Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Ministru kabineta noteikumi Nr. 629

Rīgā 2024. gada 1. oktobrī (prot. Nr. 40 25. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumos Nr. 369 "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikai, kuras ražošanā izmanto ekstrahējošus šķīdinātājus"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumos Nr. 369 "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikai, kuras ražošanā izmanto ekstrahējošus šķīdinātājus" (Latvijas Vēstnesis, 2011, 78. nr.; 2018, 78. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.4. ekstrahējošā šķīdinātāja atlikums pārtikā nepārsniedz šo noteikumu pielikumā norādīto maksimāli pieļaujamo atlieku daudzumu;".

2. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4) Komisijas 2023. gada 26. janvāra Direktīvas (ES) 2023/175, ar ko attiecībā uz 2-metiloksolānu groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/32/EK."

3. Izteikt pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidentes pienākumu izpildītāja ‒
tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

Zemkopības ministra pienākumu izpildītājs ‒
labklājības ministrs U. Augulis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 1. oktobra
noteikumiem Nr. 629

"Pielikums
Ministru kabineta
2011. gada 17. maija
noteikumiem Nr. 369

Pārtikas ražošanā atļautie ekstrahējošie šķīdinātāji un to maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums pārtikā

1. Ekstrahējošie šķīdinātāji, kurus atļauts izmantot visos pārtikas ražošanas tehnoloģiskajos procesos:

1.1. acetons (acetona lietošana olīvu spiedpalieku eļļas attīrīšanā ir aizliegta);

1.2. butāns;

1.3. etanols;

1.4. etilacetāts;

1.5. oglekļa dioksīds;

1.6. propāns;

1.7. slāpekļa oksīds.

2. Ekstrahējošie šķīdinātāji, kurus atļauts izmantot šādos tehnoloģiskajos procesos, un to maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums pārtikā:

Nr.
p. k.

Tirdzniecības nosaukums

Tehnoloģiskais process

Maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums pārtikā

2.1.

dihlormetāns kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu ekstrakcija no kafijas vai tējas 2 mg/kg grauzdētā kafijā

5 mg/kg tējā

2.2.

etilmetilketons1 tauku un eļļu frakcionētā destilācija 5 mg/kg taukos vai eļļā
kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu ekstrakcija no kafijas vai tējas 20 mg/kg kafijā vai tējā

2.3.

heksāns2 tauku un eļļu ražošana vai frakcionēšana un kakao sviesta ražošana 1 mg/kg taukos, eļļā vai kakao sviestā
attaukotu olbaltumvielu produktu un attaukotu miltu sagatavošana 10 mg/kg pārtikā, kas satur attaukotus olbaltumvielu produktus un attaukotus miltus
30 mg/kg gatavos attaukotos sojas produktos (patēriņam paredzētajos galaproduktos)
attaukotu graudu dīglīšu sagatavošana 5 mg/kg attaukotos graudu dīglīšos

2.4.

2-metiloksolāns tauku un eļļu ražošana vai frakcionēšana un kakao sviesta ražošana 1 mg/kg taukos, eļļā vai kakao sviestā
attaukotu olbaltumvielu produktu un attaukotu miltu sagatavošana 10 mg/kg pārtikā, kas satur attaukotus olbaltumvielu produktus un attaukotus miltus
30 mg/kg gatavos attaukotos sojas produktos (patēriņam paredzētajos galaproduktos)
attaukotu graudu dīglīšu sagatavošana 5 mg/kg attaukotos graudu dīglīšos

2.5.

metanols visi tehnoloģiskie procesi 10 mg/kg pārtikā

2.6.

metilacetāts kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu ekstrakcija no kafijas vai tējas 20 mg/kg kafijā vai tējā
cukura ražošana no melases 1 mg/kg cukurā

2.7.

propan-2-ols visi tehnoloģiskie procesi 10 mg/kg pārtikā

2.8.

dimetilēteris attaukotu dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu produktu, tostarp želatīna3, sagatavošana 0,009 mg/kg attaukotos dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu produktos, tostarp želatīnā
kolagēna4 un kolagēna atvasinājumu, izņemot želatīnu, sagatavošana 3 mg/kg kolagēnā un kolagēna atvasinājumos, izņemot želatīnu

Piezīmes.

1 N-heksāna līmenis šajā šķīdinātājā nedrīkst pārsniegt 50 mg/kg. Etilmetilketonu nedrīkst lietot kopā ar heksānu.

2 Produkts, kurš sastāv no acikliskiem piesātinātiem ogļūdeņražiem ar sešiem oglekļa atomiem un kura destilācijas temperatūra ir no 64 līdz 70 °C. Heksānu nedrīkst lietot kopā ar etilmetilketonu.

3 Želatīns ir dabīgs šķīstošs proteīns, kas sarec vai nesarec un ko iegūst tāda kolagēna daļējā hidrolīzē, kuru iegūst no kauliem, ādām un cīpslām saskaņā ar attiecīgajām prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulā (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk - regula Nr. 853/2004).

4 Kolagēns ir produkts uz proteīna bāzes, kuru iegūst no dzīvnieku kauliem, ādām un cīpslām saskaņā ar attiecīgajām regulas Nr. 853/2004 prasībām.

3. Ekstrahējošie šķīdinātāji, kurus atļauts izmantot aromatizētāju ieguvē no dabiskām aromātiskām vielām, un to maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums pārtikā, kurai pievienots aromatizētājs:

Nr.
p. k.

Tirdzniecības nosaukums

Maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums pārtikā (mg/kg)

3.1.

butan-1-ols

1

3.2.

butan-2-ols

1

3.3.

cikloheksāns

1

3.4.

dietilēteris

2

3.5.

dihlormetāns

0,02

3.6.

etilmetilketons (nedrīkst lietot kopā ar heksānu)

1

3.7.

heksāns (nedrīkst lietot kopā ar etilmetilketonu)

1

3.8.

2-metiloksolāns

1

3.9.

metilacetāts

1

3.10.

propan-1-ols

1

3.11.

1,1,1,2-tetrafluoretāns

0,02

3.12.

metanols

1,5

3.13.

propān-2-ols

1

4. Ekstrahējošā šķīdinātāja 2-metiloksolāna īpašie tīrības kritēriji:

2-metiloksolāns
CAS numurs 96-47-9
Pamatvielas saturs Saturs sausnā ne mazāks kā 99,9 %
Tīrība
Furāns Ne vairāk kā 50 mg/kg (sausnā)
2-metilfurāns Ne vairāk kā 500 mg/kg (sausnā)
Etanols Ne vairāk kā 450 mg/kg (sausnā)

"

03.10.2024