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.7. de minimis atbalsta pretendents Projekta pieteikumā norāda de minimis atbalsta uzskaites sistēmā sagatavotās veidlapas identifikācijas numuru vai iesniedz tās izdruku (pdf formātā), atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumiem Nr. 715 "De minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtība";".

4. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Ar Vērtēšanas komisijas lēmumu noraidīti tiek Projektu pieteikumi, kuri neatbilst vismaz vienam no vērtēšanas administratīvajiem kritērijiem, kādā no kvalitatīvajiem kritērijiem visu komisijas locekļu kopvērtējumā saņem 0 punktus vai kopvērtējums ir mazāks par 0,5. Komisija nepiešķir finansējumu projektiem, kuru kopvērtējuma punktu skaits ir mazāks par pieci, ja projekts tiek vērtēts ņemot vērā 2.1.-2.5. kvalitātes kritērijus un projektiem, kuru kopējais punktu skaits ir mazāks par četri, ja projekts tiek vērtēts ņemot vērā 2.1.-2.4. kvalitātes kritērijus. Par pieņemto lēmumu noraidīt Projekta pieteikumu iesniedzējs tiek informēts 10 darba dienu laikā pēc minētā lēmuma pieņemšanas, nosūtot informāciju uz Projekta pieteikumā norādīto e-pasta adresi Par pieņemto lēmumu noraidīt Projekta pieteikumu iesniedzējs tiek informēts 10 darba dienu laikā pēc minētā lēmuma pieņemšanas, nosūtot informāciju uz Projekta pieteikumā norādīto e-pasta adresi.".

5. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Pašvaldības līdzfinansējuma izlietojumam neatbalstāmās izmaksas ir:

38.1. finansējums projekta ietvaros, kas veido aktivitāšu dubulto finansēšanu;

38.2. ja projekta iesniedzējs ir Pievienotās vērtības nodokļa reģistrā reģistrēta persona, tad pievienotās vērtības nodoklis ir neatbalstāmas izmaksas. Šādā gadījumā pievienotās vērtības nodokli ir jāfinansē pašam projekta iesniedzējam no saviem finanšu līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta.".

6. Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Pašvaldības līdzfinansējums projektam tiek piešķirts kā de minimis atbalsts saskaņā ar Komisijas 2023. gada 13. decembra Regulai (ES) Nr. 2023/2831 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (turpmāk - Komisijas regula Nr. 2023/2831) un Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumiem Nr. 715 "De minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtība.".

7. Izteikt VIII nodaļu šādā redakcijā:

"VIII. DE MINIMIS atbalsta nosacījumi projektu iesniedzējiem, kas pretendē uz līdzfinansējuma saņemšanu

65. Projekta iesniedzējam, kas ir saimnieciskās darbības veicējs un, kura projekts saņem pašvaldības līdzfinansējumu, tiek piešķirts līdzfinansējums kā de minimis atbalsts, ievērojot Komisijas regulas Nr. 2023/2831 nosacījumus.

66. Pašvaldība veic atbalsta pretendenta izvērtēšanu atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2023/2831 nosacījumiem uz atbalsta piešķiršanas brīdi.

67. Projekta iesniedzējam, kas ir saimnieciskās darbības veicējs un, kura projekts saņem pašvaldības līdzfinansējumu tiek piešķirtas likumīgās tiesības saņemt de minimis atbalstu kā līdzfinansējumu projekta īstenošanai no līguma par līdzfinansējuma piešķiršanu parakstīšanas brīža.

68. Piešķirot de minimis atbalstu tiek pārbaudīts, vai plānotais de minimis atbalsts kopā ar iepriekšējos trīs gados, skaitot no atbalsta piešķiršanas dienas, piešķirto de minimis atbalstu viena vienota uzņēmuma līmenī nepārsniedz Komisijas regulas Nr. 2023/2831 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru. Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst Komisijas regulas Nr. 2023/2831 2. panta 2. punktā noteiktajam.

69. De minimis atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831 piešķir, ievērojot Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 1. punktā minētos nozaru un darbību ierobežojumus. Ja atbalsta pretendents vienlaikus darbojas vienā vai vairākās Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 1. punkta a), b), c) un d) apakšpunktā minētajās nozarēs, atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja atbalsta pretendents nodrošina šo nozaru darbību vai uzskaites nodalīšanu, lai saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 2. punktu darbības izslēgtajās nozarēs negūst labumu no de minimis atbalsta, ko piešķir saskaņā ar Noteikumiem.

70. Šo Noteikumu ietvaros piešķirto de minimis atbalstu drīkst kumulēt ar citu de minimis atbalstu, tai skaitā attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, līdz Komisijas regulas Nr. 2023/2831 3. panta 2. punktā noteiktajam attiecīgajam robežlielumam, kā arī drīkst kumulēt ar citu komercdarbības atbalstu, tai skaitā attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, ja netiek pārsniegta attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte vai atbalsta summa, kāda noteikta komercdarbības atbalsta programmā, ad-hoc lēmumā vai Eiropas Komisijas lēmumā. De minimis atbalstu ar citu de minimis atbalstu par vienām un tām pašām izmaksām var apvienot, ja pēc atbalstu apvienošanas atbalsta vienībai vai izmaksu pozīcijai attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte nepārsniedz 100 %.

71. Ja par vienām un tām pašām projekta attiecināmajām izmaksām tiek piešķirts atbalsts vairāku komercdarbības atbalsta programmu ietvaros, atbalsta saņēmējs iesniedz informāciju par plānoto un piešķirto atbalstu, tai skaitā par tām pašām attiecināmajām izmaksām, norādot atbalsta piešķiršanas datumu (tai skaitā plānoto atbalsta piešķiršanas datumu), atbalsta intensitāti, atbalsta sniedzēju, atbalsta pasākumu vai investīciju un plānoto vai piešķirto atbalsta summu.

72. Pašvaldība uzglabā visus ar de minimis atbalsta piešķiršanu saistītos datus 10 (desmit) gadus, sākot no dienas, kurā saskaņā ar šajos Noteikumos noteikto piešķirts pēdējais de minimis atbalsts atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2023/2831 6. panta 3. un 7. punktam.

73. De minimis atbalsta saņēmējs uzglabā visus ar de minimis atbalsta piešķiršanu saistītos datus 10 (desmit) gadus no de minimis atbalsta piešķiršanas dienas atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2023/2831 6. panta 3. un 7. punktam.

73.1 De minimis atbalsta piešķiršana un uzskaite tiek veikta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību. Atbalsta pretendents atbalsta pieteikumam pievieno de minimis atbalsta uzskaites sistēmā (turpmāk - Sistēma) sagatavotās veidlapas par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta uzskaitei un piešķiršanai izdruku vai atbalsta pieteikumā norāda Sistēmā aizpildītās veidlapas identifikācijas numuru.

73.2 Ja tiek pārkāpti Komisijas regulas Nr. 2023/2831 nosacījumi, de minimis atbalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt Pašvaldībai šo Noteikumu ietvaros saņemto nelikumīgo de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.

73.3 De minimis atbalstu šo Noteikumu ietvaros piešķir līdz 2031. gada 30. jūnijam."

8. Izteikt Noteikumu 6. pielikuma tabulas 2.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

2.5.* Projektā provizoriski plānotais zāles aizpildījums 2 - 80 % - 100 % zāles aizpildījums.

1 - 56 % - 79 % zāles aizpildījums.

0 - līdz 55 % zāles aizpildījums.

* Tiek vērtēti projekti, kas notiek ar izvērtējumu par zāles aizpildījumu un biļešu pārdošanu.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas domes 2024. gada 24. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 48 "Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 38 "Saistošie noteikumi par līdzfinansēšanas kārtību konkursā "Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā"""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir veikt tehniskus precizējumus, kas ir saistīti ar grozījumiem Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumos Nr. 715 "De minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtība", kā arī lai ievērotu Eiropas Komisijas 2023. gada 13. decembra Regulas (ES) Nr. 2023/2831 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālā ietekme uz budžetu - profesionālās mākslas pieejamības projekti tiek līdzfinansēti no Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Kultūras nodaļas budžeta konkursa "Profesionālās mākslas pieejamība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā" līdzfinansēšanai paredzētajiem līdzekļiem kārtējā pašvaldības budžeta gadā;

2.2. saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme - līdzfinansējot profesionālās mākslas pieejamību Jūrmalas valstspilsētā tiek nodrošināts daudzveidīgs un kvalitatīvs kultūras piedāvājums jūrmalniekiem, veicinot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un labsajūtu;

3.2. ietekme uz vidi - līdzfinansējot profesionālās mākslas pieejamību Jūrmalas valstspilsētā tiek sekmēta kvalitatīva pilsētvides veidošana;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - sekmē kultūras un radošo industrijas segmenta attīstību;

3.5. ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu grozījumu piemērošanā privātpersona var vērsties - Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Kultūras nodaļā;

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas ir paredzētas pašvaldības budžetā. Jaunas administratīvās izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošo noteikumu grozījumi - nodrošināt pašvaldības autonomo funkciju - sekmēt profesionālās mākslas pieejamību;

5.2. pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu grozījumu īstenošanā - paredzams, ka šo noteikumu grozījumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē ir iesaistīta Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Kultūras nodaļa, kas kontrolēs to izpildi atbilstoši Jūrmalas domes 2022. gada 5. maija nolikuma Nr. 36 "Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Kultūras nodaļas nolikums" 5.3. apakšpunktam - plānot un organizēt Jūrmalas valstspilsētas, valsts un starptautiskās nozīmes festivālus, konkursus, konferences, izstādes, kā arī citus pasākumus/projektus esošajās jomās;

6.2. Izpildes nodrošināšanai nepieciešamie resursi un to pamatotība - papildu resursi izpildes nodrošināšanas nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošo noteikumu grozījumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai;

7.2. samērīguma tests:

7.2.1. vai pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai - pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai;

7.2.2. vai nav saudzējošāku līdzekļu leģitīmā mērķa sasniegšanai - nav attiecināms;

7.2.3. vai pašvaldības rīcība ir atbilstoša - pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Sabiedrības viedokļa noskaidrošana tika veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam. Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 20. septembra līdz 4. oktobrim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jurmala.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, nodrošinot ikvienam interesentam iesniegt savus priekšlikumus vai iebildumus. Minētajā periodā par saistošo noteikumu projektu netika saņemti viedokļi.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

29.10.2024