Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 16

2024. gada 29. maijā

Grozījumi Dobeles novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par Dobeles novada pašvaldības nodevām"

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2024. gada 29. maija lēmumu Nr. 190/6

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 
12. panta pirmās daļas 1., 2., 4., 7., 9. un 10. punktu,
Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480
"Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt
pašvaldības nodevas" 6., 7., 9., 12., 14., 15. un 16.1 punktu

Izdarīt Dobeles novada pašvaldības 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par Dobeles novada pašvaldības nodevām" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 70, 111; 2023, Nr. 116) šādus grozījumus:

1. Svītrot no saistošo noteikumu izdošanas tiesiskā pamata skaitli un interpunkcijas zīmes "3.,";

2. Papildināt ar 13.¹ punktu šādā redakcijā:

"13.¹ Nodevas likme par tirdzniecības organizēšanu publiskās vietās juridiskai personai un fiziskai personai, kura reģistrējusi saimniecisko darbību, ir 20,00 euro dienā. Nodeva par tirdzniecības organizēšanu publiskā vietā tiek maksāta neatkarīgi no tā, kā īpašumā, valdījumā vai lietojumā ir zeme, uz kuras tiek organizēta tirdzniecība. Ja tirdzniecības organizators ir pašvaldība, tad nodeva par organizēšanu netiek maksāta."

3. Papildināt ar 13.² punktu šādā redakcijā:

"13.² Tirdzniecības dalībnieks par tirdzniecības vietu organizētā pasākumā, ja tirdzniecība tiek organizēta publiskā vietā un tirdzniecības organizators nav pašvaldība, nodevas samaksu veic ar tirdzniecības organizatora starpniecību. Tirdzniecības organizators ir atbildīgs par nodevu samaksas veikšanu pašvaldībai atbilstoši iesniegtajam tirdzniecības dalībnieku sarakstam."

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada domes saistošo noteikumu Nr. 16 "Grozījumi Dobeles novada domes 2022. gada 24. februāra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par Dobeles novada pašvaldības nodevām""
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums Sadaļas paskaidrojums
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Grozījumi paredz precizēt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatu un noteikt pašvaldības nodevu par tirdzniecības organizēšanu publiskās vietās juridiskai personai un fiziskai personai, kura reģistrējusi saimniecisko darbību.

1.2. Grozījumus saistošajos noteikumos var izdarīt tikai ar citiem saistošajiem noteikumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav attiecināms. Pašvaldību likuma 46. panta otrā daļa.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme - mērķa grupas, uz kurām attiecināms šo saistošo noteikumu un saistošo noteikumu grozījumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuras reģistrējušas saimniecisko darbību.

3.2. Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām 4.1. Administratīvās procedūras neietekmē. Kontroli par saistošo noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Dobeles novada pašvaldības administrācija. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

4.2. Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Nav ietekmes uz pašvaldību funkcijām.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus. Pašvaldībā papildus institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6. Izpildes nodrošināšana Noteikumu projekts neietekmē izpildes nodrošināšanu.
7. Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

8.2. Sabiedrības līdzdalības veids - informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.3. Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2024. gada 8. maija līdz 2024. gada 22. maijam (ieskaitot).

8.4. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

22.06.2024