Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2027. gada 31. decembrī.

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 126

Valmierā 2024. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 5, 5. §)

Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 28. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā"

Izdoti saskaņā ar Zvejniecības likuma
10. panta piekto daļu

1. Izdarīt Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 28. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 253) grozījumu un aizstāt pielikuma 9.5. apakšpunktā skaitli "500" ar skaitli "700".

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā pēc to saskaņošanas Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumu Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 10. punktā norādītajās institūcijās.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2024. gada 25. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 126 "Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 28. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Atbilstoši Zvejniecības likuma 10. panta piektajai daļai pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm).

Pēdējo divu gadu laikā Burtnieka ezera makšķerniekus skārušas vairākas izmaiņas. Pirmkārt, kopš 2022. gada sākuma visu licenču, tai skaitā bezmaksas, realizācija norisinās tikai elektroniski, kas veicina vieglāku licenču pieejamību ārpus pašvaldības darba laika un vietas. Otrkārt, stājoties spēkā Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 28.jūlija saistošajiem noteikumiem Nr.58 "Par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā", tika palielināts gada bezmaksas licenču makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta, no ledus vai no laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī (turpmāk - gada bezmaksas licences), iespējamais saņēmēju loks, ļaujot šo licenci saņemt arī personām no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība.

Ieviešot abas šīs izmaiņas netika mainīts maksimālais gada bezmaksas licenču skaits, jo iepriekšējais to skaits - 500 licences - līdz 2023. gadam bija pietiekams, lai apmierinātu pieprasījumu pēc tām. 2023. gadā jau bija jūtama abu iepriekšminēto izmaiņu kumulatīvā ietekme - gada bezmaksas licences beidzās 16. maijā, bet 2024. gadā - jau 7. martā. Vērojamas būtiskas izmaiņas arī paturēto lomu proporcijā - 2021. gadā, kad gada bezmaksas licences bija tikai papīra formātā, aptuveni 30 % no visām lomā paturētajām plēsīgajām zivīm (zandarts, līdaka) noķēra gada bezmaksas licenču īpašnieki. 2023. gadā gada bezmaksas licenču īpašnieki lomā paturējuši vien ap 16 % no visām lomā paturētajām plēsīgajām zivīm. Proporcionālās izmaiņas daļēji skaidrojamas ar vieglo licenču pieejamību, tas ir, salīdzinot ar brīdi, kad tās bija pieejamas tikai papīra formātā, pašvaldības darba laikā un klātienē, tās šobrīd elektroniski saņem arī tādi makšķernieki, kuri tā arī līdz makšķerēšanai Burtniekā netiek.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiek palielināts gada bezmaksas licenču skaits.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Gada bezmaksas licenču skaita palielināšana samazinās ieņēmumus no makšķerēšanas licenču realizācijas, jo beidzoties gada bezmaksas licencēm, arī Burtnieka ezera krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, bērni un pusaudži vecumā līdz 16 gadiem un personas, kuras ir vecākas par 65 gadiem, personas ar invaliditāti, politiski represētas personas un personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība, jāiegādājas kāda no pilnas maksas licencēm. Precīzu samazinājumu nav iespējams noteikt, jo no pilnas maksas licenču pircējiem iespējams identificēt tikai bērnus un pusaudžus vecumā līdz 16 gadiem un personas, kuras ir vecākas par 65 gadiem. Šajās vecuma grupās esošie makšķernieki 2023. gadā iegādājušies pilnas maksas licences kopumā par ap 630 euro.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme - tiks palielināta jaunās paaudzes iesaiste makšķerēšanas apguvē un atbalstītas sociāli mazāk aizsargātās grupas (personas, kuras ir vecākas par 65 gadiem, personas ar invaliditāti un politiski represētas personas, personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa, un kurām saskaņā ar valstī īstenoto Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu ir piešķirta Latvijas Goda ģimenes apliecība), kurām nereti makšķerēšana ir iespēja ne tikai atpūsties, bet arī nodrošināt ģimeni ar pārtiku;

3.2. ietekme uz vidi - palielināsies spiediens uz plēsīgo zivju resursiem, bet Burtnieka ezera zivju resursu stāvoklis tiek regulāri pētīts, tāpēc pašvaldībai būs iespēja savlaicīgi konstatēt un attiecīgi reaģēt, ja negatīvā ietekme izrādīsies pārāk liela;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību - tā kā makšķerēšana ir arī vērtīgs pārtikas ieguves avots, grozījumi saistošos noteikumos var labvēlīgi ietekmēt līdz 200 makšķernieku ģimeņu veselību;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - iespējama neliela pozitīva ietekme uz vietējiem rekreācijas pakalpojumu sniedzējiem - laivu iznomātājiem, naktsmītņu nodrošinātājiem;

3.5. ietekme uz konkurenci nav gaidāma.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Tā kā licenču realizācija norisinās elektroniski, ietekme uz administratīvām procedūrām nebūs jūtama.

Paredzamas papildu izmaksas pašvaldībai par gada bezmaksas licenču apkalpošanu - 80 euro (bez PVN).

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Nemainīga.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Valmieras novada Dabas resursu pārvalde.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumi nodrošina iecerētā mērķa sasniegšanu.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts publicēts Valmieras novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" - "Sabiedrības līdzdalība" - "Publiskās apspriešanas" - "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Šajā termiņā viedokļi netika saņemti.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

13.09.2024