Tiesību akts: spēkā esošs
Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Saldū 2024. gada 22. augustā
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas saistošie noteikumi Saldus novadā
Izdoti ar Saldus novada domes
2024. gada 22. augusta sēdes lēmumu
(prot. Nr. 11, 66. §)

Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu, 18.5 pantu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija noteikumu Nr. 411
"Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības
noteikumi
" 40.2. apakšpunktu, Ministru kabineta
2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošo suņu
un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas un klaiņošanas novēršanas kārtību, un teritorijas, kurās ir atļauts atrasties ar suni, Saldus novada administratīvajā teritorijā.

2. Par klaiņojošiem mājas (istabas) dzīvniekiem un dzīvnieku līķiem paziņo pagasta vai pilsētas pārvaldei vai Saldus novada pašvaldības policijai.

3. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums nekavējoties informēt Saldus novada pašvaldības policiju par mājas (istabas) dzīvnieka pazušanu.

4. Atļauts dzīvojamo māju tuvumā turēt sterilizētu bezsaimnieka kaķi, ja tiek nodrošināta tā labturība, un, ja tiek sakopta teritorija, kurā dzīvnieks tiek barots un uzturas.

5. Saldus novada pašvaldības administratīvās teritorijas publiskajās vietās ir atļauts atrasties ar suni jebkurā laikā un vietā, ievērojot šo noteikumu 6. un 7. punkta nosacījumus.

6. Saldus novada pašvaldības administratīvās teritorijas publiskajās vietās ir atļauts atrasties ar suni bez pavadas ārpus pilsētu un ciemu teritorijas.

7. Pilsētu un ciemu teritorijā suns var atrasties bez pavadas mežu teritorijās un lauku zemes teritorijās, izņemot Līko mežu un Brocēnu mežaparka teritoriju.

8. Noteikumu 7. punktā var tikt piemēroti izņēmuma gadījumi, kad suns var atrasties bez pavadas, ja, saskaņojot ar teritorijas īpašnieku vai tiesisko valdītāju, šajās teritorijās notiek suņu apmācības, izstāde, paraugdemonstrējumi vai sacensības.

9. Aizliegts peldināt suni Saldus novada pašvaldības peldvietās.

10. Noķertie klaiņojošie mājas (istabas) dzīvnieki tiek nogādāti dzīvnieku patversmē (saskaņā ar pašvaldības iepirkuma rezultātā noslēgto pakalpojuma līgumu par klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanu, īslaicīgu uzturēšanu un aprūpi dzīvnieku patversmē). Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks 14 dienu laikā var dzīvnieku saņemt, sedzot visus izdevumus, kas saistīti ar mājas (istabas) dzīvnieka ķeršanu, transportēšanu un uzturēšanu. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks uzrāda dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību.

11. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Saldus novada pašvaldības policijas amatpersonas, kuras, konstatējot saistošo noteikumu prasību neievērošanu, izdod administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbību saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

12. Saldus novada pašvaldības policijas amatpersonas uzrauga, kontrolē un ir tiesīgas izdot administratīvos aktus par suņa, kaķa un mājas (istabas) seska apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildi Saldus novada administratīvajā teritorijā.

13. Saldus novada pašvaldības policijas amatpersonas izdoto administratīvo aktu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā var apstrīdēt Saldus novada domes Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas saistošie noteikumi Saldus novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas un klaiņošanas novēršanas kārtību, un teritorijas, kurās ir atļauts atrasties ar suni, Saldus novada administratīvajā teritorijā. Saistošajos noteikumos paredzēts ka pilsētu un ciemu teritorijā suns var atrasties bez pavadas mežu teritorijās un lauku zemes teritorijās, izņemot Līko mežu un Brocēnu mežaparka teritoriju. Izņēmuma gadījumi paredzēti, jo norādītajās teritorijās ir izveidotas aktīvās atpūtas takas, ko izmanto sportisti (visos gadalaikos), kā arī tās pieejamas visai sabiedrībai, kas to arī intensīvi izmanto ģimeņu atpūtai.

Šo saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem un dzīvniekiem drošu vidi.

Saistošie noteikumi tiek izdoti atbilstoši augstāk stāvošu normatīvo aktu prasībām, proti: ar 2024. gada 1. jūliju stājās spēkā Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā un Ministru kabineta 2024. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 411 "Mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības noteikumi", kuru normas paredz, ka pašvaldība savā administratīvā teritorijā ar saistošo noteikumu starpniecību paredz un nosaka mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas un klaiņošanas novēršanas kārtību, kā arī nosaka teritorijas, kurās sunim ir aizliegts uzturēties bez pavadas.

Ņemot vērā to, ka arī citi normatīvie akti paredz pašvaldības pienākumu regulēt konkrētus jautājumus saistībā ar mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu ar saistošajiem noteikumiem, bez šo saistošo noteikumu pieņemšanas nav iespējama nosacījumu izpilde. Piemēram, Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešā daļa paredz, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka institūciju, kas ir pilnvarota pašvaldības vārdā veikt šā panta pirmajā daļā noteikto uzraudzību un kontroli, kā arī ir tiesīga izdot administratīvos aktus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi neparedz izmaiņas pašvaldības budžetā. 2024. gadā Saldus novada pašvaldības budžetā 144000 euro ir paredzēti dzīvnieku ķeršanai un patversmes pakalpojumiem. Šie līdzekļi tiek izmantoti to klaiņojošo mājas (istabas) dzīvnieku vajadzībām, kuriem nav iespējams konstatēt īpašnieku.

Saistošie noteikumi neparedz jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Labvēlīga sociālā ietekme, tiek saglabāts balanss starp mājas (istabas) dzīvnieku un to īpašnieku vajadzībām un sabiedrības drošību.

Saistošie noteikumi pastarpināti ietekmē iedzīvotāju veselību – noteikumi paredz, vietas, kur suņi drīkst atrasties bez pavadas. Pie pavadas suņiem ir jāatrodas vietās, kur ir daudz cilvēku un suns var tikt satraukts vai izbiedēts un reaģēt uz šo kairinājumu.

Saistošie noteikumi neietekmē vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administratīvās procedūras neparedz izmaksas. Izņēmums ir situācija, kad klaiņojoša mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks sedz visus izdevumus, kas saistīti ar mājas (istabas) dzīvnieka ķeršanu, transportēšanu un uzturēšanu.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi, – sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšana.

Netiek paredzēti jauni pienākumi, saistošo noteikumu kontroli īsteno Saldus novada pašvaldības policija.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Saldus novada pašvaldības policija, kura, konstatējot saistošo noteikumu prasību neievērošanu, izdod administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu veikt noteiktas darbības saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai.

Izpildes nodrošināšanai tiek izmantoti Saldus novada pašvaldības policijas resursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai. Nav iespējama saistošajos noteikumos paredzēto nosacījumu izpilde, bez šo saistošo noteikumu izdošanas.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 29. jūlija līdz 2024. gada 13. augustam (ne mazāk par divām nedēļām) publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Viedokļi un ierosinājumi nav saņemti.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts un atbalstīts domes Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēdē.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
27.08.2024