Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs
Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2024/12

Preiļos 2024. gada 30. maijā
Par grozījumiem Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2022/41 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novadā"
APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes 2024. gada 30. maija lēmumu
(prot. Nr. 6, 24. §)

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu

Izdarīt Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2022/41 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu 4.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.5. trafarēts maiss – savākto atkritumu novietošanai paredzēts speciāls trafarēts maiss, kurš izmantojams tikai Preiļu novada teritorijās, kā alternatīvs risinājums sadzīves konteineru izmantošanai privātmāju īpašniekiem, ja atkritumu apsaimniekotāja piedāvājamo konteineru tilpums pie minimālā atļaujamā izvešanas biežuma neatbilst faktiski saražojamo nešķiroto sadzīves atkritumu daudzumam. Tiek izsniegti pēc priekšapmaksas un tādā apjomā, lai gada griezumā nodrošinātu minimālā atļaujamā izvešanas biežuma ievērošanu;".

2. Izteikt saistošo noteikumu 4.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.6. sezona – laika periods, kas kalendārā gada ietvaros nav īsāks par 3 kalendārajiem mēnešiem, un nav ilgāks par 6 kalendārajiem mēnešiem. Sezonas periods nevar tikt sadalīts vairākās daļās;".

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.7. Daudzdzīvokļu māja – dzīvojamā māja, kurā saskaņā ar mājas inventarizācijas plānu ir vairāk nekā viens dzīvoklis, t.sk. mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojamā telpa un kurā katrai dzīvojamo telpu grupai nav savas ieejas;".

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.8. Individuālās dzīvojamās mājas – brīvi stāvošas savrupmājas, villas, mežsargu mājas, lauku mājas, vasarnīcas, dārza mājas u. tml., kā arī savienotas (dvīņu, rindu vai sekciju tipa) mājas, kurās katrai dzīvojamo telpu grupai ir sava ieeja;".

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

" 4.9. Pilsēta – teritorija, kurai atbilstoši Preiļu novada teritorijas plānojumam ir noteikts pilsētas statuss;".

6. Papildināt saistošos noteikumus ar 4.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.10. Ārpus pilsētas – teritorija, kura atrodas Preiļu novada administratīvajā teritorijā ārpus Preiļu pilsētas teritorijas.".

7. Izteikt saistošo noteikumu 10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. individuālās dzīvojamās mājās pilsētā (t.sk. tajās reģistrētas juridiskas personas) – 1 reizi mēnesī;".

8. Izteikt saistošo noteikumu 10.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.2. individuālās dzīvojamās mājās ārpus pilsētas (t.sk. tajās reģistrētas juridiskas personas) – 4 reizes gadā;".

9. Aizstāt saistošo noteikumu 10.3. apakšpunktā vārdu "nedēļā" ar vārdu "mēnesī".

10. Aizstāt saistošo noteikumu 10.4. apakšpunktā vārdu "ciemos" ar vārdiem "ārpus pilsētas".

11. Papildināt saistošo noteikumu 10.5. apakšpunktā aiz vārda "komercdarbība" ar teikumu "kas neatbilst iepriekšējos apakšpunktos norādītajam".

12. Svītrot saistošo noteikumu 10.6. apakšpunktā vārdus "(vasarnīca, dārza māja)" un aizstāt vārdu "divos" ar vārdu "trijos".

13. Papildināt saistošos noteikumus ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15. 1 Atkritumu apsaimniekošanas organizēšanai jānotiek ciešā sadarbībā ar Preiļu novada pagastu pārvaldēm, kuru pienākums ir monitorēt un izvērtēt viņu pārvaldībā esošo pašvaldības ceļu infrastruktūras stāvokli, ņemot vērā laikapstākļu radītus u.c. šķēršļus, kas varētu traucēt nokļūšanai līdz klientam, saskaņojot atkritumu apsaimniekotāja sastādīto un pagastu pārvaldēm izskatīšanai izsūtīto ikmēneša izbraukumu grafiku, nepieciešamības gadījumā veicot attiecīgas korekcijas, par tām ziņojot atkritumu apsaimniekotājam, bet ne vēlāk kā nedēļu pirms izbraukumu grafika izpildes uzsākšanas. Nepieciešamības gadījumā, Preiļu novada pagastu pārvalžu uzdevums ir nodrošināt tehnisko un cita veida atbalstu atkritumu apsaimniekotājam, ja nesakārtotas ceļu infrastruktūras, laikapstākļu radītu vai cita veida no atkritumu apsaimniekotāja neatkarīgu šķēršļu dēļ tiek traucēta nokļūšana līdz klientam, vai tiek apdraudēta nepārtraukta atkritumu savākšanas procesa nodrošināšana.".

14. Papildināt saistošo noteikumu 32.8. apakšpunktā aiz vārda "nodrošināt" ar vārdiem "klienta nomā esošo".

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
Preiļu novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2024/12 "Par grozījumiem Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 27. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 2022/41 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novadā""
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojumu raksta sadaļasInformācija
1. Projekta mērķis un nepieciešamības pamatojumsAtkritumu apsaimniekošanas likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktā ir noteikts, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, nosakot šīs teritorijas dalījumu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonās, prasības atkritumu savākšanai, arī minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, pārvadāšanai, pārkraušanai, šķirošanai un uzglabāšanai, prasības liela izmēra atkritumu, sadzīvē radušos bīstamo atkritumu un mājsaimniecībās radīto būvniecības atkritumu apsaimniekošanai, un kārtību, kādā veicami maksājumi par atkritumu apsaimniekošanu.

Saistošie noteikumi nosaka sadzīves atkritumu, tajā skaitā, sadzīvē radušos bīstamo atkritumu apsaimniekošanu novadā, nosaka prasības sadzīves atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, pārkraušanai, uzglabāšanai un apglabāšanai, kā arī kārtību, kādā veicami maksājumi par šo atkritumu apsaimniekošanu, apsaimniekošanā iesaistīto personu pienākumus un tiesības. Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas mērķis ir reglamentēt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Preiļu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, lai aizsargātu cilvēku dzīvību un veselību, vidi, kā arī personu mantu.

Saistošo noteikumu 4. punkts, kas nosaka lietoto terminu skaidrojumu tiek papildināts ar 4.7.–4.10. apakšpunktiem, tiek precizēta 4.5. un 4.6. apakšpunktos lietoto terminu redakcija.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek veikti grozījumi saistošo noteikumu 10. punkta 10.1.–10.6. apakšpunktos, kas nosaka sadzīves atkritumu savākšanas biežumu, kā arī tiek papildināti ar jaunu 16. punktu, kas nosaka, ka atkritumu apsaimniekošanas efektīvai organizēšanai jānotiek ciešā sadarbībā ar Preiļu novada pagastu pārvaldēm, kuru pienākums monitorēt un izvērtēt viņu pārvaldībā esošo pašvaldības ceļu infrastruktūras stāvokli, ņemot vērā laikapstākļu radītus u.c. šķēršļus, kas varētu traucēt nokļūšanai līdz klientam, saskaņojot atkritumu apsaimniekotāja sastādīto un pagastu pārvaldēm izskatīšanai izsūtīto ikmēneša izbraukumu grafiku, nepieciešamības gadījumā veicot attiecīgas korekcijas, par tām ziņojot atkritumu apsaimniekotājam, bet ne vēlāk kā nedēļu pirms izbraukumu grafika izpildes uzsākšanas.

Preiļu novada pašvaldība organizē un kontrolē atkritumu apsaimniekošanu tās administratīvajā teritorijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem pašvaldību darbības jomā, atkritumu apsaimniekošanas jomā, normatīvajiem aktiem administratīvās atbildības jomā, šiem saistošajiem noteikumiem, atkritumu apsaimniekošanas valsts un reģionālo plānu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 13. jūnija noteikumiem Nr. 301 "Par atkritumu apsaimniekošanas reģioniem" Preiļu novads iekļaujas Latgales atkritumu apsaimniekošanas reģionā. Pašvaldības teritorijā ir noteikta viena atkritumu apsaimniekošanas zona.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama. Ietekme uz pašvaldības budžetu netiek prognozēta.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas atkritumu radītājiem un valdītājiem, kā arī uzlabos atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma kvalitāti un pieejamību. Ar saistošajiem noteikumiem, tai skaitā tiek noteikts minimālais sadzīves atkritumu savākšanas biežums saimnieciskās darbības veicējiem.

Ievērojot saistošo noteikumu prasības, tiek nodrošināta droša, atkritumu apsaimniekošana, līdz ar to nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir atkritumu radītāji un valdītāji, nekustamā īpašuma īpašnieki un pārvaldnieki, kā arī atkritumu apsaimniekotāji un publisko pasākumu organizētāji.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie atbildības normatīvajos aktos par atkritumu apsaimniekošanu un administratīvo atbildību noteiktajā kārtībā.

Persona par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem var vērsties pašvaldībā, pašvaldības kapitālsabiedrībā sabiedrība ar ierobežotu atbildību "PREIĻU SAIMNIEKS", kā arī pie sava atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēja.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Preiļu novada pašvaldība un sabiedrība ar ierobežotu atbildību "PREIĻU SAIMNIEKS".

Saistošos noteikumus publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", pašvaldības tīmekļvietnē. Izmaksu nav.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu darba vietu izveide.

Pašvaldības funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – pašvaldības autonomā funkcija saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktā noteikto – saistībā ar atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi netiek veidotas jaunas institūcijas, darba vietas vai likvidētas, vai reorganizētas institūcijas.

Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas (pašvaldības administrācija, kas nodrošinās organizatorisko jautājumu izskatīšanu, sabiedrība ar ierobežotu atbildību "PREIĻU SAIMNIEKS", pašvaldības policija, kas nodrošinās saistošo noteikumu ievērošanas kontroli.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, t.i., pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir samērīgi un atbilstoši mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildus izmaksas pašvaldībai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē uz divām nedēļām sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts 2024. gada 15. maijā publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.preili.lv uz termiņu, kas nav mazāks par divām nedēļām. Sabiedrības viedokļu iesniegšana plānota līdz 2024. gada 29. maijam.

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu tika saņemti un izskatīti Preiļu novada pašvaldības Aglonas pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšlikumi. Konstatēts, ka iesniegtie priekšlikumi jāņem vērā izsludinot atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma procedūru.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns
06.06.2024