Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 140

Valmierā 2024. gada 26. septembrī (prot. Nr. 13, 4. §)

Grozījumi Valmieras novada pašvaldības domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā"

Izdoti saskaņā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Valmieras novada pašvaldības domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā" šādus grozījumus:

1.1. izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Atbilstību šo noteikumu nosacījumiem izvērtē Valmieras novada pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) iestādes "Valmieras novada Centrālā pārvalde" struktūrvienības "Finanšu un ekonomikas nodaļas" (turpmāk - Finanšu un ekonomikas nodaļa) atbildīgais darbinieks."

1.2. izteikt 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Nodokļa maksātājam (nomniekam) par Pašvaldībai piederošu nekustamo īpašumu, kas tiek izmantots atbilstoši darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte" 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa "Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām" un 13.1.3. specifiskā atbalsta mērķa "Atveseļošanas pasākumi vides un reģionālās attīstības jomā" 13.1.3.3. pasākuma "Teritoriju revitalizācija uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās" ietvaros īstenojamiem projektiem Nr. 5.6.2.0/19/I/015 "Industriālo teritoriju attīstība Valmierā - 1. kārta" un Nr. 5.6.2.0/20/I/012 "Industriālo teritoriju attīstība Valmierā - 2. kārta" nosacījumiem - 90 % apmērā no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas."

1.3. izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Pašvaldība piešķir atvieglojumu, pamatojoties uz personas iesniegumu. Iesniegumu un nepieciešamos dokumentus var iesniegt personīgi Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienībā "Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs", vai elektroniski parakstītus nosūtot uz pašvaldības e-pasta adresi pasts@valmierasnovads.lv vai pašvaldības e-adresi, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu latvija.gov.lv."

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2024. gada 26. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 140 "Grozījumi Valmieras novada pašvaldības domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Skaidrojums 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Valmieras novada pašvaldības domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmieras novadā"" tiek grozīts saistošo noteikumu punkts, ar kuru paplašināts nodokļu atvieglojumu saņēmēju loks, paredzot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus arī nodokļa maksātājam (nomniekam) par Pašvaldībai piederošu nekustamo īpašumu, kas tiek izmantots atbilstoši darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte" 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa "Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām" un 13.1.3. specifiskā atbalsta mērķa "Atveseļošanas pasākumi vides un reģionālās attīstības jomā" 13.1.3.3. pasākuma "Teritoriju revitalizācija uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās" ietvaros īstenojamā projekta Nr. 5.6.2.0/20/I/012 "Industriālo teritoriju attīstība Valmierā - 2. kārta" nosacījumiem.

Sakarā ar pašvaldības administrācijas struktūras izmaiņām grozīts saistošo noteikumu 6. un 28. punkts, kā arī veiktas 28. punkta redakcionālas izmaiņas sakarā ar saziņas iespējām ar Pašvaldību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Ietekmi uz Pašvaldības budžetu šobrīd nav iespējams noteikt precīzi, bet secināms, ka budžeta ienākumi par nekustamā īpašuma nodokli varētu samazināties.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu īstenošanai ietekme uz uzņēmējdarbības vidi būs pozitīva, jo nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus varēs saņemt plašāks nodokļa maksātāju loks.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Neietekmē.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Neietekmē.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienības - Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs un Finanšu un ekonomikas nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu grozījumi nerada papildus izmaksas.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" - "Sabiedrības līdzdalība" - "Publiskās apspriešanas" - "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" laika periodā no 02.09.2024. līdz 16.09.2024. Par saistošo noteikumu projektu iedzīvotāju viedokļi netika saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

29.10.2024