Tiesību akts: spēkā esošs
Balvu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2/2024

Balvos 2024. gada 22. februārī
Par medībām Balvu novada pilsētās
APSTIPRINĀTI
ar Balvu novada domes
2024. gada 22. februāra lēmumu
(sēdes prot. Nr. 2, 3. §)

Izdoti saskaņā ar Medību likuma
3. panta otro prim daļu

1. Saistošie noteikumi "Par medībām Balvu novada pilsētās" (turpmāk tekstā – Noteikumi) nosaka zonas Balvu novada pilsētu teritorijās (Balvu pilsētā (1. pielikums) un Viļakas pilsētā (2. pielikums)), kurās atļauts medīt, kā arī kārtību, kādā organizējamas medības gadījumos, ja dzīvnieki apdraud sabiedrisko kārtību, rada draudus iedzīvotājiem, rada postījumus dabai un īpašumiem.

2. Medību organizēšana Balvu novada pilsētās ir atļauta teritorijās, kas norādītas Noteikumu pielikumā, ja tās Valsts meža dienests iekļāvis medību kolektīva/-u medību iecirknī, kura platība atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām nodrošina visu medījamo dzīvnieku medības.

3. Medības pilsētu teritorijās ir organizējamas, stingri ievērojot medību jomu reglamentējošo normatīvo aktu prasības, tai skaitā noslēdzot ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju līgumu par medību tiesību nodošanu.

4. Medību šaujamieročus drīkst izmantot tikai atrodoties uz dabiska vai mākslīga paaugstinājuma, kura stāvēšanas vai sēdēšanas platforma nav zemāka par 2,5 metriem un dod iespēju veikt šāvienu uz leju.

5. Medībās Balvu novada pilsētās atļauts izmantot:

5.1. Medību šaujamieročus, kas aprīkoti ar šāviena trokšņu slāpētājiem;

5.2. Mazkalibra medību ieročus;

5.3. Medību rīkus – krātiņveida lamatas, kas darbojas selektīvi saskaņā ar lietošanas nosacījumiem vai izmantošanas apstākļiem.

6. Medību rīku – krātiņveida lamatu izvietošanu konkrētajā zemes gabalā nepieciešams rakstiski saskaņot ar konkrētās pilsētas pārvaldes vadītāju un ziņot Valsts meža dienestam par konkrētām medību rīku izmantošanas teritorijām. Uzstādot medību rīkus jāveic preventīvi pasākumi, – iezīmējot medību rīka uzstādīšanas teritoriju ar brīdinājuma zīmēm un karodziņiem.

7. Balvu novada Medību koordinācijas komisija seko Noteikumu ievērošanai un sniedz konsultācijas par jautājumiem saistībā ar medību organizēšanu pilsētas teritorijā.

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
1. pielikums
Balvu novada domes
2024. gada 22. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2024
"Par medībām Balvu novada pilsētās"
ROBEŽU SHĒMA
Balvu pilsēta, Balvu novads

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
2. pielikums
Balvu novada domes
2024. gada 22. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2024
"Par medībām Balvu novada pilsētās"
ROBEŽU SHĒMA
Viļakas pilsēta, Balvu novads

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
Paskaidrojuma raksts
Balvu novada domes 2024. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2024 "Par medībām Balvu novada pilsētās"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz Medību likuma 3. panta otro prim daļu, kas paredz pašvaldības tiesības izdot saistošos noteikumus par medībām pilsētā, nosakot teritorijas (zonas), kurās atļauts medīt, un, ja nepieciešams, papildus medību jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem nosakot arī medībās izmantojamos rīkus, līdzekļus, metodes, paņēmienus un drošības nosacījumus.

1.2. Ņemot vērā, ka Balvu novada pilsētu (Balvu un Viļakas) teritorijās ietilpst meliorācijas grāvju, mežu un lauku platības, kurās mīt medījamie dzīvnieki, kas rada apdraudējumu un postījumus Balvu novada pilsētu teritorijās esošo zemju un pieguļošo zemju īpašniekiem, ir nepieciešams noteikt medību tiesību jomu reglamentējošos normatīvos aktus, kas noteiktu atļauju medīt Balvu novada pilsētu teritorijās, kā arī papildus nosacījumus, kas jāievēro medībās Balvu novada pilsētās, izmantojot medību šaujamieročus, mazkalibra medību ieročus un medību rīkus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu regulējums, ir mednieki, medību tiesību īpašnieki, medību tiesību lietotāji. Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteiktas jaunas tiesības, atļaujot organizēt medības teritorijās, kurās līdz šim medību organizēšana bija aizliegta. Tādējādi ar saistošo noteikumu regulējuma palīdzību tiks novērstas situācijas, kad medījamie dzīvnieki apdraud cilvēka dzīvību vai veselību vai rada postījumus pilsētu teritorijās.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas. Papildus ir administratīva procedūra – medību saskaņošana ar pilsētas pārvaldes vadītāju.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteiktas jaunas tiesības, atļaujot organizēt medības teritorijās, kurās līdz šim medību organizēšana bija aizliegta. Tādējādi ar saistošo noteikumu regulējuma palīdzību tiks novērstas situācijas, kad medījamie dzīvnieki apdraud sabiedrisko drošību Balvu novada pilsētu teritorijās.

5.2. Pašvaldībā papildus institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu piemērošanā personas vēršas Balvu novada pašvaldībā.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas. Konsultācijas ir notikušas ar Medību koordinācijas komisiju.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Balvu novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē divas nedēļas (no 2024. gada 23. janvāra līdz 2024. gada 6. februārim).

Balvu novada domes priekšsēdētājs S. Maksimovs
29.02.2024