Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: vēl nav spēkā

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā

Izdarīt Dzīvnieku aizsardzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 2. nr.; 2002, 2. nr.; 2003, 6., 16. nr.; 2005, 10. nr.; 2007, 3. nr.; 2008, 3. nr.; 2009, 21. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 62., 205. nr.; 2012, 50. nr.; 2014, 123. nr.; 2017, 128. nr.; 2019, 248.A nr.; 2022, 191.A nr.) šādus grozījumus:

1. 1. pantā:

izslēgt 4. punktu;

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Likumā lietotais termins "dzīvnieku patversme" atbilst Komisijas 2019. gada 28. jūnija deleģētās regulas (ES) 2019/2035, ar ko attiecībā uz noteikumiem, kurus piemēro sauszemes dzīvnieku turēšanas objektiem un inkubatoriem, un attiecībā uz konkrētu sauszemes dzīvnieku un inkubējamu olu izsekojamību papildina Eiropas Parlamenta un Padomes regulu (ES) 2016/429 (turpmāk - regula (ES) 2019/2035) 2. panta 8. punktā lietotajam terminam.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

2. 9. pantā:

papildināt pirmās daļas 1. punkta "a" apakšpunktu ar vārdiem "kā arī attiecībā uz sludinājumiem par suņu, kaķu vai mājas (istabas) sesku atsavināšanu";

papildināt pirmās daļas 2. punktu pēc vārdiem "nemedījamo savvaļas sugu dzīvnieku aizsardzību" ar vārdiem "uz starptautiskās tirdzniecības apdraudēto savvaļas sugu dzīvnieku aizsardzību";

papildināt pirmo daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) pašvaldības - attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku labturību to administratīvajā teritorijā.";

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Pašvaldība saistībā ar mājas (istabas) dzīvnieku labturības uzraudzību un kontroli ir tiesīga izdot administratīvu aktu, kurā noteikts pienākums atbilstošā veidā un termiņā novērst pārkāpumu dzīvnieku labturības jomā."

3. 10. pantā:

izslēgt 2. punktu;

izslēgt 7. punktā vārdus "dzīvnieku patversmēs un dzīvnieku viesnīcās, kā arī";

izslēgt 12. punktu.

4. Papildināt likumu ar 16.1 pantu šādā redakcijā:

"16.1 pants. Ministru kabinets attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku labturību un aizsardzību nosaka:

1) prasības attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas vietām, barošanu, dzirdināšanu, fiziskām aktivitātēm un pārvadāšanu;

2) prasības suņa turēšanai ārpus telpām tā īpašnieka vai turētāja lietošanā esošā teritorijā;

3) prasības, kas jāievēro, lai suns, kaķis vai mājas (istabas) sesks varētu uzturēties ārpus tā īpašnieka vai turētāja lietošanā esošas teritorijas;

4) prasības attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku demonstrēšanu publiskā izstādē;

5) gadījumus, kad suni atļauts piesiet."

5. Papildināt likumu ar 17.1 un 17.2 pantu šādā redakcijā:

"17.1 pants. (1) Mājas (istabas) dzīvnieku pavairo, nekaitējot dzīvnieka veselībai, atbilstoši tā etoloģijai un tādā vecumā, kad tas ir sasniedzis vaislas dzimumgatavību.

(2) Mājas (istabas) dzīvniekam - suņa, kaķa vai seska mātītei - gada laikā nedrīkst būt vairāk par vienu mazuļu metienu.

(3) Pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām, kā arī fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

17.2 pants. Suni aizliegts turēt piesietu, izņemot mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomu regulējošos normatīvajos aktos minētus gadījumus."

6. Papildināt III nodaļu ar 18.2, 18.3, 18.4 un 18.5 pantu šādā redakcijā:

"18.2 pants. (1) Mājas (istabas) dzīvnieka - suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska - īpašniekam vai turētājam, kurš pavairo dzīvnieku, ir pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, izdarot atzīmi mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

(2) Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks, kas pavairo sev piederošu suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku un atsavina tā pēcnācējus, ir apmācīts mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomā un ir saņēmis apliecinājumu par to.

(3) Ministru kabinets attiecībā uz apmācību mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomā nosaka:

1) prasības attiecībā uz izglītību un darba pieredzi personām, kas ir tiesīgas apmācīt;

2) prasības attiecībā uz izglītību un darba pieredzi personām, kurām nav nepieciešama papildu apmācība;

3) apmācības programmas saturu un apjomu, periodiskumu un pārbaudījuma norises kārtību;

4) prasības attiecībā uz apmācīto personu uzskaiti un apliecībā par apmācību norādāmo informāciju.

(4) Ministru kabinets attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku - suņu, kaķu vai mājas (istabas) sesku - pavairošanu nosaka:

1) prasības attiecībā uz telpām, aprīkojumu, inventāru un dzīvnieku kopēju;

2) prasības attiecībā uz dzīvnieku apzīmēšanu un reģistrāciju;

3) labturības prasības attiecībā uz dzīvnieku turēšanu, tostarp veselību, barošanu, dzirdināšanu, fiziskām aktivitātēm un socializāciju;

4) dzīvnieku atsavināšanas prasības un kārtību;

5) prasības attiecībā uz veterinārmedicīnisko aprūpi;

6) prasības attiecībā uz blakusproduktu savākšanu un uzglabāšanu;

7) dezinsekcijas un dezinfekcijas kārtību.

18.3 pants. (1) Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks, atsavinot dzīvnieku, tā nākamajam īpašniekam sniedz rakstveida informāciju par dzīvnieka vecumu, sugu un šķirni, izcelsmes valsti, veselības stāvokli, apzīmēšanu un reģistrāciju, uzvedības un turēšanas īpatnībām.

(2) Persona, kas piedāvā atsavināšanai suni, kaķi vai mājas (istabas) sesku, sludinājumā norāda informāciju atbilstoši normatīvajiem aktiem par mājas (istabas) dzīvnieka atsavināšanu.

(3) Ministru kabinets nosaka:

1) prasības attiecībā uz minimālo vecumu, kādā mājas (istabas) dzīvnieku var atsavināt;

2) prasības attiecībā uz atsavināmā mājas (istabas) dzīvnieka fizioloģiju un veselības stāvokli;

3) sludinājumā par suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska piedāvāšanu atsavināšanai sniedzamo informāciju par dzīvnieka vecumu, šķirni, izcelsmes valsti, veselības stāvokli, apzīmēšanu un reģistrāciju;

4) dokumentus, ar kuriem mājas (istabas) dzīvnieku atsavina, to nododot nākamajam īpašniekam.

18.4 pants. (1) Specializētās tirdzniecības vietas īpašnieks nodrošina, ka vismaz viens tirdzniecības vietas darbinieks ir apmācīts mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomā un ir saņēmis apliecinājumu par to.

(2) Ministru kabinets specializētajām tirdzniecības vietām nosaka:

1) prasības attiecībā uz to telpām, aprīkojumu un inventāru;

2) dezinfekcijas kārtību;

3) blakusproduktu savākšanas un uzglabāšanas kārtību;

4) prasības attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, barošanu un dzirdināšanu;

5) mājas (istabas) dzīvnieka pircējam sniedzamo informāciju par attiecīgās sugas dzīvnieka turēšanas prasībām;

6) prasības attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieka sugu, fizioloģiju un veselības stāvokli, kuras jāievēro, lai dzīvnieku pieņemtu tirdzniecībai specializētajā tirdzniecības vietā;

7) kārtību, kādā mājas (istabas) dzīvnieku pieņem tirdzniecībai specializētajā tirdzniecības vietā.

18.5 pants. Lai suns neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus, pašvaldības nosaka, kurās attiecīgās pašvaldības administratīvās teritorijas publiskajās vietās un kurā laikā atļauts:

1) atrasties ar suni;

2) atrasties ar suni bez pavadas."

7. Aizstāt 39. pantā vārdus "fizisko vai juridisko personu par šādu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi" ar vārdiem "Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētu dzīvnieku patversmi par šādu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi, kā arī ar dzīvnieku ķērāju par dzīvnieku izķeršanu".

8. Papildināt likumu ar 39.1 pantu šādā redakcijā:

"39.1 pants. (1) Persona, kas speciāli aprīkotā telpā vai teritorijā sistemātiski izmitina un aprūpē klaiņojušus un bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus dzīvniekus, kā arī pieņem turēšanai un atsavināšanai dzīvniekus, lai atrastu tiem īpašniekus, minēto dzīvnieku turēšanas vietu reģistrē Pārtikas un veterinārajā dienestā kā dzīvnieku patversmi.

(2) Persona, kas speciāli aprīkotā telpā vai teritorijā sistemātiski par samaksu noteiktu laiku aprūpē tai īpašnieka atstātu mājas (istabas) dzīvnieku, minēto dzīvnieku aprūpēšanas vietu reģistrē Pārtikas un veterinārajā dienestā kā dzīvnieku viesnīcu.

(3) Ministru kabinets dzīvnieku patversmēm un dzīvnieku viesnīcām nosaka:

1) dzīvnieku patversmes reģistrācijas un apstiprināšanas, darbības apturēšanas, kā arī reģistrācijas un apstiprināšanas anulēšanas kārtību;

2) dzīvnieku viesnīcas reģistrācijas, darbības apturēšanas, kā arī reģistrācijas anulēšanas kārtību;

3) prasības attiecībā uz telpām, aprīkojumu un inventāru, kā arī personālu;

4) prasības attiecībā uz dzīvnieku uzņemšanu, apzīmēšanu un reģistrāciju;

5) labturības prasības attiecībā uz dzīvnieku turēšanu, tostarp barošanu, dzirdināšanu un fiziskām aktivitātēm;

6) dzīvnieku atsavināšanas prasības un kārtību;

7) dzīvnieku aprites pārskatu sagatavošanas kārtību;

8) prasības attiecībā uz veterinārmedicīnisko aprūpi un praktizējoša veterinārārsta pienākumus;

9) prasības attiecībā uz blakusproduktu savākšanu un uzglabāšanu;

10) dezinfekcijas kārtību.

(4) Pārtikas un veterinārais dienests apstiprina patversmes, no kurām suņus, kaķus un mājas (istabas) seskus atsavina uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti, atbilstoši regulā (ES) 2019/2035 noteiktajām prasībām."

9. Izteikt 53. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Par mājas (istabas) dzīvnieku atsavināšanas noteikumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz četrdesmit četrām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no sešām līdz astoņdesmit četrām naudas soda vienībām."

10. Izslēgt 59. pantā vārdus "vai bez tā".

11. 60. pantā:

papildināt otro daļu pēc vārda "likuma" ar skaitli un vārdiem "54. panta otrajā daļā un";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 58. pantā (ja ar pārkāpumu nodarīts kaitējums dzīvniekam) un 59. pantā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī pašvaldības policija, pašvaldības administratīvā inspekcija vai Valsts policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pārtikas un veterinārais dienests.";

aizstāt ceturtajā daļā skaitli un vārdus "56. panta pirmajā un otrajā daļā" ar skaitli un vārdu "56. pantā";

papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 57. pantā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī Valsts policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pārtikas un veterinārais dienests."

12. Papildināt pārejas noteikumus ar 23., 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"23. Šā likuma 17.2 pantā noteiktais aizliegums suni turēt piesietu nav attiecināms uz tādiem suņiem, kas dzimuši līdz 2023. gada 31. augustam.

24. Šā likuma 18.2 pants un grozījums 39. pantā stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

25. Persona, kas pēc šā likuma 39.1 panta spēkā stāšanās dienas speciāli aprīkotā telpā vai teritorijā veic šā likuma 39.1 panta pirmajā vai otrajā daļā minētās darbības, ne vēlāk kā līdz 2024. gada 31. decembrim nodrošina iepriekš nereģistrētu attiecīgo dzīvnieku turēšanas vai aprūpēšanas vietu reģistrāciju Pārtikas un veterinārajā dienestā. Pēc noteiktā termiņa šādu nereģistrētu attiecīgo dzīvnieku turēšanas vai aprūpēšanas vietu izmantošana minēto darbību veikšanai ir aizliegta."

Likums stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 14. martā.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 27. martā

01.07.2024