Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19

Ventspilī 2024. gada 19. septembrī (prot. Nr. 16; 9. §)

Grozījumi Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
un Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu

Izdarīt Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī" (Latvijas Vēstnesis, 2023., Nr. 47) šādus grozījumus:

1. svītrot 4.2. apakšpunktu;

2. izteikt 4.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.7. nestrādājošie pensionāri un nestrādājošas personas ar 3. grupas invaliditāti, kuru pensijas (tajā skaitā citas valsts piešķirtās pensijas) apmērs mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) nepārsniedz Pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - braukšanas maksas atvieglojums 50 % apmērā no mēnešbiļetes cenas - maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13;";

3. izteikt 4.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.9. nestrādājošie pensionāri un nestrādājošas personas ar 3. grupas invaliditāti, kuri sasnieguši 80 gadus un kuru pensijas (tajā skaitā citas valsts piešķirtās pensijas) apmērs mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) nepārsniedz Pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - braukšanas maksas atvieglojums 90 % apmērā no mēnešbiļetes cenas - maršrutos no Nr. 1 līdz Nr. 13.";

4. svītrot 7.2. apakšpunktā skaitli "4.2.";

5. svītrot 8.2. apakšpunktā skaitli "4.2.".

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 19. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Grozījumi Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums Saistošajos noteikumos "Grozījumi Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī"" (turpmāk - Saistošie noteikumi) sakarā ar inflācijas pieaugumu tiek paaugstināts ienākumu līmenis braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai Ventspils pilsētas nozīmes sabiedriskā transporta maršrutu tīklā nestrādājošiem pensionāriem un nestrādājošām personām ar 3. grupas invaliditāti.

Līdz šim braukšanas maksas atvieglojumus varēja saņemt nestrādājoši pensionāri un nestrādājošas personas ar 3. grupas invaliditāti, kuru pensijas apmērs mēnesī nepārsniedza 438,00 euro (pirms nodokļu nomaksas).

Ņemot vērā, ka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmajā daļā, noteikts ka minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, savukārt likumā "Par sociālo drošību" 2.2 panta otrajā daļā noteikts, ka līdz kārtējā gada
1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam, ar Saistošajiem noteikumiem tiek paredzēts, ka braukšanas maksas atvieglojumus varēs saņemt nestrādājošie pensionāri un nestrādājošas personas ar 3. grupas invaliditāti, kuru pensijas (tajā skaitā citas valsts piešķirtās pensijas) apmērs mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) nepārsniedz Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk - Pašvaldība) domes saistošajos noteikumos noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā. Uz Saistošo noteikumu pieņemšanas brīdi maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā ir 480,00 euro.

Līdz ar to, Pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī" ir paredzēts veikt grozījumus, lai paaugstinātu noteikto ienākumu līmeni braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai nestrādājošiem pensionāriem un nestrādājošām personām ar 3. grupas invaliditāti.

Ar 2024. gada 19. marta grozījumiem Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumos Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" (turpmāk - Noteikumi Nr. 414) no 2024. gada 23. marta Noteikumu Nr. 414 6. punkts nosaka, ka bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutā, uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai vai reģistrējot braucienu ar valstspilsētas pārvadātāja elektroniskās identifikācijas līdzekli.

Ņemot vērā, ka iepriekš minētie braukšanas maksas atvieglojumi ar 2024. gada 19. marta grozījumiem Noteikumos Nr. 414 tiek segti no valsts budžeta, tiek svītrots Pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošo noteikumu Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī" 4.2. apakšpunkts, kur paredzēti analoģiski braukšanas maksas atvieglojumi, kuri tiek segti no Pašvaldības budžeta.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Uz Pašvaldības budžetu ietekme ir fiskāli neitrāla.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - ienākumu līmeņa paaugstināšana braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai nestrādājošiem pensionāriem un nestrādājošām personām ar 3. grupas invaliditāti uzlabos Pašvaldības iedzīvotāju sociālo situāciju un dzīves kvalitāti.

Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav attiecināms.

Ietekme uz konkurenci - Saistošajos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi neietekmē līdzšinējās administratīvās procedūras. Tāpat kā līdz šim, personas, kas atbildīs Pašvaldības domes 2023. gada 2. marta saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspilī"" noteiktajiem kritērijiem, varēs vērsties attiecīgajā Pašvaldības izglītības iestādē vai Pašvaldības iestādē "Ventspils Sociālais dienests" un saņemt braukšanas maksas atvieglojumus.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Jauna ietekme uz Pašvaldības funkcijām netiek paredzēta.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošajos noteikumos noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus administrēs Pašvaldības iestāde "Ventspils Sociālais dienests".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 24.07.2024.-07.08.2024. tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem". Priekšlikumi un iebildumi netika saņemti.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts 17.07.2024. Pašvaldības Likumības komisijā, 24.07.2024. Pašvaldības Sociālo lietu komisijā, un 29.08.2024. Pašvaldības Sociālo jautājumu komitejā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš

08.10.2024