Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā"

Izdarīt likumā "Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā" (Latvijas Vēstnesis, 2006, 107. nr.; 2011, 117. nr.; 2013, 128. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. panta 1. punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Eiropas Savienības zilās kartes turētājam prombūtne uzskatāma par attaisnojamu, ja tā nav bijusi ilgāka par 12 secīgiem mēnešiem un kopā nepārsniedz 18 mēnešus;".

2. Izteikt 3. panta otrās daļas 2. punktu šādā redakcijā:

"2) laiku, kuru trešās valsts pilsonis kā Eiropas Savienības zilās kartes turētājs vai viņa ģimenes loceklis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts izsniegtas atļaujas augsti kvalificētas nodarbinātības nolūkā turētājs, pētnieks, students vai starptautiskās aizsardzības saņēmējs uzturējies citā Eiropas Savienības dalībvalstī tieši pirms Eiropas Savienības zilās kartes iegūšanas Latvijas Republikā. Ja trešās valsts pilsonis citā Eiropas Savienības dalībvalstī uzturējies kā students, nepārtrauktas uzturēšanās laikā ieskaita pusi no šā perioda;".

3. Izteikt 6. pantu šādā redakcijā:

"6. pants. Lēmumu par statusa piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem 30 dienu laikā no dokumentu iesniegšanas dienas."

4. Izteikt 7. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Trešās valsts pilsonim, kuram piešķirts statuss, Pārvalde izsniedz pastāvīgās uzturēšanās atļauju, kuru reģistrē reizi piecos gados Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā. Izsniedzot uzturēšanās atļauju, personu informē par tās tiesībām un pienākumiem."

5. Izteikt 12. panta pirmās daļas 4. punktu šādā redakcijā:

"4) bez pārtraukuma uzturējies ārpus Eiropas Savienības teritorijas 12 mēnešus vai 24 mēnešus, ja trešās valsts pilsonis pirms statusa saņemšanas ir bijis Eiropas Savienības zilās kartes turētājs vai viņa ģimenes loceklis;".

6. Izteikt informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 2. punktu šādā redakcijā:

"2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 20. oktobra direktīvas (ES) 2021/1883 par trešo valstu valstspiederīgo ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem augsti kvalificētas nodarbinātības nolūkā un ar ko atceļ Padomes direktīvu 2009/50/EK."

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 23. maijā.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja D. Mieriņa

Rīgā 2024. gada 28. maijā

11.06.2024