Tiesību akts: spēkā esošs
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3

Ventspilī 2024. gada 14. martā (prot. Nr. 7; 8. §)
Par Ventspils bērnu parku "Bērnu pilsētiņa" un "Fantāzija" izmantošanu
Precizēti Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 30. maija sēdē (prot. Nr. 11; 18. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 2. punktu

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Ventspils bērnu parku "Bērnu pilsētiņa" un "Fantāzija" (turpmāk – Bērnu parki) izmantošanas kārtību.

2. Bērnu parki ir Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) īpašums, kas atrodas nožogotās teritorijās Ventspilī, Poruka ielā 2 ("Bērnu pilsētiņa") un Talsu ielā 61 ("Fantāzija").

3. Bērnu parku apmeklēšana un izmantošana ir bezmaksas, izņemot Noteikumu 4. punktā minētos gadījumus.

4. Publisku pasākumu rīkošana, tirdzniecība un maksas pakalpojumu sniegšana Bērnu parkos ir atļauta atbilstoši šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem.

5. Kārtību Bērnu parkos nodrošina apsardzes firmas, ar kuru Pašvaldības iestāde "Ventspils Komunālā pārvalde" ir noslēgusi līgumu par apsardzes pakalpojumu sniegšanu, darbinieki, kā arī Pašvaldības iestādes "Ventspils Pašvaldības policija" darbinieki.

6. Bērnu parki vasaras sezonā no 1. aprīļa līdz 30. septembrim ir brīvi pieejami katru dienu no plkst. 7:00 līdz plkst. 22:00, ziemas sezonā no 1. oktobra līdz 31. martam – no plkst. 7:00 līdz 20:00. Atsevišķos gadījumos (svinības, īpaši pasākumi, u.c.) ar Pašvaldības atļauju Bērnu parku apmeklēšanas laiks var tikt pagarināts vai saīsināts, par ko apmeklētāji iepriekš tiek informēti.

7. Papildus citos ārējos normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem, Bērnu parkos aizliegts:

7.1. atrasties tajos pēc slēgšanas;

7.2. braukt ar skrejriteņiem, skrituļslidām, skrituļdēļiem un bērnu elektriskajiem pārvietošanās līdzekļiem (izņemot īpaši iezīmētās maksas pakalpojumu sniegšanas vietās).

8. Bērnu parku apmeklētājiem ir pienākums ievērot uzstādīto rotaļu iekārtu un aprīkojuma izmantošanas informatīvās norādes, kā arī Bērnu parku apsardzes darbinieku norādījumus attiecībā uz rotaļu iekārtu un aprīkojuma nepareizu izmantošanu.

9. Bērnu parku apmeklētāji, kas neievēro Noteikumu prasības un nepakļaujas Bērnu parku apsardzes darbinieku norādījumiem, pieaicinot Pašvaldības iestādes "Ventspils Pašvaldības policija" darbiniekus, var tikt izraidīti no Bērnu parku teritorijas.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2003. gada 21. jūnija saistošos noteikumus Nr. 3 "Par kārtības noteikumiem Bērnu pilsētiņā" (Latvijas Vēstnesis, 2003., Nr. 117, 2013., Nr. 246) un Ventspils pilsētas domes 2003. gada 25. augusta saistošos noteikumus Nr. 4 "Par kārtības noteikumiem Pārventas jaunizveidotajā bērnu parkā" (Latvijas Vēstnesis, 2003., Nr. 156, 2013., Nr. 246).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 14. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 3 "Par Ventspils bērnu parku "Bērnu pilsētiņa" un "Fantāzija" izmantošanu"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1.  Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 2. punktu dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus un paredzēt administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, nosakot administratīvos pārkāpumus un par tiem piemērojamos administratīvos sodus, ja likumos nav noteikts citādi, par publiskā lietošanā nodotu pašvaldības teritoriju, piemēram, parku, skvēru, bērnu rotaļu laukumu, izmantošanu.

Tādējādi pašvaldība, rūpējoties par savām publiskajām teritorijām, ir tiesīga noteikt to izmantošanas noteikumus, izņemot vispārīgus uzvedības noteikumus.

Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Ventspils bērnu parku "Bērnu pilsētiņa" un "Fantāzija" (turpmāk – Bērnu parki) izmantošanas kārtību.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai Bērnu parkos tiktu ievērota kārtība, kas nosaka ierobežojumus un rīcību, kas ir aizliegta Bērnu parkos to apmeklējuma laikā un pēc to slēgšanas.

Līdz šim bija spēkā Ventspils pilsētas domes 2003. gada 21. jūnija saistošie noteikumi Nr. 3 "Par kārtības noteikumiem Bērnu pilsētiņā" un Ventspils pilsētas domes 2003. gada 25. augusta saistošie noteikumi Nr. 4 "Par kārtības noteikumiem Pārventas jaunizveidotajā bērnu parkā".

Ar Noteikumiem iepriekš minētie saistošie noteikumi tiek apvienoti vienā normatīvajā aktā, vienlaikus veicot to aktualizēšanu, ievērojot šobrīd spēkā esošos normatīvos aktus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuKārtības nodrošināšanai Bērnu parkos, Bērnu parku apsardzes firma tiek izraudzīta publiskā iepirkuma procesā, finansējumu paredzot, Pašvaldības iestādes "Ventspils Komunālā pārvalde" budžetā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – nav ietekmes.

Ietekme uz vidi – tiks veicināta drošāka vide Bērnu parkos.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – Noteikumu ievērošana veicinās Bērnu parku apmeklētāju drošību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci pašvaldības teritorijā – nav ietekmes, Bērnu parku apsardzes firma tiek izraudzīta publiskā iepirkuma procesā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmNoteikumi neietekmē citas līdzšinējās administratīvās procedūras.

Jautājumos par Noteikumu piemērošanu privātpersonas var vērsties Pašvaldības iestādē "Ventspils Pašvaldības policija" vai Pašvaldības iestādē "Ventspils Komunālā pārvalde".

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNoteikumi nodrošinās Pašvaldības funkciju izpildi sabiedriskās kārtības un drošības jomā.

Noteikumi neparedz jaunu darba vietu radīšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuKārtību Bērnu parkos nodrošinās apsardzes firmas, ar kuru Pašvaldības iestāde "Ventspils Komunālā pārvalde" ir noslēgusi līgumu par apsardzes pakalpojumu sniegšanu, darbinieki, kā arī Pašvaldības iestādes "Ventspils Pašvaldības policija" darbinieki.

Noteikumi paredz, ka Bērnu parku apmeklētāji, kas neievēro Noteikumu prasības un nepakļaujas Bērnu parku apsardzes darbinieku norādījumiem, pieaicinot Pašvaldības iestādes "Ventspils Pašvaldības policija" darbiniekus, var tikt izraidīti no Bērnu parku teritorijas.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Noteikumi veicinās drošību Bērnu parku apmeklētājiem, uzstādīto rotaļu iekārtu un aprīkojuma pareizu izmantošanu, kā arī sabiedrisko kārtību.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Noteikumu projekts no 29.01.2024. līdz 14.02.2024. publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem". Nekādi ierosinājumi no iedzīvotājiem netika saņemti. Noteikumu projekts izskatīts Pašvaldības Likumības komisijā (22.01.2024.) un Pilsētas attīstības jautājumu komitejā (24.05.2024.).

Noteikumi precizēti atbilstoši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas saņemtajam 17.04.2024. Nr. 1-18/2394 atzinumam.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
21.06.2024