Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ministru kabineta noteikumi Nr. 609

Rīgā 2024. gada 17. septembrī (prot. Nr. 37 19. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2022. gada 25. oktobra noteikumos Nr. 673 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna trešās komponentes "Nevienlīdzības mazināšana" 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.6.i. investīcijas "Pašvaldību funkciju īstenošanai un pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo bezemisiju transportlīdzekļu iegāde" īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību
19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2022. gada 25. oktobra noteikumos Nr. 673 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna trešās komponentes "Nevienlīdzības mazināšana" 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.6.i. investīcijas "Pašvaldību funkciju īstenošanai un pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo bezemisiju transportlīdzekļu iegāde" īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 209. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Investīcijai pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums ir 8 799 261 euro."

2. Izteikt 11.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2. finansējuma apjoms saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti par bezemisiju transportlīdzekļu iegādi pašvaldības funkciju veikšanai un pārvaldes uzdevumu izpildei (mērķis): līdz 2024. gada 31. decembrim noslēgti civiltiesiskie līgumi vai vienošanās par projektu īstenošanas tiesību piešķiršanu bezemisiju transportlīdzekļu iegādei vietējo pašvaldību funkciju veikšanai un pārvaldes uzdevumu izpildei par kopējo vērtību vismaz 8 300 000 euro;".

3. Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Par investīcijas ieviešanu atbildīgā nozares ministrija ir Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu un uzraudzību nodrošina investīcijas ieviešanu."

4. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Aģentūra un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija slēdz starpresoru vienošanos par sadarbību šo noteikumu 16. punktā minēto pienākumu izpildē."

5. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Projekta iesniedzējs ievēro principu "nenodarīt būtisku kaitējumu", kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2020. gada 18. jūnija Regulas (ES) 2020/852 par regulējuma izveidi ilgtspējīgu ieguldījumu veicināšanai un ar ko groza regulu (ES) 2019/2088, 18. pantam un normatīvajiem aktiem vides jomā, tai skaitā:

35.1. projekta iesniegumam ir pievienots apliecinājums, ka pēc transportlīdzekļa ekspluatācijas (gan attiecībā uz aizstājamajām transportlīdzekļu vienībām, gan uz bezemisiju transportlīdzekļiem) tas tiks utilizēts atbilstoši normatīvajiem aktiem nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas jomā, paredzot, ka tas tiks nodots apstrādes uzņēmumam, kas nodrošina nolietotu transportlīdzekļu pārstrādi un atkārtoti izmantojamo detaļu un materiālu atguvi un atgriešanu tautsaimniecībā, izņemot Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 11. panta otrajā daļā paredzētajā gadījumā;

35.2. projekts ir iekļauts pašvaldības attīstības programmā, un projekta ietvaros paredzēto darbību īstenošana (bezemisiju transportlīdzekļa iegāde un vismaz viena ar fosilās izcelsmes degvielu darbināma transportlīdzekļa utilizēšana) uzlabos gaisa kvalitāti."

6. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Ja projekta īstenošanas gaitā, tai skaitā pēc projektā veiktajiem iepirkumiem, ir izveidojies finanšu ietaupījums, aģentūra, saskaņojot to ar Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju, var lemt par minētā ietaupījuma pārdali šādā prioritārā secībā:

37.1. papildu darbību īstenošanai projektā, kurā radies ietaupījums, paredzot papildu mērķu sasniegšanu;

37.2. citu projektu īstenošanai, kuri projektu iesniegumu atlasē netika atbalstīti ierobežotā Atveseļošanas fonda finansējuma dēļ."

7. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Projektu iesniegumu vērtēšanai aģentūra izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju. Komisijas sastāvā ir aģentūras pārstāvji, vismaz divi pārstāvji no Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (par investīcijas ieviešanu atbildīgās nozares ministrijas pārstāvis un par reģionālās attīstības politiku atbildīgās nozares ministrijas pārstāvis) un pārstāvis no Izglītības un zinātnes ministrijas."

8. Izteikt 64. punktu šādā redakcijā:

"64. Aģentūra nodrošina veikto investīciju atbilstības uzraudzību visā projekta dzīves ciklā atbilstoši šo noteikumu 62. un 63. punktam. Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija izstrādā metodiskos norādījumus par papildinošas saimnieciskās darbības uzraudzību."

Ministru prezidente E. Siliņa

Viedās administrācijas
un reģionālās attīstības ministre I. Bērziņa

19.09.2024