Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/2024

Ludzā 2024. gada 25. septembrī

Grozījumi Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 17/2023 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ludzas novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
25.09.2024. sēdes lēmumu Nr. 376 (prot. Nr. 12, 5. §)

Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas likuma
"Pašvaldību likums" 44. panta otro daļu

1. Veikt šādus grozījumus Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 17/2023 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ludzas novadā":

1.1. papildināt saistošos noteikumus ar 4.21. apakšpunktu un izteikt to šādā redakcijā:

"4.21. pabalsts ēdināšanai."

1.2. papildināt saistošos noteikumus ar 24.1 apakšpunktu un izteikt to šādā redakcijā:

"24.1 Pabalsts ēdināšanai

24.11. tiesības saņemt pabalstu ēdināšanai tiek piešķirts izglītojamajam līdz 24 gadu vecumam, kurš apgūst profesionālo vidējo izglītību Ludzas novada teritorijā esošajā izglītības iestādē un kurš ir no trūcīgas, maznodrošinātas mājsaimniecības, daudzbērnu ģimenes vai ir bērns bārenis vai bērns, kuram ir noteikta invaliditāte.

24.12. pabalsta apmērs tiek noteikts līdz 3,00 euro dienā par faktiskajām apmeklējuma dienām.

24.13. pabalsts tiek pārskaitīts pakalpojuma sniedzējam pēc rēķina saņemšanas.

24.14. pabalsts tiek piešķirts uz pieprasītāja 25.1. punktā noteiktā iesnieguma pamata.

24.15. Pabalsts tiek piešķirts ar to mēnesi, kurā pieņemts lēmums par pabalsta piešķiršanu un pabalsts tiek piešķirts uz šādu periodu: bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības - uz piešķirtā trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodu, bērnam no daudzbērnu ģimenes, bērnam bārenim vai bērnam, kuram noteikta invaliditāte - līdz kārtējā mācību gada beigām."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

 

Ludzas novada pašvaldības 2024. gada 25. septembra saistošo noteikumu Nr. 22/2024 "Grozījumi Ludzas novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 17/2023 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ludzas novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikto, dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos un Ministru kabinetu noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

1.2. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis - paplašināt Ludzas novada pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) atbalstu, nodrošinot palīdzības sniegšanu ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītojamajiem no trūcīgām, maznodrošinātām mājsaimniecībām, daudzbērnu ģimenēm vai bērns, kuram ir noteikta invaliditāte, kuri apgūst profesionālās vidējās izglītības programmu Ludzas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

1.3. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus izmaksās Ludzas novada Sociālais dienests pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvarā. 

2. Informācija par plānoto projekta fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. tie palielina izdevumu daļu;

2.1.2. lai veiktu saistošajos noteikumos paredzētā ēdināšanas pabalsta nodrošināšanu, ir jāparedz finansējums pabalsta nodrošināšanai.

2.2. Nodrošinot ēdināšanas pabalstu, kā pašvaldības brīvprātīgās palīdzības pabalstu un rēķinot to uz mācību mēnešu skaitu gadā (mēneši), un pieņemot, ka atbalsts tiktu sniegts 20 bērniem kopumā pašvaldības budžetā šī mērķa īstenošanai paredzami finanšu līdzekļi 10 800 euro apmērā.

3. Informācija par plānoto projekta sociālo ietekmi, ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā 3.1. Sociālā ietekme - ietekmēs ģimeņu ar bērniem labsajūtu.

3.2. Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Informācija par administratīvajām procedūrām 4.1. Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var griezties Ludzas novada Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 16A, Ludzā, Ludzas novadā, Sociālā dienesta teritoriālajās nodaļās, novada pagastos - attālajos klientu pieņemšanas punktos.

4.2. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Ludzas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

4.3. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Ludzas novada pašvaldībā, adrese: Raiņa iela 16, Ludza, Ludzas novads, LV-5701 vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@ludzasnovads.lv.

5. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu projekts neietekmēs citas Ludzas novada pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par projekta izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ludzas novada Sociālais dienests, pieņemot un izskatot iesniegumus, pieņemot lēmumu un nodrošinot pabalstu izmaksu.

6.2. Sociālā dienesta lēmuma apstrīdēšanas gadījumā lēmumu pieņemšanu nodrošina Ludzas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisija.

7. Informācija par projekta prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Ludzas novada pašvaldības mājaslapā www.ludzasnovads.lv no 2024. gada 11. septembra līdz 2024. gada 25. septembrim sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošie noteikumi" "Projekti un paskaidrojošie raksti". Viedokli par saistošo noteikumu projektu fiziska vai juridiska persona var izteikt, noformējot viedokli kā elektroniski parakstītu dokumentu ar drošu elektronisko parakstu un nosūtot to uz e-pastu: pasts@ludzasnovads.lv ar norādi "Viedoklis par saistošo noteikumu projektu".

Norādītajā termiņā pašvaldībā priekšlikumi tika saņemti un izskatīti Ludzas novada pašvaldības domes pastāvīgo komiteju sēdēs.

Ludzas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Mekšs

09.10.2024