Tiesību akts: spēkā esošs
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3

2024. gada 7. martā (prot. Nr. 94, 4. p., lēmums Nr. 1141)
Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolā
Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta 21 daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka līdzfinansējuma maksu, tās apmēru un samaksas kārtību par profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu apguvi Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dibinātajā Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolā (turpmāk – izglītības iestāde).

2. Līdzfinansējuma samaksas kārtība attiecas uz izglītības iestādes izglītojamo vecāku vai likumisko pārstāvju (turpmāk – vecāki) maksājumu veikšanu par profesionālās ievirzes un interešu izglītības sporta programmu apguvi.

3. Līdzfinansējums par izglītības ieguvi izglītības iestādē veido daļu no izglītības iestādes finansējuma.

4. Līdzfinansējuma apmērs mēnesī sastāda:

Nr. p. k.

Sporta veids

Summa

1.

Basketbols

15,00

2.

Daiļslidošana

15,00

3.

Florbols

15,00

4.

Futbols

15,00

5.

Galda teniss

15,00

6.

Grieķu-romiešu cīņa

15,00

7.

Hokejs

15,00

8.

Karsēju sports

15,00

9.

Mākslas vingrošana

15,00

10.

Peldēšana

15,00

11.

Sporta dejas

15,00

12.

Šahs

15,00

13.

Teniss

15,00

14.

Vieglatlētika

15,00

15.

Volejbols

15,00

5. Līdzfinansējumu maksā par 10 kalendārajiem mēnešiem gadā.

6. No vecāku līdzfinansējuma atbrīvotas šādas personas:

6.1. bez vecāku gādības palikušie bērni (bāreņi);

6.2. bērni, kuriem noteikta invaliditāte;

6.3. trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusa ģimeņu bērni, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā;

6.4. daudzbērnu ģimenes bērni, kuru dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā, uzrādot "Goda ģimenes" apliecību vai "3+ Ģimenes karti";

6.5. mācību treniņu grupas "Sākuma sagatavošanas grupa" izglītojamie mācību gada pirmajā mēnesī;

6.6. izglītojamais, kas nav apmeklējis nodarbības ilgāk par divām kalendārām nedēļām mēnesī un ir iesniedzis rakstisku iesniegumu un ārsta izziņu par attiecīgo laika posmu. Iesniegums un ārsta izziņa jāiesniedz ne vēlāk, kā divas nedēļas pēc ārsta izziņas saņemšanas.

7. Vecāku līdzfinansējums tiek samazināts par 25 %, ja vismaz 2 (divi) bērni no ģimenes apmeklē izglītības iestādi un viņu dzīvesvieta ir deklarēta Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā.

8. Papildus 6. un 7. punktā noteiktajam, vecāku līdzfinansējums tiek samazināts par 25 % izglītojamajiem, kuri deklarēti Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā, un izglītības iestādē vienlaicīgi apgūst divas vai vairāk profesionālās ievirzes vai interešu izglītības programmas – 25 % apmērā (piemēro katrai izglītības programmai).

9. Atbrīvojums no vecāku līdzfinansējuma vai līdzfinansējuma samazinājums stājas spēkā ar nākamo mēnesi, ja līdz tekošā mēneša 15. datumam vecāki izglītības iestādei iesnieguši iesniegumu un apliecinošus dokumentus par attiecīgo faktu, uz kura pamata iespējams saņemt atvieglojumu.

10. Līdzfinansējumu vecāki maksā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Sporta pārvaldes norēķinu kontā par katru mēnesi līdz nākamā mēneša 20. datumam, pamatojoties uz izglītības iestādes izrakstīto rēķinu.

11. Līdzfinansējuma maksu var veikt avansā. Avansā iemaksātā līdzfinansējuma summa tiek ieskaitīta par nākamo samaksas periodu. Ja izglītojamais izstājas vai tiek atskaitīts no izglītības iestādes, avansā iemaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts vecākiem vai pārskaitīts kā līdzfinansējums par citu izglītības programmas apguvi pēc attiecīga vecāku rakstiska iesnieguma saņemšanas izglītības iestādē. Noslēdzoties apmācību gadam, izglītības iestāde veic maksājumu salīdzināšanu ar izglītojamā vecākiem par veiktajiem maksājumiem.

12. Ja vairāk nekā 3 (trīs) mēnešus nav veikta līdzfinansējuma maksa, izglītības iestādei ir tiesības izglītojamo atskaitīt no attiecīgās profesionālās ievirzes vai interešu izglītības programmas.

13. Lēmumu par atbrīvojumu no līdzfinansējuma maksas, atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu, atskaitīšanu no izglītības iestādes pieņem izglītības iestādes direktors.

14. Izglītības iestāde no vecāku līdzfinansējuma maksājumiem iegūtos līdzekļus izlieto izglītības iestādes mācību procesa nodrošināšanai.

15. Ārkārtējās situācijas vai valstī noteikto ierobežojumu laikā, kad netiek nodrošināts apmācību process pašvaldības izglītības iestādē, kura īsteno profesionālās ievirzes un interešu izglītības sporta programmas, izglītības iestādes direktors, izdodot rīkojumu, tajā norādot tiesisko pamatojumu, var noteikt, ka vecāku līdzfinansējums netiek iekasēts vai tiek iekasēts daļēji atkarībā no treniņu procesa norises.

16. Direktora lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Sporta pārvaldē.

17. Pārvaldes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 07.03.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 3 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsIzglītības likuma 12. panta 21 daļa noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Alternatīva, kas noteiktu līdzfinansējuma samaksas kārtību, nepastāv.

Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt līdzfinansējuma maksas apmēru un kārtību, kādā tiek iekasēta līdzfinansējuma maksa par izglītības ieguvi Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dibinātajā profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādē – Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolā.

Saistošie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu līdzfinansējuma maksu, ņemot vērā vispārējo pakalpojumu sadārdzinājumu, pedagogu un tehniskā personāla atalgojuma pieaugumu un pašvaldības nodrošināto pakalpojumu kvalitāti – sporta infrastruktūras attīstību, medicīnas pakalpojumu nodrošināšanu, sacensību braucienu skaita pieaugumu, kā arī ņemot vērā pašvaldības finansiālo iespēju ierobežojumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošos noteikumos noteiktā līdzfinansējuma maksa 10 mēnešos provizoriski palielinās pašvaldības budžetu par 100 000 euro, kas tiks novirzīti profesionālas ievirzes sporta izglītības iestādes izglītības procesu nodrošināšanai un attīstībai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas pašvaldībai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu projekts maina līdzšinējo kārtību, iekļaujot saistošajos noteikumos līdzfinansējumu par interešu izglītības apguvi un nosaka diferencēto maksu par profesionālās izglītības ieguvi katram sporta veidam.

Likumisko pārstāvju (vecāku) līdzfinansējums ieviests, ņemot vērā pašvaldības ierobežotas finansiālās iespējas. Plānots, ka līdzfinansējuma daļa tiks izmantota mācību – treniņu procesa nodrošināšanai, t.sk. braucieniem uz sacensībām, inventāra un ekipējuma iegādei, kā arī daļēji pedagogu atalgojumiem.

Saistošie noteikumi nerada ietekmi uz vidi pašvaldības teritorijā.

Saistošajos noteikumos ieviestā atvieglojumu un atbrīvojumu sistēma nodrošina vienlīdzīgu sporta pieejamību visiem sociālajiem slāņiem.

Saistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Saistošo noteikumu regulējums nerada ietekmi uz konkurenci pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu piemērošanas jautājumos personas var vērsties Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Sporta pārvaldes Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolā Rēzeknē, 18. novembra ielā 39, LV-4601, vai elektroniski uz e-pastu: bjss@rezekne.lv.

Saistošo noteikumu izpildei paredzēts piesaistīt papildus resursus.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošo noteikumu īstenošana ietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo, ņemot vērā, ka izglītojamo skaits sporta skolā pārsniedz vienu tūkstoti, ir nepieciešama jaunu darba vietu izveide:

Tiks palielināta amata vienības likme amatam Direktora vietnieks izglītības jomā no 0,9 uz 1 (līgumu ar vecākiem par līdzfinansējumu sagatavošana un to izpildes kontrole sadarbībā ar grāmatvedību), sporta metodiķis no 1,1 un 2 (sadarbība ar sporta treneriem un izglītojamo vecākiem par treniņu apmeklētību un datu sagatavošana par vecāku līdzfinansējuma apmēru, datu iesniegšana grāmatvedībā par katru mēnesi), iepirkumu speciālists – vecākais grāmatvedis no 0,75 uz 1 (rēķinu sagatavošana un izsūtīšana līdzfinansējuma maksātājiem, iemaksu kontrole), sporta organizators no 0,75 uz 1 (izglītības iestāžu sporta sacensību organizēšana, samazinot sporta metodiķa amata pienākumos iepriekš noteikto).

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi organizēs un nodrošinās Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Sporta pārvaldes Rēzeknes bērnu – jaunatnes sporta skolas direktors. Pārraudzību veiks Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Sporta pārvaldes vadītāja vietnieks.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 16. janvāra līdz 2024. gada 31. janvārim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Pašvaldībā saņemti 2 iedzīvotāju viedokļi:

1. Izteikts viedoklis, ka nav pamatojuma hokejam un daiļslidošanai piemērot lielāku ikmēneša maksu nekā pārējiem sporta veidiem; ierosina noteikt vienādu ikmēneša maksu visiem sporta veidiem. – Viedoklis ņemts vērā;

2. Izteikts viedoklis, ka ir nepieciešams papildināt 8.2. punktu arī ar izglītojamajiem, kuri Latvijas čempionātos ir ieguvuši 2. vai 3. vietu, kā arī, ka 8.4. punkta norma ir diskriminējoša pret individuālajiem sporta veidiem. – 8.2. punkts netiek grozīts ar nolūku stimulēt izglītojamos cīnīties par čempiona titulu, savukārt, 8.4. punkts ir papildināts ar sasniegumiem individuālajos sporta veidos.

Saskaņā ar Pašvaldības likuma 47. panta trešo daļu 15.01.2024. Izglītības un zinātnes ministrija sniedza viedokli, kurā norādīja uz izdošanas pamata neatbilstību, kā arī, ka saistošo noteikumu projekta 10. un 11. punktā noteiktais regulējums ir savstarpēji pretrunīgs un nav skaidrs, jo nav norādīts tiesību subjekts, kas maksā un kas ieskaita līdzfinansējumu. Atbilstoši šim viedoklim, tika precizēts saistošo noteikumu 10. punkts un svītrots 11. punkts, iekļaujot tā saturu 10. punktā.

2024. gada 5. februāra Finanšu un budžeta komitejas sēdē, izskatot piedāvāto saistošo noteikumu redakciju, deputāti izteica priekšlikumu un ar balsošanu apstiprināja: aizstāt 6.5. apakšpunktā vārdu "semestrī" ar vārdu "mēnesī"; 8. punktā atstāt tikai 8.5. apakšpunktu un izteikt 8. punktu sekojošā redakcijā – Papildus 6. un 7. punktā noteiktajam, vecāku līdzfinansējums tiek samazināts par 25 % izglītojamajiem, kuri deklarēti Rēzeknes valstspilsētas administratīvajā teritorijā, un izglītības iestādē vienlaicīgi apgūst divas vai vairāk profesionālās ievirzes vai interešu izglītības programmas – 25 % apmērā (piemēro katrai izglītības programmai). Grozītu saistošo noteikumu versiju nodot atkārtotai publicēšanai sabiedrības viedokļu noskaidrošanai no 2024. gada 6. februāra līdz 2024. gada 21. februārim.

Grozīts saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 6. februāra līdz 2024. gada 21. februārim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Sabiedrības viedokļi, priekšlikumi netika saņemti.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Informācija par saistošajiem noteikumiem tiks publicēta pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietnieks A. Stecs
23.03.2024