Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 25

Jēkabpils novadā 2024. gada 26. septembrī

Grozījumi Jēkabpils novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 32 "Saistošie noteikumi par pašvaldības stipendiju piešķiršanu"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
26.09.2024. lēmumu Nr. 699 (prot. Nr. 17, 3. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Izdarīt Jēkabpils novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 32 "Saistošie noteikumi par pašvaldības stipendiju piešķiršanu" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 197. nr.) šādus grozījumus:

1.1. Izteikt 28.-31. punktu šādā redakcijā:

"28. Pēc konkursa noslēguma SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" iesniedz pašvaldībā dokumentus lēmuma pieņemšanai par rezidenta stipendijas piešķiršanu.

29. Izpilddirektors izvērtē pretendentu pieteikumus un tiem pievienotos dokumentus. Izpilddirektors vērtē tikai tos pretendentu pieteikumus, kuru iesniegtie dokumenti atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un kas saņemti noteiktajā termiņā. Izpilddirektoram pirms lēmuma pieņemšanas ir tiesības uzaicināt pretendentu uzklausīšanai.

30. Lēmumu par rezidenta stipendijas izmaksas piešķiršanu pieņem izpilddirektors.

31. Pēc izpilddirektora lēmuma pieņemšanas par rezidenta stipendijas piešķiršanu pretendents slēdz līgumu ar SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" par rezidenta stipendijas izmaksu, saskaņā ar noteikumu pielikumu."

1.2. Aizstāt 35. punktā vārdus "Izglītības pārvalde" ar vārdu "izpilddirektors".

1.3. Svītrot 39.3. apakšpunktu.

1.4. Aizstāt 44. un 45. punktā vārdus "Izglītības pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "izpilddirektors" (attiecīgā locījumā).

1.5. Aizstāt 47.-50. punktā vārdus "Izglītības pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "izpilddirektors" (attiecīgā locījumā).

1.6. Izteikt 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Lēmumu par ģimenes ārsta stipendijas izmaksas piešķiršanu pieņem izpilddirektors pēc tam, kad lēmums, izmantojot dokumentu vadības sistēmu Namejs, saskaņots ar priekšsēdētāja vietnieku veselības un sociālo pakalpojumu jautājumos. Izpilddirektors vērtē tikai tos pretendentu pieteikumus, kuru iesniegtie dokumenti atbilst noteiktajām prasībām un kas saņemti noteiktajā termiņā. Izpilddirektoram pirms lēmuma pieņemšanas ir tiesības uzaicināt pretendentu uzklausīšanai."

1.7. Aizstāt 52. punktā vārdus "Izglītības pārvaldes" ar vārdu "izpilddirektora".

1.8. Aizstāt 54. punktā skaitļus un vārdus "450,00 euro (četri simti piecdesmit eiro, 00 centi)" ar skaitļiem un vārdiem "550,00 euro (pieci simti piecdesmit eiro, 00 centi)".

1.9. Svītrot 56.3. apakšpunktu.

1.10. Aizstāt 58.-60. punktā vārdus "Izglītības pārvalde" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "izpilddirektors" (attiecīgā locījumā).

1.11. Izteikt 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Izpilddirektora pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Jēkabpils novada domē."

1.12. Svītrot 71.3. apakšpunktu.

1.13. Papildināt saistošo noteikumus ar 86. punktu šādā redakcijā:

"86. Ģimenes ārsta stipendijas saņēmējs, kuram ir piešķirta ģimenes ārsta stipendija līdz Jēkabpils novada domes 26.09.2024. saistošo noteikumu Nr. 25 "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 32 "Saistošie noteikumi par pašvaldības stipendiju piešķiršanu"" spēkā stāšanās dienai, ir tiesības saņemt stipendiju saistošo noteikumu 54. punktā noteiktajā apmērā (550,00 euro) pēc Jēkabpils novada pašvaldības budžeta 2025. gadam apstiprināšanas, noslēdzot vienošanos par grozījumu noslēgtajā Līgumā par ģimenes ārsta stipendijas saņemšanu."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Jēkabpils novada domes 26.09.2024. saistošo noteikumu Nr. 25 "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 32 "Saistošie noteikumi par pašvaldības stipendiju piešķiršanu""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistoši noteikumi par pašvaldības stipendiju piešķiršanu nosaka, ka lēmumus par stipendiju piešķiršanu pieņem Jēkabpils novada Izglītības pārvalde. Lai nodrošinātu efektīvu dokumentu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu, ir nepieciešams mainīt kārtību attiecībā uz rezidentu un ģimenes ārstu stipendijas piešķiršanu, proti, noteikt, ka turpmāk izpilddirektors pieņem lēmumu par rezidenta un ģimenes ārsta stipendijas izmaksas piešķiršanu vai stipendijas izmaksas pārtraukšanu.

Pārskatot kritērijus, kādiem jāatbilst pretendentam, lai būtu tiesīgs pretendēt uz rezidenta stipendiju, ģimenes ārsta stipendiju un pedagoga stipendiju, tiek secināts, ka svešvalodu zināšanas iekļaujas zem kritērija par sekmju vidējo vērtējumu. Līdz ar to nav nepieciešams noteikt atsevišķi kritēriju attiecībā uz svešvalodas prasmēm ne zemāku par 7 ballēm, bet saglabājams, ka kopumā sekmju vidējais vērtējums (tai skaitā svešvalodu zināšanu) nav zemāks par 7 ballēm.

Atbilstoši 26.09.2024. domes sēdē lemtajam, tiek paredzēts palielināt ģimenes ārsta stipendiju no 450 euro uz 550 euro, to piemērojot pēc Jēkabpils novada pašvaldības budžeta 2025. gadam apstiprināšanas.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Izmaiņas saistošajos noteikumos pašvaldības budžetu 2024. gadā neietekmēs. Turpmākajos gados finansējuma apmērs, kas nepieciešams papildus viena ģimenes ārsta stipendijas palielinājumam, t.sk. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksai, gadā - 1560 euro. Ņemot vērā, ka uz 26.09.2024. Jēkabpils novada pašvaldībā stipendijas saņem četri ģimenes ārsti, tad papildus finansējums turpmākajos gados, kas nepieciešams četru ģimenes ārstu stipendiju palielinājumam, t.sk. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksai, gadā - 6240 euro.
Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Grozījumi, mainot lēmuma par rezidenta un ģimenes ārsta stipendijas piešķiršanu pieņēmēju, kā arī precizējot kritērijus, kādiem jāatbilst pretendentiem, lai saņemtu stipendiju, neietekmēs sociālo drošību, vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī neietekmēs konkurenci.
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Lai saņemtu rezidenta un ģimenes ārsta stipendiju, pretendentiem pašvaldībā jāiesniedz iesniegums, kurā norādīta informācija, kas apliecina personas tiesības saņemt izvēlēto stipendijas veidu. Izpilddirektors izvērtēs pretendentu pieteikumus un tiem pievienotos dokumentus un pieņems lēmumu par rezidenta un ģimenes ārsta stipendijas izmaksas piešķiršanu.

Lēmumus par rezidenta un ģimenes ārsta stipendijas piešķiršanu vai stipendijas izmaksas pārtraukšanu varēs apstrīdēt Jēkabpils novada domē. Domes lēmumus varēs pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas vai darba vietas.

Informācija par izpildes nodrošināšanu  Lēmumus par rezidenta un ģimenes ārsta stipendijas piešķiršanu no 2025. gada 1. janvāra pieņems pašvaldības izpilddirektors.
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītā rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā laikā no 13.08.2024. līdz 27.08.2024., privātpersonu ierosinājumi nav saņemti.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

01.01.2025