Tiesību akts: spēkā esošs
Ministru kabineta rīkojums Nr. 247

Rīgā 2024. gada 2. aprīlī (prot. Nr. 14 11. §)
Par Baltijas jūras reģiona valstu, Ukrainas un Amerikas Savienoto Valstu sadarbības iniciatīvu pētniecībā

1. Saskaņā ar Zinātniskās darbības likuma 14. panta otrās daļas 4. punktu, kā arī ievērojot Ministru kabineta 2020. gada 30. jūnija noteikumu Nr. 408 "Latvijas Zinātnes padomes nolikums3.2. apakšpunktu un 2023. gada 2. augustā parakstīto sadarbības memorandu Ukrainas atbalstam starp Latvijas Zinātnes padomi, Amerikas Savienoto Valstu Nacionālo zinātnes fondu, Amerikas Savienoto Valstu Nacionālo zinātnes akadēmiju, kā arī Igaunijas Pētniecības padomi, Lietuvas Pētniecības padomi, Polijas Nacionālo zinātnes centru, Polijas Nacionālās akadēmiskās apmaiņas aģentūru un Ukrainas Nacionālo pētniecības fondu, apstiprināt Baltijas jūras reģiona valstu, Ukrainas un Amerikas Savienoto Valstu sadarbības iniciatīvu pētniecībā (turpmāk – iniciatīva).

2. Noteikt Latvijas Zinātnes padomi par atbildīgo institūciju iniciatīvas īstenošanā.

3. Iniciatīvas kopējais finansējums ir 420 000 euro un īstenošanas laiks – 2024. gads. Finansējumu 2024. gadā nodrošināt no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta apakšprogrammas 05.01.00 "Zinātniskās darbības nodrošināšana" līdzekļiem.

4. Iniciatīvas mērķis ir stiprināt Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskās sadarbības kapacitāti zinātnē un inovācijās, veicināt sadarbību starp Baltijas jūras reģiona valstīm, Amerikas Savienoto Valstu zinātniskajām institūcijām un Ukrainu, vienlaikus atbalstot Ukrainas zinātnieku zinātniskās kapacitātes saglabāšanu un integrāciju pasaules pētniecības telpā.

5. Iniciatīvas īstenošanas laikā noteikt šādus sasniedzamos rezultātus: 

5.1. nodrošināta pētniecības rezultātu publiska pieejamība;

5.2. sagatavotas kopīgas publikācijas;

5.3. stiprināta starptautiskās sadarbības kapacitāte:

5.3.1. izveidoti sadarbības tīkli ar partnervalstīm, tai skaitā ar Amerikas Savienoto Valstu zinātniskajām institūcijām;

5.3.2. sagatavoti un iesniegti kopēji sadarbības projekti citu pētniecības programmu konkursos.

Ministru prezidentes pienākumu izpildītājs ‒ finanšu ministrs A. Ašeradens

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša
02.04.2024