Tiesību akts: spēkā esošs
Varakļānu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3

Varakļānos 2024. gada 31. janvārī
Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Varakļānu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Varakļānu novada domes 31.01.2024. sēdes lēmumu Nr. 2.4.

PRECIZĒTI
ar Varakļānu novada domes 29.02.2024. sēdes lēmumu Nr. 3.21.

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 4. punktu,
likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 7. punktu,
Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480
"Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldības nodevas"
12. punktu, Ministru kabineta 2012. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 732
"Kārtība, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās
vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu
" 28. un 45. punktu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka reklāmu, reklāmas objektu, izkārtņu, stendu, afišu, sludinājumu, citu informatīvo materiālo, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu (turpmāk – reklāma) izvietošanas, izmantošanas, uzraudzības un kontroles kārtību, pašvaldībai piederošo afišu stabu un sludinājumu stendu izmantošanas kārtību publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Varakļānu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā, kā arī atbildību par noteikumu neievērošanu.

2. Pašvaldības ierīkotos afišu stabus un stendus bez atsevišķa saskaņojuma un nodevas samaksas ir tiesīgas izmantot Pašvaldības un valsts iestādes sabiedrības informēšanai par savu darbību, kā arī privātpersonas, izvietojot reklāmu līdz A5 formātam. Reklāmu atļauts izvietot, pašrocīgi piestiprinot, līdz tā ir bojāta vai iestājies reklāmā norādītais notikums.

3. Pašvaldības izpilddirektors izskata reklāmas vai reklāmas objekta projektu, kas iesniegts klātienē vai elektroniski Pašvaldības sekretārei, un septiņu darbdienu laikā (10 darbdienu laikā, ja pašvaldībai nepieciešams Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas saskaņojums) pieņem lēmumu par atļauju vai aizliegumu izvietot reklāmu.

4. Ja reklāmas izvietošanas atļauja izsniegta ar nosacījumiem, persona ir tiesīga izvietot un izmantot reklāmu vai reklāmas objektu tikai pēc attiecīgo nosacījumu izpildes.

5. Persona, kas saņēmusi atļauju par reklāmas iztietošanu, ir atbildīga par tās saturu, vizuālo estētiku. Gadījumā, ja reklāma ir bojāta – tā ir jānoņem vai jānomaina pret identisku. Pēc atļaujas termiņa beigām jāveic uzstādītās reklāmas novākšana/demontāža vai utilizēšana.

II. NODEVA PAR REKLĀMAS SASKAŅOŠANU

6. Nodeva maksājama pirms attiecīgās reklāmas izvietošanas atļaujas saņemšanas, veicot bezskaidras naudas norēķinu pašvaldības norādītajā norēķinu kontā kredītiestādē saskaņā ar izsniegto rēķinu. Rēķinu izsniedz pašvaldības centralizētā grāmatvedība, nosūtot uz personas iesniegumā norādīto e-pasta adresi.

7. Minimālā nodeva par reklāmu tiek piemērotam atbilstoši 8.1. un 8.3. punktā noteiktajam. Nodeva par reklāmas katru nākošo m2 tiek piemērota noapaļojot līdz veseliem skaitļiem. Noapaļošanu veic, ņemot vērā pirmo zīmi aiz komata: ja zīme ir mazāka nekā 5 – noapaļošanu veic uz leju, ja zīme ir vienāda vai lielāka par 5 – uz augšu.

8. Pašvaldības nodeva par reklāmas, reklāmas stenda izvietošanu publiskās vietās vai pret tām, tai skaitā priekšvēlēšanas aģitācijas materiālu, par katru plakni:

8.1. Reklāmas stenda uzstādīšana vai reklāmas izvietošana par 1 m2 gadā – 42,00 euro;

8.2. Reklāmas stenda uzstādīšana vai reklāmas izvietošana par katru nākošo m2 virs 1 m2 gadā – 14,00 euro;

8.3. Par īslaicīgas (līdz 3 mēnešiem) reklāmas stenda uzstādīšanu vai reklāmas izvietošanu par 1 m2 – 14,00 euro;

8.4. Par īslaicīgas (līdz 3 mēnešiem) reklāmas stenda uzstādīšanu vai reklāmas izvietošanu par katru nākošo m2 virs 1 m2 – 7,00 euro.

9. Nodevu par telpisku reklāmu aprēķina objekta pretskata un sānskata laukumam.

III. ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA

10. Saistošo noteikumu izpildi kontrolēt un veikt administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīgi:

10.1. Pašvaldības policija;

10.2. Pašvaldības būvvaldes būvinspektors.

11. Par saistošo noteikumu pārkāpumu, kas skar reklāmas izvietošanu bez atļaujas saņemšanas vai reklāmas uzturēšanas pārkāpumus, kā arī, ja nav veikta reklāmas demontāža pēc atļaujas termiņa, paredzama administratīvā atbildība:

11.1. fiziskām personām brīdinājums vai līdz divdesmit naudas soda vienībām;

11.2. juridiskām personām brīdinājums vai līdz sešdesmit naudas soda vienībām.

12. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo noteikumu pārkāpēju no noteikumu pildīšanas un ar savu darbību nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar šiem noteikumiem un spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

IV. NOSLĒGUMA NOTEIKUMI

13. Saistošie noteikumi stājas spēkā Pašvaldību likuma 47. panta noteiktajā kārtībā.

Varakļānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Justs
Varakļānu novada pašvaldības 2024. gada 31. janvāra saistošo noteikumu Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Varakļānu novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi regulē reklāmas izvietošanu, tai skaitā priekšvēlēšanu aģitāciju, publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu Varakļānu novada teritorijā.

Noteikumos tiek noteikts:

1) nodevu apmērs;

2) personu loks, kas ir atbrīvots no nodevas samaksas;

3) reklāmas saskaņošanas kārtība;

4) administratīvā atbildība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālās ietekmes prognoze: pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nebūs nepieciešami.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz personām, kas vēlas izvietot reklāmu vai reklāmas objektu Varakļānu novada administratīvajā teritorijā. Saistošie noteikumi nerada jaunas tiesības un neuzliek jaunus pienākumus sociālajā un veselības jomā, kā arī nerada ietekmi uz vidi. Nosakot vienlīdzīgas prasības reklāmas un priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanai pašvaldības teritorijā, konkurence netiek ietekmēta.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpilde neparedz jaunu administratīvo procedūru ieviešanu un neparedz papildus izmaksas to nodrošināšanai.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildi pašvaldība īstenos esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Varakļānu novada pašvaldības centrālā pārvalde, būvvalde un pašvaldības policija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi nerada papildus izmaksas, tie ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz to, kas ir nepieciešams, lai pašvaldība uzraudzītu reklāmu izvietošanu publiskās vietās.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas noteiktajam, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai un priekšlikumu iesniegšanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts no 2023. gada 4. decembra līdz 27. decembrim pašvaldības tīmekļvietnē www.varaklani.lv

Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

Varakļānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Justs
23.03.2024