Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 46

Siguldā 2024. gada 26. septembrī

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 15. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Siguldas novadā"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 26. septembra lēmumu (prot. Nr. 17, 12. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 2., 3. punktu,
Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440
"Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību,
un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 8., 9., 15.8. un 19.7. punktu,
Alkoholisko dzērienu aprites likuma 8. panta pirmo, trešo un ceturto daļu

1. Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 15. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Siguldas novadā" šādus grozījumus:

1.1. Izteikt 4. punkta šādā redakcijā:

"4. Pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskās vietās ielu tirdzniecība ir atļauta tikai pašvaldības noteiktajās zonās un ar pašvaldības izsniegtu atļauju."

1.2. Svītrot 10. punktu.

1.3. Papildināt ar 10.1 punktu izsakot to šādā redakcijā:

"10.1 Ja uz ielu tirdzniecības vietu pieteikušies vairāki tirdzniecības dalībnieki un par to netiek rīkota nomas tiesību izsole, pirmtiesības tirdzniecības vietu izmantošanā tiek piešķirtas tirdzniecības dalībniekam, kurš pārdod Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 7. punktā minētās preces. Ja tādas nav vai ir pieteikušies vairāki ar vienādu priekšrocību, tad priekšroku dod tam tirdzniecības dalībniekam, kas iesniedzis iesniegumu un tam pievienojamos dokumentus pirmais. Ja visas attiecīgās ielu tirdzniecības vietas ir aizņemtas, Siguldas novada pašvaldības izpilddirektors atsaka tirdzniecības dalībniekam izsniegt atļauju ielu tirdzniecībai.".

1.4. Izteikt 16.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.1. izsniedz personai Siguldas novada pašvaldības izpilddirektora parakstītu atļauju ielu tirdzniecībai;".

1.5. Svītrot 21. punktu.

1.6. Izteikt 30.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.1. izsniedz personai Siguldas novada pašvaldības izpilddirektora parakstītu atļauju ielu tirdzniecības organizēšanai;".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 26. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 46 "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2024. gada 15. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Ar Siguldas novada pašvaldības 2024. gada 15. februāra lēmumu apstiprināti Siguldas novada pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) domes saistošie noteikumi Nr. 6 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Siguldas novadā" (turpmāk - noteikumi). Noteikumi nosaka kārtību, kādā tirdzniecības dalībnieks vai tirdzniecības organizators saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirdzniecības vietas iekārtošanu pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskās vietās, tirdzniecības vietās realizējamo preču grupas; kārtību, kādā saskaņojama sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana ielu tirdzniecības jomā; tirdzniecības dalībnieka un tirdzniecības organizatora pienākumus kārtības nodrošināšanai; nosacījumus pašvaldības izsniegtās ielu tirdzniecības vai tirdzniecības organizatora atļaujas darbības apturēšanai uz laiku; gadījumus un nosacījumus, kad tirdzniecības organizators ir tiesīgs noteikt tirdzniecības dalībniekam maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu; alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības kārtību izbraukuma tirdzniecībā sabiedrisko pasākumu norises vietā un kārtību, kādā pašvaldībā saskaņojama alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnēs Siguldas novadā.

1.2. Siguldas novada pašvaldībā tiek veikta reorganizācija un tās ietvaros 2024. gada 25. jūlijā Siguldas novada pašvaldības dome pieņēma lēmumu Nr. 13; 58. § "Par Siguldas novada pašvaldības domes iestādes "Siguldas novada Attīstības aģentūra" likvidāciju", kur ar 2024. gada 1. oktobri nolemts likvidēt Siguldas novada pašvaldības domes iestādi "Siguldas novada Attīstības aģentūra". Rezultātā no saistošajiem noteikumiem tiek svītros 10. punkts.

1.3. Kā arī 2024. gada 25. jūlijā Siguldas novada pašvaldības dome pieņēma lēmumu Nr. 13; 57. §, "Par Siguldas novada pašvaldības domes izveidoto iestāžu reorganizāciju".

1.4. Rezultātā saistošajos noteikumos veikti grozījumi un noteikts, ka Siguldas novada administratīvajā teritorijā ielu tirdzniecības atļaujas izsniegs un parakstīs izpilddirektors.

1.5. Nomas tiesību izsole par atsevišķām tirdzniecības zonām Siguldas novada administratīvajā teritorijā tiek rīkotas, jo šajās zonās ir vislielākais tūristu pieplūdums, kas arī veicina tirgotājos interesi tieši par šīm zonām, jo tajās pastāv lielāka iespējamība gūt paaugstinātus ienākumus salīdzinājumā ar citām ielu tirdzniecības zonām. Šo apsvērumu dēļ, lai dotu iespēju visiem tirgotājiem pieteikties šīm zonām un visiem būtu vienādi nosacījumi iegūt šajās vietās tirdzniecības atļaujas, tiek rīkotas uz tām izsoles. Tādejādi veicinot godīgu komercpraksi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. saistošo noteikumu projektam nav būtiskas ietekmes uz 2025. gada pašvaldības budžetu un turpmākajiem budžeta gadiem.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme - nav ietekmes;

3.2. ietekme uz vidi - nav ietekmes; 

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav ietekmes; 

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav ietekmes; 

3.5. ietekme uz konkurenci - nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums attiecināms uz ielu tirdzniecību novada administratīvajā teritorijā.

4.2. noteikumos noteiktās atļaujas vai saskaņojumu izsniedz:

4.2.1. Siguldas novada pašvaldības būvvalde - saskaņo ielu tirdzniecības vietas izvietojumu un vizuālo kvalitāti;

4.2.2. Ielu tirdzniecības organizēšanu pašvaldības teritorijā izvērtē un saskaņo Publisku izklaides un svētku pasākumu iesniegumu izskatīšanas komisija;

4.2.3. Atļauju pašvaldības noteiktajās ielu tirdzniecības zonās, persona var saņemt klātienē, kādā no Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Klientu apkalpošanas pārvaldes klientu centriem, vai elektroniski, kuru paraksta Siguldas novada pašvaldības izpilddirektors.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošie noteikumi paredzēti Siguldas novada pašvaldības autonomo funkciju izpildei, kā arī citu normatīvo aktu ietvertā pilnvarojuma izpildei.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Kontroli par saistošo noteikumu prasību ievērošanu veiks Siguldas novada Pašvaldības policija.

6.2. Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu fiziskas personas vai juridiskas personas var griezties Siguldas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Klientu apkalpošanas pārvaldē.

6.3. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Ar saistošajiem noteikumiem noteiktās prasības ir samērīgas attiecībā pret ieguvumiem, ko sniedz saistošo noteikumu mērķa sasniegšana.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 05.08.2024.-19.08.2024. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

8.2. Norādītajā termiņā sabiedrības viedokļa noskaidrošanas ietvaros sabiedrības viedokļi nav saņemti.

8.3. Tāpat arī tika lūgts Ekonomikas ministrijai sniegt viedokli un atzinumu par saistošo noteikumu grozījumiem. Pēc viedokļa saņemšanas veikti labojumi, atbilstoši Ekonomikas ministrijas norādēm. Saistošo noteikumu projekts saskaņots ar Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis

26.10.2024