Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 45/2024

Ādažos 2024. gada 26. septembrī

Grozījumi Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 17/2022 "Pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" nolikums"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2024. gada 26. septembra sēdes lēmumu (prot. Nr. 23 § 15)

Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma
2. panta otro daļu un 16. panta otro daļu

Izdarīt Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 17/2022 "Pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2022. Nr. 49, 203) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3. punktu šādā jaunā redakcijā:

"3. Aģentūras darbības mērķis ir realizēt pašvaldības kompetencē esošus šajā nolikumā noteiktos uzdevumus un sniegt pakalpojumus iedzīvotāju vajadzību nodrošināšanai labiekārtošanas, sanitārās tīrības nodrošināšanas un pašvaldības īpašumu apsaimniekošanas jomā Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.".

2. Svītrot 7.2. punktā vārdus "komunālās saimniecības objektus".

3. Svītrot 7.4. punktā vārdu "nozīmes".

4. Papildināt ar 7.17. apakšpunktu:

"7.17. veikt pašvaldības meliorācijas sistēmas un pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmas uzturēšanu.".

5. Šie noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. novembri.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2024. gada 26. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 45/2024 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 17/2022 "Pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" nolikums""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Publisko aģentūru likuma 16. panta otrā daļa nosaka, ka pašvaldības aģentūras darbību regulē pašvaldības domes apstiprināts nolikums, kas saskaņā ar šī likuma 2. panta otro daļu ir saistošie noteikumi.

1.2. Ar Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 320 "Par Carnikavas pagasta ūdenssaimniecības nodošanu SIA "Ādažu ūdens" tika nolemts atbalstīt Carnikavas pagasta centralizētās ūdenssaimniecības nodošanu SIA "Ādažu ūdens" līdz 2022. gada 31. decembrim.

1.3. Ar Ādažu novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa Nr. 162 "Par pašvaldības siltumapgādes funkcijas Carnikavā nodošanu SIA "Ādažu namsaimnieks" tika nolemts konceptuāli atbalstīt pašvaldības aģentūras "Carnikavas komunālserviss" (turpmāk - Aģentūra) nodrošinātās Carnikavas pagasta centralizētās siltumapgādes funkcijas nodošanu pašvaldības SIA "Ādažu namsaimnieks" līdz 2023. gada 31. decembrim.

1.4. Ar Ādažu novada pašvaldības domes 2024. gada 25. jūlija lēmumu Nr. 290 "Par Carnikavas pagasta ūdenssaimniecības un siltumapgādes funkciju nodošanas termiņa pagarināšanu un pārņemšanas plānu apstiprināšanu", tika nolemts funkciju nodošanu pabeigt līdz 2024. gada 31. oktobrim.

1.5. Saistošo noteikumu (turpmāk - Noteikumi) izdošanas mērķis, saskaņā ar domes pieņemtajiem lēmumiem, ir precizēt Aģentūrai piekritīgās funkcijas un uzdevumus.

1.6. Tiek izdarīti grozījumi Noteikumu 3. un 7.2. punktos, jo no 2024. gada 1. novembra Aģentūras funkcijās vairs neietilps siltumapgādes un ūdensapgādes pakalpojumu organizēšana un sniegšana.

1.7. Noteikumos minētās Aģentūras funkcijas tiek papildinātas ar Aģentūras pienākumu veikt pašvaldības meliorācijas sistēmas un pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmas uzturēšanu. Minētie pienākumi ir pašvaldības kompetence, kas izriet no Meliorācijas likuma 11. panta, 22. panta un 22.1 panta.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumiem nav fiskāla ietekme uz pašvaldības budžetu.

2.2. Lai nodrošinātu Noteikumu izpildi, nav nepieciešami papildu resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, kā arī esošo institūciju kompetences paplašināšanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci.

3.1. Sociālā ietekme - saistošo noteikumu mērķa grupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir pašvaldības iedzīvotāji un darbinieki. Noteikumiem ir netieša ietekme uz sabiedrību, jo tie izriet no iepriekš pieņemtajiem domes lēmumiem, ar kuriem ūdenssaimniecības un siltumapgādes pakalpojumi, ko līdz šim Carnikavas pagastā nodrošināja Aģentūra, tiks nodoti kapitālsabiedrībām - SIA "Ādažu ūdens" un SIA "Ādažu namsaimnieks". Ņemot vērā minēto, iedzīvotājiem būs jāpārslēdz līgumi par ūdenssaimniecības un siltumapgādes pakalpojumu saņemšanu ar kapitālsabiedrībām, kā arī pastāv iespēja, ka mainīsies maksa par attiecīgajiem pakalpojumiem. Ir daļa pakalpojumu saņēmēji, kas vēlas līgumu parakstīt klātienē pie pakalpojuma sniedzēja. Lai to izdarītu, Carnikavas pagasta iedzīvotājiem būs jābrauc uz Ādažu pagastu.

3.2. Saskaņā ar Noteikumu 7. punktu, Aģentūra pilda noteiktos uzdevumus visā Ādažu novadā, t.sk. apsaimnieko un labiekārto pašvaldības nekustamos īpašumus, publisko teritoriju apgaismojumu, apstādījumus, komunālās saimniecības objektus, nodrošina sanitāro tīrību, kā arī organizē un uzrauga sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, veic pašvaldības nozīmes ielu un ceļu uzturēšanu, u.c. Centralizējot ūdensapgādes un siltumapgādes funkciju SIA "Ādažu ūdens" un SIA "Ādažu namsaimnieks", Aģentūra daļu no saviem iesaistītajiem personāla resursiem novirzīs Aģentūras citu pamatuzdevumu izpildei.

3.3. Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci - noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Institūcija, kurā pašvaldības iedzīvotāji un juridiskas personas var vērsties šo noteikumu piemērošanā - nav attiecināms.

4.2. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz šie noteikumi - nav attiecināms.

4.3. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas - nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

5.2. Noteikumi izstrādāti, lai precizētu Aģentūras darbības mērķus un funkcijas atbilstoši iepriekš pieņemtajiem domes lēmumiem.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Šo noteikumu izpildē tiks iesaistīti Aģentūras darbinieki, kuri nodrošinās noteikumu izpildi esošo darba pienākumu ietvaros. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija, netiks veidotas jaunas darba vietas.

6.2. Šo noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi - tikai cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Šie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Šo noteikumu izstrādes procesā nenotika atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.).

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc šo noteikumu izskatīšanas domes Attīstības komitejā, tie tika publicēti pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā - pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā no 2024. gada 15. augusta līdz 29. augustam, priekšlikumi netika saņemti.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par šo noteikumu projektu.

8.5. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

01.11.2024