Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 5/2024

Saulkrastos 2024. gada 29. maijā

Grozījumi Saulkrastu novada domes 2022. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 36/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"

Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2024. gada 29. maija sēdē (prot. Nr. 11/2024 § 26)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu un
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu

Izdarīt Saulkrastu novada domes 2022. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 36/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā" šādus grozījumus:

1. Aizstāt normatīvā akta izdošanas tiesiskajā pamatojumā normatīvā akta nosaukumu uz vienību "likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu" ar normatīvā akta nosaukumu un vienību "Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu".

2. Svītrot 1. punktā vārdus "Saulkrastu novadā deklarētām".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 

Saistošo noteikumu "Grozījumi Saulkrastu novada domes 2022. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 36/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
Mērķis, nepieciešamības pamatojumu, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi Saistošo noteikumi ir izstrādāti, lai noteiktu vienotu kārtību, kādā pašvaldības izglītības iestāžu izglītojamie (vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamajiem) un Saulkrastu novadā deklarētas personas, kuras ir sasniegušas 70 gadu vecumu vai vecākas (turpmāk - Seniori) var saņemt braukšanas maksas atvieglojumus.

Grozījumu izstrāde saistošajos noteikumos ir nepieciešama, lai nodrošinātu braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanas nepārtrauktību. Ņemot vērā Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piekto daļu, kas noteic, ka, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa, ir izstrādāts saistošo noteikumu projekts, tādejādi nodrošinot braukšanas maksas atvieglojumu nepārtrauktību.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus (izņemot saistošo noteikumu projektu par pašvaldības nodevām, kam nenorāda plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu) Saistošie noteikumi "Grozījumi Saulkrastu novada domes 2022. gada 31. augusta saistošajos noteikumos Nr. 36/2022 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Saulkrastu novadā"" nerada ietekmi uz pašvaldības budžetu, jo finansējums atbilstoši iepriekšējā gada izpildei tiek plānots sagatavojot ikgadējo budžeta projektu. Saistošo noteikumu īstenošanai finansējums ik gadu tiek paredzēts pašvaldības budžetā.
Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Konstatēts, ka noteikumu ietekme ir neitrāla, jo pēc būtības nemaina braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas, saņemšanas izmantošanas kārtību. tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās tās līdzšinējā apmērā.
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām - gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Projekts neparedz izmaiņas administratīvo procedūru veikšanā, līdz ar to neparedz būtiskas izmaiņas administratīvo procedūru izmaksās.
Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildi un elektronisko braukšanas karšu izsniegšanu Senioriem nodrošina Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs kas nodrošina Saulkrastu novada iedzīvotāju apkalpošanu sekojošos klientu apkalpošanas punktos:

- Saulkrastos, Raiņa ielā 8, Saulkrasti, Saulkrastu novads,

- Lojā, "Jēņi", Sējas pagasts, Saulkrastu novads.

Izpildes nodrošināšana Noteikumu izpildi nodrošina izglītības iestādes, kas administrē izglītojamo braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanu, klientu apkalpošanas centra darbinieki, kas administrē senioru braukšanas maksas atvieglojumu saņemšanu un Finanšu un grāmatvedības nodaļas darbinieki, izmaksājot kompensācijas un apmaksājot sabiedriskā transporta pakalpojuma iesniegtos rēķinus.
Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Pie esošās faktiskās situācijas izmaksas uzskatāmas par samērīgām, jo tiek nodrošināta izglītojamo nokļūšana izglītības iestādē. Mainoties situācijai, ja tiek identificēti gadījumi, kad izglītojamo nokļūšana izglītības iestādē ir apgrūtināta vai netiek nodrošināta, izmaksas var pieaugt proporcionāli izdevumiem, kas saistīti ar sabiedriskā transporta kustību grafika vai maršruta izmaiņu veikšanu vai jauna skolēnu pārvadājuma maršrutā izveidi. Atbilstoši bērnu tiesību un interešu aizsardzībai minētie iespējamie izdevumi (izmaksas) uzskatāmi par samērīgiem, jo tādejādi tiek nodrošinātas tiesības uz izglītības ieguves nodrošināšanu un tiek nodrošināta pašvaldības uzdevuma - nodrošināt izglītojamo nokļūšanu izglītības iestādē - izpilde.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām (tostarp saistošo noteikumu projekta publiskās izvērtēšanas laikā saņemtos sabiedrības viedokļus) Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saistošo noteikumu projekts laika posmā no 2024. gada 15. maija līdz 2024. gada 29. maijam ir ievietots Saulkrastu novada pašvaldības tīmekļa vietnē sadaļā Saistošo noteikumu projekti, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā termiņā par saistošo noteikumu projektu nav saņemti viedokļi, priekšlikumi.

Izstrādājot saistošo noteikumu projektu ir ņemta vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sniegtā informācija par saistošo noteikumu izdošanas tiesiskā pamatojuma grozīšanu (06.09.2023. Nr. 1-132/5128).

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

11.06.2024