Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19/24

Smiltenē 2024. gada 18. jūlijā

Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra saistošajos noteikumos Nr. 40/22 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem un Smiltenes novada izglītības iestāžu pedagogiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu"

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2024. gada 18. jūlija lēmumu Nr. 456 (prot. Nr. 8, 30. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu un
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu

Izdarīt Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra saistošajos noteikumos Nr. 40/22 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem un Smiltenes novada izglītības iestāžu pedagogiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu" (turpmāk - saistošie noteikumi) grozījumu un papildināt saistošos noteikumus ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Saistošo noteikumu 4. punktā norādītās izsniegtās elektroniskā abonementa kartes nozaudēšanas gadījumā Pašvaldība nenodrošina un nekompensē atkārtotu elektroniskā abonementa kartes izgatavošanu.".

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Saistošo noteikumu Nr. 19/24 "Grozījums Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 28. decembra saistošajos noteikumos Nr. 40/22 "Kārtība, kādā Smiltenes novada pašvaldība kompensē vispārējās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamiem un Smiltenes novada izglītības iestāžu pedagogiem braukšanas izdevumus par sabiedriskā transporta izmantošanu""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt, ka sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja izgatavotās elektroniskā abonementa kartes, kas citā starpā ir pastarpināti Pašvaldībai nodotas lietas, un izsniegtas personai braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanai, tiktu lietderīgi un racionāli izmantotas un saglabātas. Pašvaldībai nozaudētu un atkārtoti izgatavotu elektroniskā abonementa karšu izgatavošana ir papildus izmaksas, attiecīgi, radot negatīvu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Lai arī Pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi, jāņem vēra, ka brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina Pašvaldība. Brīvprātīgās iniciatīvas Pašvaldība plāno un finansējumu to izpildei nodrošina, ja tas netraucē Pašvaldības kompetencē esošo autonomo funkciju un deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildei.

Nododot sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēja izgatavotās elektroniskā abonementa kartes saistošajos noteikumos noteiktajām personām, Pašvaldība paļaujas, ka to lietotāji rūpēsies par tām nodotajām Pašvaldības lietošanā esošo lietu, attiecīgi grozījumi saistošajos noteikumos citā starpā nepieciešami arī lai motivētu elektroniskā abonementa karšu lietotājus uzmanīt tiem nodotās lietas.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu - nav iespējams precīzi noteikt ieguvumu, bet prognozējams, ka samazināsies izdevumi attiecīgajām pozīcijām.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme - neietekmē.

3.2. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - neietekmē. 

3.4. Ietekme uz konkurenci - saistošos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci un pirmsšķietami atbilst brīvai un godīgai konkurencei.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā - Smiltenes novada pašvaldība, Dārza iela 3, Smiltene, Smiltenes novads, Smiltenes novada Izglītības pārvalde, Dārza iela 11, Smiltene, Smiltenes novads.

4.2. Nav paredzētās administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi - izglītības nodrošināšanai.

5.2. Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā - Smiltenes novada Izglītības pārvaldes speciālists un Pašvaldības izglītības iestāžu direktori.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas - Smiltenes novada Izglītības pārvalde, Pašvaldības izglītības iestādes. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija. Institūcija, kurā persona var vērsties noteikumu piemērošanā, ir Smiltenes novada Izglītības pārvalde.

6.2. Izpildes nodrošināšanai nepieciešamie resursi - cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Ar Smiltenes novada Izglītības pārvaldi notikušas konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā. Saistošo noteikumu projekts izskatīts Smiltenes novada pašvaldības domes Izglītības, kultūras un sporta jautājumu pastāvīgās komitejas 2024. gada 11. jūnija sēdē (protokols Nr. 6).

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Smiltenes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Saņemtos viedokļus par saistošo noteikumu projektu pašvaldība apkopos un atspoguļos šo noteikumu projekta paskaidrojuma rakstā.

8.3. Pēc Saistošo noteikumu projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē no 2024. gada 2. jūlija (https://smiltenesnovads.lv/pasvaldiba/dokumenti/domes saistošie noteikumi/) līdz 2024. gada 16. jūlijam (ieskaitot) no sabiedrības nav saņemti sabiedrības viedokļi vai priekšlikumi.

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

26.07.2024