Tiesību akts: spēkā esošs
Tiesību akts zaudēs spēku 2034. gada 13. martā.
Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 7

2024. gada 29. februārī
Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā
APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2024. gada 29. februāra lēmumu Nr. 46/3

Izdoti saskaņā ar
Zvejniecības likuma 10. panta piekto daļu

1. Saistošie noteikumi "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā" (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā veicama licencētā makšķerēšana Ukru ezerā.

2. Licencētā makšķerēšana tiek organizēta saskaņā ar nolikumu "Nolikums par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā" (pielikumā).

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis
NOLIKUMS PAR LICENCĒTO MAKŠĶERĒŠANU UKRU EZERĀ
I. Vispārīgie jautājumi

1. Ukru ezers (turpmāk– ezers) 9,72 ha platībā, kurā tiek organizēta licencētā makšķerēšana, atrodas Dobeles novada Ukru pagasta administratīvajā teritorijā.

2. Ezers saskaņā ar Civillikuma 1102. pantu ir privāta ūdenstilpe, kurā zvejas tiesības pieder ezera īpašniekam – Dobeles novada pašvaldībai, un ezers ir iznomāts šī nolikuma 4. punktā minētajai privātpersonai.

3. Licencētā makšķerēšana ezerā tiek organizēta saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 800) un Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 99), un ieviesta saskaņā ar MK noteikumu Nr. 799 5.3. punktu ar nolūku regulāri pavairot zivju krājumus makšķernieku vajadzībām, uzlabot zivju krājumu racionālu izmantošanu, limitēt vērtīgo zivju sugu ieguvi.

4. Licencēto makšķerēšanu ezerā, pamatojoties uz Dobeles novada pašvaldības pilnvarojumu, organizē ezera nomnieks Andris Smilga (turpmāk – licencētas makšķerēšanas organizētājs), dzīvo Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, LV-3729, tālrunis 26116570, e-pasta adrese: barss71@inbox.lv, kuram ezers nodots nomā līdz 2035. gada 31. decembrim licencētās makšķerēšanas organizēšanai, saskaņā ar 2023. gada 8. februārī Dobeles novada pašvaldības pārjaunoto Ūdenstilpes nomas līgumu par Ukru ezera nomu.

II. Licencētās makšķerēšanas noteikumi

5. Licencētās makšķerēšanas vieta ir ezers visā tā platībā, bet laiks – visa kalendārā gada laikā.

6. Nodarboties ar licencēto makšķerēšanu ezerā ir tiesības jebkurai fiziskai personai, kura ievēro spēkā esošo normatīvo aktu un saistošo noteikumu prasības, un kura iegādājusies makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karti (turpmāk – makšķerēšanas karte) un attiecīgu makšķerēšanas licenci, izņemot personas, kurām ir tiesības makšķerēt bez makšķerēšanas kartes, un kurām ir nepieciešama tikai makšķerēšanas licence.

7. Makšķerēšana notiek saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 800 ar šādiem papildus nosacījumiem:

7.1. makšķerēšana atļauta tikai no krasta vai no ledus; laivu izmantošana makšķerēšanai nav atļauta;

7.2. licencētā makšķerēšana no krasta atļauta tikai gaišajā diennakts laikā, ne agrāk kā vienu stundu pirms saullēkta un ne vēlāk kā vienu stundu pēc saulrieta;

7.3. licencētā makšķerēšana uz ledus atļauta tikai ar uzvilktu atstarojošo vesti vai makšķerēšanas tērpu ar iestrādātiem atstarojošiem elementiem;

7.4. vienas dienas lomā atļauts paturēt:

7.4.1. ne vairāk kā 3 kg zivju, bet, ja noķer zivi, kuras svars pārsniedz 3 kg, un patur to lomā, tad makšķerēšana jāpārtrauc;

7.4.2. divas karpas, ja to svars kopā ar iepriekš noķertajām citu sugu zivīm nepārsniedz 3 kg; lomā paturamās karpas minimālais izmērs ir sākot no 25 cm.

III. Dabas aizsardzības prasības

8. Dabas aizsardzības nolūkos ezerā ir aizliegts atstāt krastā, uz ledus vai mest ūdenī jebkādus atkritumus.

9. Ezera tuvumā aizliegts kurināt ugunskurus un novietot transporta līdzekļus ārpus tam speciāli ierīkotām un nozīmētām vietām, izmantot motorlaivas un citus peldošus līdzekļus bez licencētās makšķerēšanas organizētāja rakstiskas atļaujas.

10. Aizliegta biotopu, savvaļas augu, dzīvnieku un zivju dzīvotņu iznīcināšana vai bojāšana.

11. Ezerā aizliegts uzbraukt un atrasties uz ledus ar jebkāda veida transportlīdzekļiem.

IV. Licenču veidi, skaits un maksa par licencēm

12. Licenču veidi un maksa par licencēm:

12.1. vienas dienas licence makšķerēšanai ezerā no krasta – 10 EUR (desmit euro);

12.2. sezonas bezmaksas licence makšķerēšanai ezerā no ledus;

12.3. gada bezmaksas licence makšķerēšanai ezerā.

13. Licenču derīguma termiņi:

13.1. vienas dienas licence – derīga vienai dienai makšķerēšanai ezerā no krasta;

13.2. sezonas bezmaksas licence makšķerēšanai ezerā no ledus – derīga makšķerēšanai ezerā no ledus visā ledus periodā;

13.3. gada bezmaksas licence makšķerēšanai ezerā derīga visu kalendāro gadu makšķerēšanai ezerā no krasta vai no ledus.

14. Kopējais licenču skaits nav ierobežots.

V. Makšķerēšanas licenču ar atvieglojumiem piešķiršanas kārtība

15. Gada bezmaksas licenci makšķerēšanai ezerā ir tiesīgas saņemt:

15.1. personas, kuras ir sniegušas ievērojamu ieguldījumu ezera zivju resursu atjaunošanā un aizsardzībā, kā arī piekrastes sakopšanā un licencētās makšķerēšanas infrastruktūras sakārtošanā, Dobeles novada pašvaldības un licencētās makšķerēšanas organizētāja savstarpēji saskaņotu lēmumu atbilstoši pašvaldības apstiprinātajam attiecīgo personu sarakstam, kurā ir sniegts maksas samazināšanas pamatojums;

15.2. bērni un pusaudži vecumā līdz 14 gadiem.

16. Sezonas bezmaksas licence makšķerēšanai ezerā no ledus tiek izsniegta visām personām, kuras to pieprasījušas.

17. Nolikuma 15. un 16. punktā minētajām personām, makšķerējot ezerā, jābūt līdzi dokumentiem, kuri apliecina tiesības izmantot gada vai sezonas bezmaksas licenci.

VI. Makšķerēšanas licenču saturs, noformējums un realizācija

18. Licences saturs un rekvizīti – licences veids, sērija un numurs, cena, derīguma termiņš, attiecīgās ūdenstilpes nosaukums, ziņas par organizētāju, licences saņēmējs un tā personas kods, tālruņa numurs un saziņai izmantojamā elektroniskā pasta adrese un licences izsniegšanas datums.

19. Licence ar labojumiem, licence bez personas datu un makšķerēšanas datuma norādes uzskatāma par nederīgu.

20. Visas licences ir iespiestas tipogrāfiski, numurētas pēc veidiem un cenām un reģistrētas likumdošanā noteiktā kārtībā.

21. Makšķerēšanas licenču tirdzniecības un bezmaksas licenču saņemšanas vieta ir Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, no plkst. 8.00 līdz plkst. 23.00, tālrunis 26116570.

22. Licencētās makšķerēšanas organizētājs uzskaita izsniegtās licences īpašā licenču uzskaites žurnālā.

VII. Licenču realizācijā iegūto līdzekļu izlietojums

23. No makšķerēšanas licencēm iegūtās kopējās summas 10% licencētās makšķerēšanas organizētājs reizi pusgadā – līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu pārskaita valsts pamatbudžetā Zivju fonda dotācijas ieņēmumu veidošanai.

24. No makšķerēšanas licencēm iegūtās kopējās summas 10% licencētās makšķerēšanas organizētājs reizi pusgadā – līdz 10. jūlijam par pirmo pusgadu un līdz 10. janvārim par otro pusgadu pārskaita Dobeles novada pašvaldībai vides aizsardzības pasākumu organizēšanai.

25. Licencētās makšķerēšanas organizētāju rīcībā paliek 80% no licenču realizācijā iegūtās kopējās summas, ko izmanto vides un zivju aizsardzībai, zivju krājumu pavairošanai un licencētās makšķerēšanas nodrošināšanai.

VIII. Makšķernieku lomu uzskaites kārtība un licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi

26. Lomu uzskaiti veic licencētās makšķerēšanas organizētājs saskaņā ar makšķernieku un zemūdens mednieku deklarētajām ziņām.

27. Makšķernieka pienākums ir 5 dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām iesniegt licencētas makšķerēšanas organizētājam vai nosūtīt pa pastu (adrese: Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, LV-3729) lomu uzskaites pārskatu norādot datumu, zivju sugu, loma lielumu (zivju skaitu un svaru). Licencētās makšķerēšanas organizētājs reģistrē personas, kas ir pārkāpušas nolikumā noteikto lomu uzskaites kārtību, un, izmantojot licencē norādīto tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi, paziņo par nepieciešamību 14 dienu laikā iesniegt loma pārskatu. Ja minētajā termiņā loma pārskats nav iesniegts, organizētājs par konstatēto pārkāpumu informē zivju resursu aizsardzības un uzraudzības iestādes.

28. Licencētās makšķerēšanas organizētājs par iepriekšējo gadu līdz nākamā gada 1.februārim iesniedz valsts zinātniskajā institūtā "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR"" pārskatu par iepriekšējā gadā iegūtajiem lomiem.

29. Licencētās makšķerēšanas organizētāja pienākumi:

29.1. sadarbībā ar pašvaldību ik gadus sniegt sabiedrības informācijas līdzekļos informāciju par licencētās makšķerēšanas kārtību ezerā;

29.2. uzskaitīt un realizēt makšķerēšanas licences atbilstoši normatīvajos aktos noteiktām prasībām;

29.3. nodrošināt to līdzekļu, kas iegūti, realizējot makšķerēšanas licences, izlietošanu atbilstoši šī nolikuma 23., 24. un 25. punktam;

29.4. nozīmēt atbildīgo personu, kura pēc Valsts vides dienesta pilnvarotās personas vai pašvaldības pilnvarotās personas statusa iegūšanas piedalās vides un zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumos;

29.5. katru gadu līdz 31. decembrim iesniedz Valsts vides dienestā informāciju pārskatu (kas saskaņots ar pašvaldību) par veiktajiem pasākumiem ūdenstilpes apsaimniekošanā (par veiktajiem dabas aizsardzības, kontroles un zivju resursu papildināšanas (ja tas ir paredzēts) pasākumiem), kā arī informāciju par licencētās makšķerēšanas organizēšanai nepieciešamās infrastruktūras izveidošanā un uzturēšanā;

29.6. iepazīstināt makšķerniekus ar šī nolikuma prasībām un nodrošināt nolikuma publisku pieejamību, tostarp licenču pārdošanas un izsniegšanās vietās;

29.7. nodrošināt licenču pieejamību saskaņā ar nolikumu, kā arī publicēt vietējos laikrakstos un attiecīgās pašvaldības tīmekļa vietnē informāciju par licenču pārdošanu un izsniegšanu un nodrošināt šādas informācijas pieejamību vietējās pašvaldības telpās;

29.8. divas reizes gadā – līdz 15. jūlijam un 15. janvārim – iesniegt Lauku atbalsta dienestā pārskatu, kas saskaņots ar pašvaldību, par licencēto makšķerēšanu par iepriekšējo pusgadu;

29.9. veikt makšķerēšanas vietu labiekārtošanu un sakopšanu;

29.10. papildināt zivju krājumus saskaņā ar apsaimniekošanas plānu;

29.11. veikt ezera piekrastes teritorijas regulāru sakopšanu vismaz 10 m platumā;

29.12. veikt citus pienākumus saskaņā ar saistošajiem noteikumiem;

29.13. sniegt konsultācijas par makšķerēšanas vietām;

29.14. patstāvīgu malu zvejniecības ierobežošanu, normatīvo aktu ievērošanas kontroli un makšķerēšanas licenču esamības pārbaudi;

29.15. pasākumus zivju sugu krājumu pavairošanai un dabiskā nārsta aizsardzībai, ielaižot ezerā zivju mazuļus saskaņā ar ezera apsaimniekošanas plānu (Pielikums Nr. 1).

IX. Noslēguma jautājumi

30. Kontroli par licencētās makšķerēšanas un vides aizsardzības noteikumu ievērošanu veic Valsts vides dienesta, vides aizsardzības sabiedriskie inspektori, kā arī licencētās makšķerēšanas organizētājs, policija un citas pašvaldības pilnvarotas personas savas kompetences ietvaros. Šo noteikumu neievērošanas gadījumā makšķerniekiem tiek piemēroti sodi saskaņā ar pastāvošo likumdošanu.

31. Nolikuma darbības ilgums ir 10 gadi no to spēkā stāšanās dienas.

32. Nolikuma pielikumā:

32.1. Ukru ezera apsaimniekošanas plāns 2023.–2033. g. (pielikums Nr. 1);

32.2. Licenču paraugi (pielikums Nr. 2);

32.3. Saskaņojumu lapa (pielikums Nr. 3);

33.4. Ukru ezera karte (pielikums Nr. 4).

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis
Pielikums Nr. 1
Ukru ezera apsaimniekošanas plāns 2023.–2033. gadam
Nr.p.k.Darbu veidsIk gadu
1.Nodrošināt ezera uzraudzību2 cilvēki
2.Saskaņā ar Ukru ezera zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumiem ezerā ielaist zivju mazuļuspastāvīgi

Ezera uzrauga darba pienākumi:

1. Regulāri veikt ezera uzraudzību.

2. Makšķernieku konsultēšana par makšķerēšanas vietām.

3. Makšķerēšanas licenču tirgošana un bezmaksas licenču izsniegšana.

Licenču paraugi:

Andris Smilga, adrese Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, tālrunis 26116570

Vienas dienas licence makšķerēšanai Ukru ezerā no krasta

CENA 10,00 EURNr.__
 
 
(licences saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods)
 
(licences saņēmēja tālruņa numurs un e-pasta adrese)
  
Licence derīga 
 (datums)

Kas jāzina licences īpašniekam.

1. Licences izmantošanas datumu ieraksta licences pārdevējs.

2. Makšķerējot ievērojiet normatīvos aktus un licencētās makšķerēšanas nolikumu.

3. Šī licence dod tiesības paturēt lomā kopā ne vairāk kā 3 kg zivju, bet, ja noķer zivi, kuras svars pārsniedz 3 kg, un patur to lomā, tad makšķerēšana jāpārtrauc. Divas karpas, ja to svars kopā ar iepriekš noķertajām citu sugu zivīm nepārsniedz 3 kg; lomā paturamās karpas minimālais izmērs ir sākot no 25 cm.

Pārējās zivis – atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi".

4. Par konstatētiem makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem lūdzam zvanīt licencētās makšķerēšanas organizētājam pa tālruni 26116570.

5. Makšķerēšanas beigās aizpildiet lomu uzskaites tabulu, kas atrodas šīs licences otrā pusē, vajadzības gadījumā pārnesot ierakstus uz jaunas lapas. 5 dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām licence jāatdod tās iegādes vietā vai jānosūta pa pastu licencētās makšķerēšanas organizētājam (adrese: Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, LV-3729).

Licenci izsniedza 
 (paraksts, datums)
  
Licenci saņēma 
 (paraksts)
 

Lomu uzskaites tabula

Zivs sugaSkaits, gab.Kopējais svars, kg
   
   
   
   
   
   

 

Andris Smilga, adrese Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, tālrunis 26116570

Sezonas bezmaksas licence makšķerēšanai Ukru ezerā no ledus

BezmaksasNr.__
 
 
(licences saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods)
 
(licences saņēmēja tālruņa numurs un e-pasta adrese)
  
Licence derīga 
 (datums)

Kas jāzina licences īpašniekam.

1. Licences izmantošanas datumu ieraksta licences pārdevējs.

2. Makšķerējot ievērojiet normatīvos aktus un licencētās makšķerēšanas nolikumu.

3. Šī licence dod tiesības paturēt lomā kopā ne vairāk kā 3 kg zivju, bet, ja noķer zivi, kuras svars pārsniedz 3 kg, un patur to lomā, tad makšķerēšana jāpārtrauc. Divas karpas, ja to svars kopā ar iepriekš noķertajām citu sugu zivīm nepārsniedz 3 kg; lomā paturamās karpas minimālais izmērs ir sākot no 25 cm.

Pārējās zivis – atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi".

4. Par konstatētiem makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem lūdzam zvanīt licencētās makšķerēšanas organizētājam pa tālruni 26116570.

5. Makšķerēšanas beigās aizpildiet lomu uzskaites tabulu, kas atrodas šīs licences otrā pusē, vajadzības gadījumā pārnesot ierakstus uz jaunas lapas. 5 dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām licence jāatdod tās iegādes vietā vai jānosūta pa pastu licencētās makšķerēšanas organizētājam (adrese: Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, LV-3729).

Licenci izsniedza 
 (paraksts, datums)
  
Licenci saņēma 
 (paraksts)
 
 

Lomu uzskaites tabula

Zivs sugaSkaits, gab.Kopējais svars, kg
   
   
   
   
   
   

 

Andris Smilga, adrese Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, tālrunis 26116570

Gada bezmaksas licence makšķerēšanai Ukru ezerā no krasta vai no ledus

BezmaksasNr.__
 
 
(licences saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods)
 
(licences saņēmēja tālruņa numurs un e-pasta adrese)
  
Licence derīga 
 (datums)

Kas jāzina licences īpašniekam.

1. Licences izmantošanas datumu ieraksta licences pārdevējs.

2. Makšķerējot ievērojiet normatīvos aktus un licencētās makšķerēšanas nolikumu.

3. Šī licence dod tiesības paturēt lomā kopā ne vairāk kā 3 kg zivju, bet, ja noķer zivi, kuras svars pārsniedz 3 kg, un patur to lomā, tad makšķerēšana jāpārtrauc. Divas karpas, ja to svars kopā ar iepriekš noķertajām citu sugu zivīm nepārsniedz 3 kg; lomā paturamās karpas minimālais izmērs ir sākot no 25 cm.

Pārējās zivis – atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 800 "Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi".

4. Par konstatētiem makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem lūdzam zvanīt licencētās makšķerēšanas organizētājam pa tālruni 26116570.

5. Makšķerēšanas beigās aizpildiet lomu uzskaites tabulu, kas atrodas šīs licences otrā pusē, vajadzības gadījumā pārnesot ierakstus uz jaunas lapas. 5 dienu laikā pēc licences derīguma termiņa beigām licence jāatdod tās iegādes vietā vai jānosūta pa pastu licencētās makšķerēšanas organizētājam (adrese: Ezera iela 2, Ukri, Ukru pagasts, Dobeles novads, LV-3729).

Licenci izsniedza 
 (paraksts, datums)
  
Licenci saņēma 
 (paraksts)
 
 

Lomu uzskaites tabula

Zivs sugaSkaits, gab.Kopējais svars, kg
   
   
   
   
   
 
Saskaņojumu lapa nolikumam
“Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā".

S A S K A Ņ O T S:

Zemkopības ministrija

20__.gada ___._____________

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides

zinātniskais institūts "BIOR"

20__.gada ___._____________

Valsts vides dienests

20__.gada ___._____________

Dabas aizsardzības pārvalde

20__.gada ___._____________

Dobeles novada dome

20__.gada ___._____________

Pielikums Nr. 4
Ukru ezera karte

Dobeles novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 7 "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā"
paskaidrojuma raksts
Sadaļas nosaukumsSadaļas paskaidrojums
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1. Atbilstoši Zvejniecības likuma 10. panta piektajai daļai, kas nosaka, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu vai licencētajām zemūdens medībām tās administratīvajā teritorijā esošajos ūdeņos, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par licencēto makšķerēšanu, licencēto vēžošanu un licencētajām zemūdens medībām šajos ūdeņos paredzēta makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību tiesību izmantošana ar īpašām atļaujām (licencēm), izstrādāti saistošie noteikumi par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā.

2. Auces novada dome 2016. gada 27. aprīlī apstiprināja saistošos noteikumus Nr. 4 "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā", saskaņā ar kuriem licencēto makšķerēšanu organizē nomnieks Andris Smilga.

3. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu un veikto administratīvi teritoriālo reformu ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidota jauna administratīvi teritoriālā vienība – Dobeles novads, kurā apvienoti Auces, Dobeles un Tērvetes novadi un izveidota jauna publiskā persona – Dobeles novada pašvaldība.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, Auces novada domes 2016. gada 27. aprīlī apstiprinātie saistošie noteikumi Nr. 4 "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā" zaudējuši spēku 2022. gada 1. jūnijā.

4. 2023. gada 8. augustā Dobeles novada pašvaldība noslēgusi Ūdenstilpes nomas līgumu Nr. 4.5/2023/1, saskaņā ar kuru pārjaunots starp Auces novada pašvaldību un Andri Smilgu 2012. gada 27. martā noslēgtais Ūdenstilpes nomas līgums. Līguma 1.2. punkts nosaka, ka ūdenstilpes izmantošanas mērķis ir licencētās makšķerēšanas organizēšana.

Pamatojoties uz iepriekš minēto un lai ūdenstilpes nomnieks varētu organizēt licencēto makšķerēšanu, nepieciešams apstiprināt saistošos noteikumus "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā".

4. Pamatojoties uz Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 799 "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" 10. punktu, pašvaldībā iesniegtais Nolikums par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā saskaņots ar: Zemkopības ministriju 27.11.2023., Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" 19.12.2023., Valsts vides dienestu 08.01.2024.. Ar Dabas aizsardzības pārvaldi nolikumu nav nepieciešams saskaņot, jo Ukru ezers neatrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi paredz iekasēt maksu par makšķerēšanas licenču izsniegšanu. No licencēm iegūtos līdzekļus 10 % apmērā novirzot Dobeles novada pašvaldībai vides aizsardzības pasākumu organizēšanai. Būtiskas ietekmes uz pašvaldības budžetu nav.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – nav.

3.2. Ietekme uz vidi – nav.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – laika pavadīšana dabā pozitīvi ietekmē cilvēka veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina licencētās makšķerēšanas organizētājs – ūdenstilpes nomnieks.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNav būtiskas ietekmes uz pašvaldības funkcijām.

Saistošo noteikumu izpildes kontrolei nav nepieciešami papildus cilvēkresursi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildē jauno institūciju izveidi neparedz.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaAr saistošajiem noteikumiem noteiktās prasības ir samērīgas attiecībā pret ieguvumiem, ko sniedz saistošo noteikumu mērķa sasniegšana.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.2. Apstiprināmais nolikums "Par licencēto makšķerēšanu Ukru ezerā" saskaņots ar Zemkopības ministriju, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR", Valsts vides dienestu.

8.3. Viedokļa sniegšanas termiņš no 2024. gada 7. februāra līdz 2024. gada 22. februārim.

8.4. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis
13.03.2024