Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 20/2024

Ādažos 2024. gada 28. martā

Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18/2023 "Ādažu novada pašvaldības nolikums"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta sēdes lēmumu
(prot. Nr. 6 § 41)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu
un 49. pantu

1. Izdarīt Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18/2023 "Ādažu novada pašvaldības nolikums" (publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2023., Nr. 117) šādus grozījumus:

1.1. svītrot 15.17.1. apakšpunktu;

1.2. papildināt 20. punktu ar 20.4. un 20.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"20.4. pašvaldībai piederošu garāžu ēku, kā arī ar tām saistītas pašvaldībai piederošas zemes nomu vai citai personai piederošas zemes nomu, ja pašvaldībai noteiktas tiesības iznomāt citai personai piederošo zemi;

20.5. līguma darbības termiņa pagarināšanu gadījumos, ja zeme tiek iznomāta daudzdzīvokļu mājas autostāvvietas paplašināšanai vai sadzīves atkritumu konteineru novietnei.".

1.3. papildināt 22. punktu aiz vārda "komisijas" ar vārdiem "un citas institūcijas";

1.4. papildināt 22. punktu ar 22.2.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"22.2.8. Jauniešu dome.".

1.5. aizstāt 82. punktā vārdus "Ādažu Vēstis" ar vārdiem "Ādažu Novada Vēstis";

1.6. aizstāt 85. un 90. punktā e-pasta adresi "dome@adazi.lv" ar e-pasta adresi "dome@adazunovads.lv".

2. Šo noteikumu 1.6. punkts stājas spēkā 2024. gada 1. jūnijā.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 20/2024 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18/2023 "Ādažu novada pašvaldības nolikums""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir veikt grozījumus Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 18/2023 "Ādažu novada pašvaldības nolikums" (turpmāk - Nolikums), lai tajos iestrādātu instituciāla rakstura izmaiņas, kā arī papildinātu pašvaldības Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma nodaļas pilnvarojumu attiecībā uz lēmumu pieņemšanu.

1.2. Nolikums, cita starpā, nosaka Ādažu novada pašvaldības institucionālo sistēmu un darba organizāciju, kā arī amatpersonu rīcību ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem.

1.3. Ar 28.12.2023. nolikumu Nr. 30 "Grozījumi Ādažu novada sociālā dienesta 29.09.2021. nolikumā Nr. 11 "Ādažu novada pašvaldības sociālā dienesta nolikums"" tika svītrota struktūrvienība "Kalngales brīvā laika pavadīšanas centrs "Kadiķis"" (kā Ādažu novada pašvaldības sociālā dienesta struktūrvienība), līdz ar to veicamas izmaiņas arī Nolikumā.

1.4. Pašvaldību likuma 10. panta otrās daļas 1. punkta izpratnē, ja likums tieši nenoteic, ka attiecīgā lēmuma pieņemšana ir domes kompetencē, dome, paredzot to pašvaldības nolikumā, var pilnvarot pašvaldības administrāciju lemt par pašvaldības nekustamā īpašuma izmantošanu. Ar šiem saistošajiem noteikumiem tiek noteikts pilnvarojums Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma nodaļai pašvaldības vārdā pieņemt lēmumus un slēgt līgumus par pašvaldībai piederošu garāžu ēku, ar tām saistītas pašvaldībai piederošas zemes nomu vai citai personai piederošas zemes nomu, ja pašvaldībai noteiktas tiesības iznomāt citai personai piederošo zemi, kā arī par līguma darbības termiņa pagarināšanu gadījumos, kad zeme iznomāta daudzdzīvokļu mājas autostāvvietas paplašināšanas vai sadzīves atkritumu konteineru novietnes vajadzībām.

1.5. 2024. gada 29. februārī pašvaldības dome apstiprināja nolikumu Nr. 3 "Ādažu novada pašvaldības Jauniešu domes nolikums". Minētā institūcija izveidota saskaņā ar Jaunatnes likuma 5. panta otrās daļas 5. punktu, ar mērķi - veicināt Ādažu novada jauniešu līdzdalību viņu dzīves kvalitātes uzlabošanā, sadarbību, pieredzes apmaiņu, iniciatīvu izpildi un jauniešu izaugsmi vietējā sociālajā, politiskajā un kultūras jomā.

1.6. Ar 2024. gada 29. februāra nolikumu Nr. 6 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības domes 28.09.2022. nolikumā Nr. 35 "Informatīvā izdevuma "Ādažu Vēstis" nolikums" informatīvā izdevuma nosaukums tika noteikts "Ādažu Novada Vēstis", kā arī līdz 01.06.2024. pašvaldībai paredzēts izveidot jaunu e-pasta adresi, līdz ar to tiek grozīti Nolikuma 82., 85. un 90. punkts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu, jo tie izriet no iepriekš pieņemtajiem domes lēmumiem.

2.2. Jauniešu domes darbība tiek finansēta no pašvaldības budžeta līdzekļiem, kas tiek iekļauti Centrālās pārvaldes Izglītības un jaunatnes nodaļas kārtējā gada budžeta tāmē.

2.3. Finansējums Jauniešu domes darbības nodrošināšanai un iniciatīvām var tikt piesaistīts iesaistoties projektu konkursos.

2.4. Saistošo noteikumu izpildei nav paredzēts veidot jaunas darba vietas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme - ar Jauniešu domes izveidošanu tiks veicināta sabiedrības daļas - jauniešu iesaiste pašvaldības darbā.

3.2. Ietekme uz vidi - nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz konkurenci - noteikumiem nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

Šiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz līdzšinējām administratīvajām procedūrām vai to izmaksām, jo tie izstrādāti, pamatojoties uz iepriekš pieņemtajiem domes lēmumiem.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Sakarā ar saistošo noteikumu izpildi tiks noteikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, to izpildei šobrīd nav paredzēts piesaistīt papildu resursus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

Noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi - tikai cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Šie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Šo noteikumu izstrādes procesā atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.) nenotika.

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc noteikumu izskatīšanas domes Finanšu komitejā, to projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīkla Facebook pašvaldības profilā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā - no 22.02.2024. līdz 07.03.2024. netika saņemti sabiedrības pārstāvju priekšlikumi.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par noteikumu projektu.

8.5. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

06.04.2024