Tiesību akts: spēkā esošs
Augšdaugavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 104

Daugavpilī 2024. gada 27. jūnijā (prot. Nr. 104, 35. &)
Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu
Precizēti ar Augšdaugavas novada
pašvaldības domes 2024. gada 11. jūlija
lēmumu Nr. 2379 (prot. Nr. 106, 13. &)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Augšdaugavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) vienreizēja pabalsta sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts) apmēru, personu loku, kurām ir tiesības šo pabalstu saņemt, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsts tiek piešķirts, lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.

II. Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

3. Tiesības saņemt pabalstu ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un vismaz viena no bērna vecāku pamata dzīvesvieta un bērna dzīvesvieta no dzimšanas reģistrācijas brīža ir deklarēta Augšdaugavas novada administratīvajā teritorijā.

4. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, personai, kura adoptējusi bērnu, vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni (turpmāk – pabalsta pieprasītājs), ja šis pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

5. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir 300,00 euro (trīs simti euro 00 centi) par katru bērnu.

6. Pieteikumu pabalsta saņemšanai var iesniegt sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas.

7. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam jāiesniedz Augšdaugavas novada Dzimtsarakstu nodaļā iesniegums pabalsta piešķiršanai: klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vai parakstītu ar drošu elektronisko parakstu vai e-adresē vai pa pastu. Iesniegumam jāpievieno bērna dzimšanas apliecības kopija (uzrādot oriģinālu) un, ja nepieciešams bāriņtiesas lēmuma par aizbildņa iecelšanu vai tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu kopija, ja pabalsta pieprasītājs ir persona, kura adoptējusi bērnu, vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni. Bāriņtiesas lēmums par aizbildņa iecelšanu jāiesniedz tikai gadījumā, ja Pašvaldība to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati.

8. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Pašvaldības izpilddirektors 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi šo saistošo noteikumu 7. punktā minētie dokumenti.

9. Pabalsts tiek ieskaitīts pieprasītāja norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā desmit dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

10. Pabalstu nepiešķir, ja bērns ievietots sociālās aprūpes institūcijā.

11. Ja pabalsts ir saņemts nepamatoti pabalsta pieprasītāja vainas dēļ, pabalsta pieprasītāja pienākums ir labprātīgi atmaksāt attiecīgo summu Pašvaldībai. Ja pabalsta pieprasītājs nepamatoti saņemto pabalstu labprātīgi neatmaksā, Pašvaldībai ir tiesības attiecīgo summu piedzīt, iesniedzot prasību tiesā.

III. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

12. Pašvaldības izpilddirektora pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā tiesā.

IV. Noslēguma jautājumi

13. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2021. gada 29. jūlija saistošie noteikumi Nr. 5 "Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2021., Nr.159).

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins
Paskaidrojuma raksts
Augšdaugavas novada pašvaldības domes 2024. gada 27. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 104 "Par vienreizēja pabalsta piešķiršanu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi ir izdoti, lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžeta izdevumu daļu, jo netiek palielināts tā apmērs. 2024. gada budžetā paredzēti līdzekļi pabalsta izmaksai ir 36000 euro apmērā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. sociālā ietekme – nav;

3.2. ietekme uz vidi – nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

Saistošajos noteikumos noteiktajām mērķa grupām, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu projekta tiesiskais regulējums, pabalsts piešķirams personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Augšdaugavas novada administratīvā teritorija.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci. Saistošie noteikumi paredz, ka lēmumus par saistošajos noteikumus minētā pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņems Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektors.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. saistošie noteikumi izstrādāti atbilstoši Pašvaldību likuma 44. panta otrai daļai ietvertam pilnvarojumam izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi;

5.2. pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā – nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Izpildes nodrošināšanai nepieciešamie resursi un to pamatotība – nav paredzēta jaunu institūciju izveide. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti saistošo noteikumu izpildē Augšdaugavas novada Dzimtsarakstu nodaļas budžeta ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrības, nodibinājumi, apvienības u.tml.) nav notikušas;

8.2. sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē;

8.3. pēc saistošo noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas domes pastāvīgās komitejas sēdē saistošo noteikumu projekts tika publicēts Augšdaugavas novada pašvaldības mājaslapā: www.augšdaugavasnovads.lv, sadaļā "Publiskie dokumenti" – "Saistošo noteikumu projekti" sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai.

Noteiktajā termiņā (no 2024. gada 13. jūnija līdz 2024. gada 26. jūnijam) viedokļi par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

8.4. izsludinātie saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā tīmekļvietnē, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

Augšdaugavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Kucins
20.07.2024