Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Saldū 2024. gada 29. februārī

Par grozījumiem Saldus novada domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 14 "Saldus novada pašvaldības nolikums"

Izdoti ar Saldus novada domes
2024. gada 29. februāra sēdes lēmumu
(prot. Nr. 2, 58. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
49. panta pirmo daļu

Izdarīt Saldus novada domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 14 "Saldus novada pašvaldības nolikums" šādus grozījumus:

1. Aizstāt 90. punktā vārdus "nevalstiskajām organizācijām" ar vārdiem "sabiedriskajām organizācijām un sadarbības partneriem".

2. Izteikt 101.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"101.7. Centrālās pārvaldes Izglītības pārvaldei pieņemt lēmumus par licenču izsniegšanu interešu izglītības un atļauju izsniegšanu neformālās izglītības programmu īstenošanai".

3. Papildināt noteikumu 101. punktu ar 101.8.61. apakšpunktu šādā redakcijā:

"101.8.61. starplēmumu par teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes procesu".

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Par grozījumiem Saldus novada domes 2023. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 14 "Saldus novada pašvaldības nolikums""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Ar 19.01.2024. stājas spēkā grozījumi MK 14.10.2014. noteikumos Nr. 628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem". Grozījumi paredz papildināt noteikumus ar 75.1 punktu kas noteic, ka teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes procesa starplēmumu pieņemšanu pašvaldības dome normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var deleģēt pašvaldības institūcijai. Ņemot vērā, ka pašvaldības domes sēdes notiek reizi mēnesī, teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes laiks pagarinās uz šo lēmumu, kam ir starplēmumu raksturs (piemēram, par darba uzdevuma papildināšanu vai izstrādes vadītāja maiņu, vai par redakcijas nodošanu publiskajai apspriešanai), rēķina, līdz ar to lietderīgāk ir deleģēt šādu starplēmumu pieņemšanu pašvaldības institūcijai.

Nolikuma 90. punktā tiek precizēts komisijas nosaukums atbilstoši nolikuma 9.16. apakšpunktam, kā arī precizēts Izglītības pārvaldei noteiktais deleģējums atbilstoši Ministru kabineta 2023. gada 13. jūlija noteikumiem Nr. 395 "Kārtība, kādā tiek izsniegtas atļaujas neformālās izglītības programmas īstenošanai" kuros noteikts, ka atļaujas neformālās izglītības programmas īstenošanai izsniedz vai anulē tās administratīvās teritorijas pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā plānots īstenot vai tiek īstenota programma vai tās daļa vai kurā reģistrēts programmas īstenotājs, ja programmu pilnā apjomā plānots īstenot vai tā tiek īstenota attālināti vai tālmācībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Ietekme uz pašvaldības budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļu nav paredzēta.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme - var tikt saīsināts lokālplānojuma izskatīšanas laiks.

3.2. Nav ietekmes uz vidi.

3.3. Nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību. 

3.4. Netiek mainīta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Starplēmumu pieņemšana tiek deleģēta Centrālās pārvaldes nekustamā īpašuma nodaļai, tādējādi samazinot jautājuma izskatīšanas laiku.

Atļauju izsniegšana neformālās izglītības programmu īstenošanai tiek deleģēta Centrālās pārvaldes Izglītības pārvaldei.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem netiek mainīta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunu institūciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Prasību apmērs ir atbilstošs ieguvumiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 01.02.2024. līdz 14.02.2024. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv. sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

8.2. Noteiktā laika periodā pašvaldībā nav saņemti sabiedrības izteikti priekšlikumi vai viedokļi par saistošo noteikumu projektu.

8.3. Saistošo noteikumu projekts izskatīts un atbalstīts domes Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēdē.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

06.03.2024